Azi (n.r. – duminică, 23 martie) am fost pana la Colibita si ma gandeam cum ar reactiona sau cum ar recepta un om obisnuit care intamplator sau nu, ajunge in acest loc. Un turist roman. Pot sa va spun ca daca o sa mergeti in Budacu de Jos in centru comunei exista pe o distanta de 2-3 km cel putin 7-8 semnalizari a unei mici biserici de care au auzit foarte putini bistriteni, iar pana acum n-am auzit pe nimeni sa o fi vizitat. Si nu e vorba de o placuta, ci de niste panouri foarte vizibile. Colibita este semnalizata la fel ca si Rusu Bargaului, pe o placuta albastra care se confunda cu cele rutiere obisnuite. De la iesirea de pe DN 17, pana la lac, drumul este medieval. Pe ultimele sute de metri din loc in loc, bucati de piatra sunt desprinse din stanca, unele ajungand pe carosabil si te gandesti serios ca, oricand poate cadea un bolovan pe masina ta.
Am ajuns in zona cabanelor si am oprit masina pentru o plimbare. Dupa cateva minute am coborat pe un drum care parea ca este unul public, fiind deschis si era o distanta mare pana la lac. In momentul in care baiatul a pus mana pe o piatra sa se joace, am auzit pe cineva racnind de pe un deal, cu o bere in mana si invartind mici sa nu aruncam pietre in lac. M-am uitat la el, era destul de departe si am decis sa mai stau un pic, timp in care racnetul a aparut din nou si mai mult persoana a venit spre noi amenintator. S-a oprit totusi la cativa metri de noi, racnind in continuare ca el a adus piatra acolo si daca vrem sa aruncam cu pietre in lac sa le aducem in plasa de acasa. I-am spus ca piatra a fost din lac. Era a lacului nu a lui. In fine, am plecat de acolo, fiindca putea sa degenereze discutia. Practic este imposibil pentru cineva care apare la Colibita sa cunoasca regulile de acolo; nu poti stii ce e permis si ce nu este. Oricum ce se intampla acolo cu locurile publice este un abuz tolerat de politicieni. Probabil ca politicienii care au proprietati acolo mentin aceasta stare de fapt. Starea de nedezvoltare. Starea de neputinta a autoritatilor si a complicitatii acestora cu ilegalitatile.
Am ajuns la unul din restaurantele cunoscute. La fel ca si altii care intre timp au ajuns acolo, am dorit sa ramanem pe terasa fiindca era placut afara. Au inceput sa aduca mese, scaune si toate celelalte fara a avea zambetul pe buze. Am stat foarte mult pana a fost luata comanda si observand ca doamna este in varsta si cam nepregatita am spus de doua ori ce vrem. Mancarea a fost buna, dar a gresit comanda, a revenit de doua ori sa ne spuna ca nu au suc de care am cerut. Din doua feluri de bere care erau in meniu doar una aveau. Am coborat si am mers spre un loc unde indicatorul arata ca poti sa cumperi pastrav. Am mers si cand am ajuns am aflat ca poti cumpara pastrav daca il mananci acolo.
Am venit acasa.
Cred ca, Colibita este cel mai frumos loc din judet, dar inca nu sunt clarificat dupa atatia zeci de ani, ce se vrea acolo. Cred ca in loc de sutele de cabane goale mai bine ar fi trei hoteluri pline si servicii de calitate. Vad ca turismul este tema preferata a multora, iar laudele curg pe toate canalele cand vreun parlamentar mai face cate o declaratie fata de subiectul respectiv. Care mai de care vrea sa-si lege numele de nu stiu ce obiectiv. Foarte multi si-au luat rolul de a dezvolta turismul in judetul. Majoritatea sunt necalificati in domeniu. Ca in marketing sau PR, multi se autointituleaza specialisti in domeniu. Am avut doi colegi de camera in facultate, care erau la turism-servicii la UBB si cinci ani plus inca unul pe urma sau specializat pe domeniul respectiv, insa fac multe economie de cuvinte atunci cand ii intrebi ce este de facut legat de domeniu. Pentru ca aici nu exista formule, sabloane. Sunt zone si zone, orase cu specific aparte, cadru natural si multe altele care trebuie studiate atent.
Am adaugat si o poza, daca tot se fac simpozioane pe tema padurii. Pe cateva sute de metri, chiar inainte de a ajunge la lac, padurea a fost rasa complet.
Am citit strategia judetului pe turism si pot sa spun ca e varza. In loc sa stim cam ce este de facut in perioada urmatoare, in strategie sunt trecute sute de propuneri. Practic dezvoltam turismul in fiecare sat, insa in urmatoarele secole. Insiruiri de propuneri, infiintare de puncte turistice la Dumitra, Tiha Bargaului sau Magura Ilvei. Mai mare ineptie e greu de gasit. Doar cei din Romuli. Va imaginati pe cineva sa mearga pana la Romuli sa se documenteze pe tema turismului. Inteleg ca mai sunt vreo douazeci in judet. Primarii astia sunt geniali. Hai sa zicem ca unul la Salva si unul la Ilva Mica tinand cont de legaturile rutiere si zonele respective, se putea face informare. Dar un birou de turism la Primarie nu un bloc de beton cu angajati si cheltuieli de materiale, servicii si intretinere. Am vazut tot felul de proiecte marete cu drumul lanii, a vinului, trasee peste trasee si partii de schi in foarte multe locatii. Facem tot, ce sa o mai intindem.
Dar oare ce s-ar intampla daca toti parlamentarii judetului, la aprobarea bugetului, in loc sa faca mii de amendamente pentru a da bani la biserici, ar cere bani pentru asfaltarea drumului din Bistrita-Bargaului pana la lac? Sa faca drumul si sa reglementeze domeniul public la lac. Ca dupa aceea s-ar face multe lucruri de catre firme, asociatii, fara a se mai chinui autoritatile sa faca turism. Eu sunt sigur de asta.