După ce primarul pesedist Gheorghe Onul a ajuns în fruntea Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN), interesele politice şi personale încep să îşi arate colţii.  La prima şedinţă a Comitetului director al UCGN s-a decis înlăturarea lui Dumitru Mureşan din funcţia de director comercial al Uniunii, dar care până în 2012 a deţinut funcţia de primar al oraşului Năsăud şi este membru al PDL. Motivul oficial însă este cu totul altul, şi anume reducerea cheltuielilor în favoarea creşterii valorii burselor pe care UCGN le acordă elevilor şi studenţilor.

 

În urmă cu aproximativ o săptămână a avut loc prima şedinţă a Comitetului director al UCGN, în cadrul căreia urma să se ia o serie de măsuri cu privire la posibilităţile de majorare a cuantumului burselor acordate elevilor şi studenţilor care provin din fostele comune grănicereşti.

 

Cuiul din coastele unora

Singura soluţie găsită a fost reducerea statului de funcţii cu un post, adică a funcţiei de director comercial, deţinută de Dumitru Mureşan, cel care are în grijă ducerea la buna îndeplinire a câtorva proiecte ale UCGN, printre care şi cel care vizează construirea unei microhidrocentrale pe malul stâng al râului Someş, pe locul fostei uzine electrice a Năsăudului, imobil care face parte din patrimoniul Uniunii. Respectivul proiect produce însă un mare deranj anumitor personaje, care, culmea, sunt delegaţi în UCGN.

Nu doar proiectul care vizează construirea unei microhidrocentrale constituie o problemă, ci şi câteva imobile pe care vechea conducere a Uniunii le-au solicitat spre retrocedare. Este vorba de două imobile de pe raza oraşului Năsăud, şi unul din municipiul Bistriţa – terenul şi o clădire de pe Bulevardul Independenţei unde funcţionează în prezent o secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Pentru toate acestea, UCGN a acţionat în instanţă, intentând astfel procese atât Primăriei Năsăud, cât şi Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Trebuie să menţionăm că salariul net încasat de Dumitru Mureşan este de 1.500 lei. Înlăturarea lui Dumitru Mureşan a fost însă un fel de răspuns la propunerea Floricăi Dura, membră în Comitetul director al UCGN, ca actualul preşedinte – Gheorghe Onul – să îşi exercite funcţia gratuit, adică fără să aibă vreun beneficiu salarial. Practic discutăm de circa 3.000 de lei plus valoare pentru bursele elevilor.

 

„Este ilegal ceea ce se întâmplă! Se lucrează împotriva intereselor Uniunii şi se fac înţelegeri pe sub masă. Interesul politic este mare, cu atât mai mult cu cât UCGN are de recuperat de la Consiliul Judeţean, spitalul de pe Independenţei din Bistriţa, iar de la Primăria Năsăud alte două imobile. Cu două zile înainte de şedinţa Comitetului director, i-am văzut intrând în Primăria Năsăud pe Gheorghe Onul şi pe Antonel Pop (n. r. – care este funcţionar-administrativ, conform statului de funcţii şi retribuit cu un salariu lunar de 2.192 lei, net). Nu mi se pare acum doar o coincidenţă şi mă întreb ce au avut de discutat cu primarul Romocea. Probabil au avut de pupat «Piaţa Independenţei» la Romocea”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Florica Dura.

Dura susţine totodată că a intrat în posesia procesului verbal al şedinţei Comitetului director al UCGN în noua formulă, dar că în respectivul document este menţionată doar propunerea de demitere a lui Dumitru Mureşan, nu şi numărul de voturi, cu toate că membrii comitetului şi-au exprimat votul.

 

Conducere aleasă sub presiunea politicului

Recent, Gazeta de Bistriţa a relatat cititorilor modul în care s-au desfăşurat alegerile pentru desemnarea noii conduceri a Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene, după ce mandatul preşedintelui Mihai Mureşan şi al celor care i-au stat alături, a expirat. Potrivit surselor noastre, anterior alegerilor asupra membrilor UCGN au fost făcute presiuni din partea unor politicieni social-democraţi pentru a-l impune în funcţia de preşedinte pe primarul comunei Salva, Gheorghe Onul. Şi s-a reuşit. Singurul care a avut curaj să blameze respectivele presiuni a fost Anchidim Pavelea, primarul comunei Runcu Salvei.

„După părerea mea, un primar are foarte multă activitate la primărie. Nu poate să facă faţă şi la Comunele Grănicereşti şi la primărie. Asta este părerea mea personală în calitate de primar al unei comunităţi mici. Eu aş fi vrut să candideze o persoană care a lucrat la Uniunea Comunelor Grănicereşti, şi mă refer la domnul Dumitru Mureşan, dar s-au făcut presiuni asupra lui să nu îşi depună candidatura, întrucât ei sunt partidul de guvernământ şi trebuie să aibă om politic pus la această conducere. În anii trecuţi, când eram noi la guvernare nu s-a pus problema să ne punem noi PDL-ul om la conducere. A fost ales domnul Mihai Mureşan (n. r. – care deţine şi funcţia de consilier judeţean din partea PSD) şi a fost foarte bine. (…) Astăzi am fost ameninţat ca să nu vorbesc, fiindcă voi fi pus la punct”, a spus primarul Anchidim Pavelea în plenul Adunării Generale în momentul depunerii candidaturilor.

Şi jurnalista Florica Dura, ea reprezentând localitatea Sântioana (acum sat aparţinător comunei Mărişelu) în UCGN, a dezvăluit modul în care s-au derulat alegerile.

„Potrivit mai multor delegaţi, asupra unor primari şi nu numai s-au făcut presiuni şi a fost utilizat şantajul politic, pentru ca primarul de Salva, Gheorghe Onul, membru PSD, să totalizeze un număr confortabil de voturi, astfel încât interesele Uniunii Comunelor Grănicereşti să fie aservite partidului aflat la guvernare, respectiv PSD”, scrie Florica Dura în Ziarul de BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.