Spaţiile de joacă din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost controlate recent de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud (CJPC BN). 

În urma a zece controale efectuate, au fost incheiate 10 procese verbale de constatare contravenţie , dintre care opt cu amenzi contravenţionale în valoare totala de 8.800 lei şi două cu sancţiunea contravenţională avertisment.

 

Controalele s-au desfăşurat la spaţii de joacă din municipiul Bistriţa, oraşele Beclean, Năsăud şi Sângeorz Băi, comunele Galaţii Bistriţei, Teaca, Şintereag, Lechinţa şi Feldru, precum şi la  – spaţiul de joacă de lângă Staţia de distribuţie carburanţi Bistrita nr. 1.

Principalele defecte constatate sunt lipsa plăcuţelor de avertizare dar şi hinte sau leagăne defecte.

"În oraşul Beclean  la spaţiul de joacă Harry Potter amplasat în Parcul central al localităţii, toboganul de 3,5 m şitoboganul spirală sunt fără placuţe  iar toboganul de 2,5 m şi cele două carusele au aplicate plăcuţele dar acestea au toate informaţiile şterse.
În oraşul Năsăud  la spaţiul de joacă de lângă Palatul de Justiţie, toboganul de 2,5 m, două hinte cu câte două leagăne, toboganul spirală şi tamburul rotativ – nu mai au ataşate plăcuţele, iar alte trei tobogane spirală, două balansoare şi câte un  leagăn şi un tobogan de 3,5 m deşi au aplicate plăcuţele , pe acestea nu mai există nicio informaţie din cele prevăzute de legislaţie a fi la îndemâna utilizatorilor.
În comuna Lechinţa, la spaţiul de joacă pentru copii din centrul de comună, compus din ansamblul de joaca cu trei tobogane spirală şi drepte, două casute, două scăriţe, cinci platforme şi tunel de trecere între platforme, tambur rotativ cu şipci orizontale, hinta cu două leagane, carusel din material plastic şi balansoar tip pârghie – echipamentele sunt realizate de către un producator autorizat, dar plăcuţele care au fost aplicate, fie nu mai există , fie nu mai sunt deloc vizibile", precizează şefa CJPC BN , Dina Suciu, într-un comunicat remis redacţiei.

Aceasta mai spune că la spaţiul de joacă din Năsăud, toboganul spiral are o parte din treptele scării de urcare din lemn putred ca şi două scânduri ale platformei de la partea de sus a scării. De asemenea, un balansoar cu două şezuturi are unul dintre acestea cu o spărtură de un diametru de aproximativ 10 cm, iar alt tobogan spirală are scara de urcare pe platformă de sus fără scândură la una din trepte precum şi la platformă lipseşte o scândură. În plus, spaţiul de joacă este neasfaltat şi cu foarte multe pietre de diferite mărimi.

Nereguli similare au fost depistate şi la Sângeorz Băi, unde complexul de joacă cu două căsuţe, tobogan şi hinta cu două scaune are hinta cu frânghii în loc de lanţuri, cum a fost iniţial. De asemenea, una dintre cele trei hinte cu câte două leagăne are lanţurile inegale la cele două scaune, iar toboganul spirală are jgheabul spart în trei locuri, două spărturi fiind pe părţile laterale ale jgheabului, în zona de alunecare a mâinilor şi cea de a treia pe fundul acestuia.
Aparate de joacă defecte au fost găsite şi la Teaca sau Feldru, dar şi în comuna Lechinţa.

"În urma celor 10 controale au fost încheiate 10 procese verbale de constatare contravenţie , dintre care opt cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 8.800 lei şi două cu sancţiunea contravenţională avertisment.
Pentru abaterile constatate la toţi cei 10 operatori economici controlaţi care prestează serviciile de agrement  cu deficienţe s-a dispus măsura interzicerii utilizării echipamentelor până la  eliminarea deficienţelor consemnate în documentele de control", mai precizează Dina Suciu în comunicatul remis redacţiei.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.