O parte din persoanele implicate în furtul de motorină din vagoane din staţia CFR din oraşul Năsăud au fost trimise în judecată în decembrie 2013. Cauza este una foarte complexă, astfel că dosarul de cercetare penală a fost disjuns. În cazul furtului de motorină de la Năsăud sunt implicaţi nu mai puţin de patru poliţişti năsăudeni, unul dintre aceştia fiind trimis în judecată în luna februarie.
Furturile au început încă din 2007, iar timp de aproape şase ani hoţii au sustras nestingheriţi mii de litri de motorină, şi chiar au fost protejaţi de cei care ar fi trebuit să stopeze astfel de fapte.
La jumătatea lunii februarie a anului trecut, organele de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei generale Anticorupţie Serviciul Judeţean Bistriţa-Năsăud s-a sesizat din oficiu de faptul că în oraşul Năsăud, dar şi în comunele Romuli şi Telciu acţionează două grupări infracţionale care sustrag motorină din garnituri de cale ferată şi din locomotive. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, faptele au fost săvârşite cu complicitatea unor poliţişti, care cunoşteau activitatea persoanelor implicate în sustragerile de combustibil. Cauza privind sustragerile de motorină de pe raza comunelor Romuli şi Telciu, a fost disjunsă, întrucât faptele au fost comise de un alt grup infracţional, fără vreo legătură cu faptele comise la Năsăud.
În momentul în care au fost efectuate percheziţii la domiciliul făptaşilor, au fost depistaţi nu mai puţin de 887 litri de motorină, procurorii stabilind că pe lângă această cantitate alţi 1.217 litri (cantitate stabilită prin anchetă) au fost valorificaţi. S-a stabilit că motorina furată aparţinea SC Lukoil România, firma fiind prejudiciată cu circa 12.600 lei.
Drept urmare, făptaşii principali – Pop Iacob şi fiul acestuia, Pop Silviu – dar şi complicii acestora – Vintilă Marius şi Terzea Remus, ambii agenţi de pază ai Lukoil România, şi Maier Teodor Marcel – agent de poliţie în cadrul Poliţiei oraş Năsăud, au fost trimişi în judecată în luna decembrie 2013.
A acţionat sub nasul Poliţiei Năsăud, la două imobile distanţă
Procurorii care au instrumentat dosarul furturilor de motorină de la Năsăud susţin că „organele de poliţie din judeţul Bistriţa-Năsăud aveau informaţii despre faptul că inculpatul Pop Iacob sustrage motorina din vagoane cisternă destinate depozitului de carburanţi Lukoil România SRL Bucureşti din Năsăud încă din anul 2007, însă inculpatul nu a fost surprins niciodată”. Mai mult decât atât, Pop Iacob, spun procurorii, era de o oarecare notorietate în Năsăud, el fiind cunoscut în oraş ca „IACOB MOTORINA”.
Din rechizitoriu reiese că Pop Iacob a avut un curaj fantastic devreme ce a reuşit să îşi acopere spatele atât de bine prin mituirea unor poliţişti năsăudeni şi, mai mult decât atât, a depozitat motorina furată chiar sub nasul celor corupţi, taman lângă sediul Poliţiei Năsăud.
„Pop Iacob, nu numai că nu se temea să fie «prins» de poliţie, ci chiar se simţea protejat de poliţişti şi nu se sfia să spună acest aspect celor care s-ar fi temut de faptul că ar fi surprinşi.
Pop Iacob a închiriat un imobil pe aceeaşi stradă cu sediul Poliţiei Năsăud, str. Vasile Naşcu nr. 31, la DOUĂ IMOBILE DISTANŢĂ, loc în care depozita motorina”, se precizează în rechizitoriu. Trebuie să precizăm că sediul Poliţiei Năsăud este situat pe str. Vasile Naşcu, nr. 27.
Mai mult decât atât, procurorii susţin că însăşi conducerea Poliţiei Năsăud cunoştea activitatea infracţională a lui Pop Iacob şi a fiului său, „devreme ce inculpaţii acţionau chiar în apropierea sediului de poliţie” şi mai ales că, inevitabil, se întâlneau în zona respectivă, dar şi în alte zone cu diverşi poliţişti.
Au cumpărat motorină furată şi poliţiştii
Potrivit procurorilor, printre cei care au cumpărat motorină furată de la Iacob şi Silviu Pop se numără un fost comandant al Poliţiei Năsăud, dar şi alţi cinci poliţişti. Doi dintre aceştia au fost trimişi în judecată: Maier Teodor, inculpat în acelaşi dosar cu Iacob şi Silviu Pop, şi Ştefănuţiu Dorin, trimis în judecată în alt dosar aflat pe rolul Judecătoriei Năsăud, începând din luna februarie anul acesta. Trebuie să menţionăm că, cei cinci agenţi poliţişti patrulau frecvent prin oraşul Năsăud, dat fiind faptul că făceau parte din rândul Poliţiei Rutiere.
Pop Iacob a legat relaţii de prietenie şi afaceri nu doar cu poliţiştii de la Rutieră din Năsăud, ci şi cu un jandarm, dar şi cu doi agenţi de pază ai Lukoil România, agenţi care s-au dovedit a fi precum lupii paznici la oi. Legăturile nu s-au limitat aici, fiindcă relaţiile de „afaceri” s-au extins şi în rândul unor mecanici de locomotivă sau şefi de tren.
Modul de acţiune
Cel care a dat relaţii amănunţite despre modul de acţiune desfăşurat de Iacob şi Silviu Pop este chiar unul dintre agenţii de pază – Vintilă Marcel. Acesta a declarat în faţa procurorilor că zona în care acţionau cei doi era ferită de ochii curioşilor. În plus, cei doi aveau grijă să nu rupă sigiliile vagoanelor cisternă, astfel încât să nu rămână vreo urmă.
„Pop Iacob şi Pop Silviu cunoşteau bine tipurile de vagoane, vizualizau capacele domelor, astfel încât acestea să aibă clemele (…) depărtate. Pop Silviu se urca pe vagon, cu un cleşte apropia clemele, astfel încât colierul sigiliului de plastic aplicat din depozit era lărgit şi permitea mişcarea capacului pe verticală încât să încapă furtunul prin acel loc”, se precizează în rechizitoriu.
Acţiunea, supravegheată de la o oarecare distanţă de Vintilă, dura aproximativ 25 – 30 de minute, timp în care cei doi Pop sustrăgeau din vagoanele cisternă circa 300 – 400 de litri de motorină, umplând canistre din plastic de câte 20 – 30 litri fiecare.
Iacob şi Silviu Pop au fost monitorizaţi de inspectorii Anticorupţie încă din februarie 2013, iar începând cu luna aprilie cei doi au fost monitorizaţi video, dar le-au fost interceptate şi convorbirile telefonice. Astfel, în urma unei monitorizări video, din luna mai 2013, Silviu Pop a fost surprins pe când sustrăgea motorina din vagoane, în timp ce un şef de tren şi celălalt agent de pază trimis în judecată în acest dosar – Terzea Remus – stăteau de „şase”.
Iacob şi Silviu Pop au fost monitorizaţi video nu doar pe când furau motorina din vagoanele cisternă, ci şi în momente în care comercializau combustibilul.
Dar cu mai multe amănunte din dosar vom reveni în numărul următor. Trebuie doar să mai precizăm că, cei doi făptaşi nu au vândut doar în mod direct unor persoane fizice motorină ci şi prin intermediul unei firme din Năsăud.