Achiziţionarea terenului deţinut pe malul râului Someş de Ioan Horj, de către Primăria Năsăud pentru construirea unui parc de agrement este deocamdată blocată. Motivul care stă la baza acestui blocaj este negocierea care a avut loc în urmă cu circa trei săptămâni între Ioan Horj şi comisia de negociere formată în mare parte din reprezentanţii Consiliului Local Năsăud, în discuţie intrând şi dorinţa omului de afaceri de a cumpăra două bunuri imobile pe care deocamdată le deţine printr-un contract de concesiune.

 

În 2001, între Primăria Năsăud şi Ionel Horj – prin SC Iones Sacis SRL şi PF Horj Ionel şi Mădălina – au fost încheiate două contracte de concesiune, valabile pe o perioadă de 49 de ani. Unul, în care concesionar este SC Iones Sacis SRL, are ca obiect concesionare imobil teren şi construcţii „Abator” str. Bistriţei în suprafaţă de 2.800 m.p., iar cel de-al doilea contract, în care concesionar este PH Horj Ionel şi Mădălina, are ca obiect imobilul teren situat în ridul Răstoci în suprafaţă de 714 m.p. În total discutăm de o suprafaţă de 3.514 metri pătraţi.

 

Cu gândul la banii publici

Ionel Horj vrea să achiziţioneze cele două imobile concesionate, însă cum deţine aproape un hectare de teren pe malul Someşului, care culmea, este situat exact pe suprafaţa pe care administraţia locală spune că vrea să realizeze un parc de agrement, s-a gândit să recurgă la un fel de troc: vinde Primăriei Năsăud terenul necesar pentru realizarea proiectului, iar primăria îi vinde imobilele pe care i le-a concesionat în urmă cu 13 ani.

Afacerea ar fi foarte profitabilă pentru Horj, întrucât în urma unei evaluări comandată de Primăria Năsăud, pe terenul de aproape un hectar suprafaţă ar primi 90.263 euro (circa 950 euro/ar), în timp ce bunurile imobile aflate în proprietatea administraţiei locale le-ar cumpăra cu 66.252 euro (1.950 euro/ar). Drept urmare în buzunarul lui Horj ar rămâne circa 24.000 de euro.

 

Horj cumpără cu 40.000 de euro în 2013 şi acum vrea dublu pe teren

În toată această poveste există însă un aspect extrem de interesant. La momentul la care Comisia Locală Năsăud a retrocedat proprietarului de drept terenul de pe malul Someşului despre care acum primarul Mircea Romocea spune că este indispensabil pentru parcul de agrement, era anunţată deja de aproape jumătate de an intenţia cu privire la realizarea proiectului. Reamintim cititorilor noştri că anunţul cu privire la realizarea unui parc de agrement a fost făcut oficial în luna ianuarie 2013 (deşi s-au făcut promisiuni similare şi în campania electorală din 2012), iar terenul de pe malul Someşului a fost retrocedat după ce instanţa s-a pronunţat definitiv în iunie 2013 asupra situaţiei. Or, onor administraţia locală prin reprezentantul cel mai de seamă primarul Mircea Romocea nu a făcut nicio ofertă proprietarului care tocmai îşi recâştigase terenul în instanţă după ani grei de luptă. În schimb, oferta vine din partea lui Horj, care, potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, reuşeşte să cumpere suprafaţa de circa un hectar cu 40.000 de euro. La nici un an distanţă, Horj intenţionează să câştige 90.000 de euro, adică de două ori şi ceva suma investită. Asta da, afacere! Evident, „scăparea” administraţiei locale a fost pentru Horj o mână de ajutor.

 

S-a constituit comisie de negociere

Numai că primarul Mircea Romocea, precum şi bunul său prieten Horj nu s-au aşteptat să întâmpine opoziţie din partea unor consilieri locali care, după semnalele de alarmă trase de Gazeta de Bistriţa cu privire la această afacere, s-au trezit din adormire şi şi-au dat seama că ceva nu este în regulă.

Cum primarul Romocea nu renunţă cu una cu două la parcul de agrement, care nu se ştie din ce surse de finanţare va fi realizat şi când, fiindcă în zonă vor fi derulate şi lucrări de apărare a malurilor râului (lucrări pentru care încă nu a fost fixată vreo dată precisă, în acest moment existând doar un acord de finanţare a acestora semnat de fostul ministru al Apelor, Lucia Varga), tranzacţia a fost adusă în atenţia Consiliului local luna trecută. Astfel că a fost constituită o comisie de negociere care urma să cadă la pace cu Horj în ceea ce priveşte preţul de cumpărare a terenului de pe malul Someşului, dar şi cu privire la preţul cu care urma să i se vândă acestuia cele două bunuri imobile în suprafaţă totală de peste 3.500 metri pătraţi.

 

Comisia spune că terenul a fost supraevaluat

Comisia de negociere consideră însă că terenul pe care Horj vrea să îl vândă administraţiei locale este supraevaluat, în condiţiile în care, în februarie 2013, aceeaşi administraţie locală năsăudeană recurge la un schimb de terenuri, tot în numele realizării parcului de agrement. Este vorba de o suprafaţă de teren de 1.554 metri pătraţi aflată în proprietatea lui Ioan Rus (rudă cu Ioan Horj şi cel care a cumpărat fost firma ce i-a aparţinut lui Mircea Romocea – SC Acord Impex SRL), suprafaţă care a fost evaluată la 845 euro/ar şi care se află în imediata vecinătate a terenului pe care Horj vrea să îl vândă Primăriei Năsăud. Ioan Rus a primit la schimb o suprafaţă de teren de 2.200 metri pătraţi, din proprietatea administraţiei locale, teren situat exact în zona în care Acord Impex SRL vrea să construiască o microhidrocentrală.

Drept urmare, ţinând cont de schimbul de terenuri efectuate în 2013 şi de preţul rezultat în urma evaluării de la acea vreme, comisia de negociere a considerat că şi terenul lui Horj are aceeaşi valoare şi în concluzie îi oferă acestuia tot 845 euro/ar, suma totală ajungând astfel la 79.312 euro. Asta în timp ce pentru imobilele pe care Horj vrea să le cumpere de la administraţia locală se consideră că nu se poate scădea sub 66.252 euro.

Din cei peste 90.000 de euro, Ionel Horj nu lasă însă mai mult de o mie de euro, astfel că nu s-a ajuns la niciun consens şi tranzacţia a căzut. Deocamdată!

teren abator horj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.