Senatorul Ioan Deneș a precizat ieri, că tinerii fac tot mai puțin sport, iar copii au grave probleme de sănătate. Acesta a adăugat că ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, trasează niște direcții importante pentru viitorul educației fizice în procesul educațional.
” Ministerul Educației Naționale are în curs de elaborare un act normativ care să reglementeze numărul de ore de educație fizică și sport în planurile cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal începând cu anul școlar 2014-2015. Principalele repere ale reglementării sus menționate sunt următoarele. Introducerea disciplinei de studiu, joc și mișcare ca ofertă de trunchi comun la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a în vederea asigurării continuității curiculare a acestui domeniu la nivelul învățământului preșcolar până la finalul învățământului primar, accentuând rolul pe care activitățile ludice trebuie să îl aibă în procesul de creștere și dezvoltare a copiilor de 6-11 ani. Adăugarea la numărul de ore existente a unei ore de educație fizică în trunchiul comun pentru clasele a V-a și a VIII-a și adăugarea la numărul de ore existente a unei ore de educație fizică în trunchiul comun pentru clasele a IX-a, a X-a și XI-a. Sunt exceptate de măsurile sus menționate acele profiluri și specializări care deja aveau un număr mai mare de ore, două sau mai multe”, a declarat Ioan Denș.
Senatorul a pregătit o declarație politică cu titlul „Stop Minciunii. Sănătatea noastră alimentară contează ”, prin care dorește să atragă atenția asupra riscului imens pe care produsele neconforme le aduc în viața noastră și a copiilor noștrii.
” De la apă la pâine, cumpărăm zilnic produse care mint prin etichete, ne punem viața în pericol, chiar ne sinucidem încet dar sigur, mâncând. Trebuie ca aceia care comit asemenea atentate alimentare să răspundă cât mai aspru”, a mai declarat acesta.
Doina Pană, a completat ” să știți că preocuparea pentru educația fizică la nivelul premierului există încă din Guvernul Ponta II, deci primul în care eu am intrat. Dacă nu s-au introdus de atunci mult mai multe ore de educație fizică a fost din motive de bază materială. S-a făcut următorul calcul, o școală medie, circa o mie de elevi, judecăm câte clase sunt, dacă punem trei ore pe săptămână în trunchiul comun, trunchi comun însemnând orele obligatorii pentru sport și să împărțiți la șase-șapte ore pe săptămână, o să vedeți că nu încap în cele cinci zile. Deci ne-ar fi trebuit cam zece ore pe zi, asta înseamnă până noaptea să facă, ori nu poți. Și atunci s-a gândit să fie două ore în trunchiul comun și să fie aceste activități de care ministrul povestea mai devreme, care să fie sporturi la alegere, în clasele mici joc-joacă, binențeles și în rest ce dorește copilul, care se pot ține după amiaza”.