Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest se apropie de finalul procesului de planificare regională desfăşurat  începând cu 2011, pentru perioada 2014-2020. Cel mai recent draft al Planului de Dezvoltare Regională a fost realizat la sfârşitul anului trecut şi se preconizează ca varianta finală a acestui document să fie disponibilă în luna martie 2014.

 

După finalizare Planul şi Strategia de Dezvoltare vor fi avizate de Comitetul Regional de Planificare, iar apoi aprobate de Consiliul de Dezvoltare Regională. Obiectivele Regiunii Nord-Vest, identificate pentru perioada 2014-2020, sunt: creşterea numărului locurilor de muncă şi a veniturilor, creşterea accesibilităţii regiunii şi a mobilităţii locuitorilor, mărfurilor şi informaţiilor, creşterea calităţii vieţii locuitorilor din regiune, precum şi creşterea eficienţei şi calităţii serviciilor de administraţie publică pentru locuitorii din regiune.

Portofoliul regional de proiecte, care au fost declarate ca importante de către autorităţile din regiune, cumulează aproape 2.200 de idei de proiecte. Sumele solicitate la nivel regional se ridică la peste 11 miliarde de Euro. În urma analizei portofoliului, a reieşit că domeniile cele mai importante sunt infrastructura de transport, protecţia resurselor şi a patrimoniului, infrastructura de utilităţi, eficienţa energetică, respectiv educaţia. Ca şi distribuţie teritorială, la nivel judeţean cele mai multe idei s-au primit din Satu Mare, iar cele mai puţine din Bistriţa Năsăud.

 

Proiect prioritar pe bani europeni

Modernizarea şi repararea drumurilor judeţene a fost declarat “proiect prioritar” de toate judeţele din Regiunea Nord-Vest în viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, a precizat directorul Agenţiei ADRNV, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta va fi de altfel singurul proiect regional care se conturează deocamdată în cele şase judeţe. Valoarea proiectului denumit “Transilvania de Nord” este de 459 de milioane de euro şi cuprinde 820 de kilometri de drumuri judeţene care vor deservi o populaţie de 811.000 de persoane. “Clujul are 179 de kilometri propuşi, Bihor 116 kilometri, Bistriţa 121 kilometri, Maramureş 180, Satu Mare 129 şi Sălaj 92 de kilometri. La Cluj cei 179 de kilometri au fost împărţiţi pe trei loturi”, a spus Marcel Boloş.

“Strategic proiectul este foarte bun, să vedem cum vom reuşi implementarea. Drumurile au fost alese astfel încât traversează tot judeţul şi asigură o cale fluidă de acces, de exemplu avem legătura cu Bistriţa, cu Alba”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

 

Înghesuială la proiecte

Circa 2.200 de proiecte, ce însumează solicitări de fonduri nerambursabile de 11 miliarde de euro, fac parte din portofoliul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest (ADR NV) pentru finanţarea prin Programul Operaţional Regional (POR) între 2014-2020.

Fondul care ar urma să fie atribuit POR-ului pentru regiunea de Nord-Vest pe programarea 2014-2020 este însă de circa un miliard de euro.

Cea mai mare sumă ce urmează să fie alocată prin POR în 2014-2020 va fi direcţionată spre obiectivul tematic reabilitarea termică a clădirilor publice, 340 milioane de euro, adică 34% din alocarea de la nivel regional.

La această categorie intră şi centrele inter-modale şi materialul rulant, mijloace de transport. La nivel naţional alocarea pentru acest obiectiv tematic, cu domeniile amintite, este de 2,47 mld euro. Crearea de noi întreprinderi, crearea de noi instrumente financiare vor beneficia de o alocare de 12% din bugetul POR pentru nord vest, însemnând circa 120 milioane de euro.

 

Planificare naţională

La nivel naţional, în această perioadă, are loc programarea pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Ultima versiune a Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeană a fost publicată la sfârşitul lunii ianuarie 2014 şi dezbătut la şedinţa din 4 februarie 2014 a Comitetului Inter-instituţional pentru Acordul de Parteneriat. Este planificat ca Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale să fie aprobate până la sfârşitul semestrului I al acestui an.

Programele care vor fi finanţate sunt: PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO regional, PO Capital Uman, PO Capacitate Administrativă, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi PO pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. Fondurile alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt de 28.623,73 milioane euro.

 

Distribuţia fondurilor ADRNV

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va fi Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, iar alocarea pentru regiunea Nord-Vest va fi de aproximativ 1 miliard de euro, în 2014-2020, prin acest program, distribuţia aproximativă a fondurilor fiind:

–    34% pentru Obiectivul tematic 4: reabilitare termică clădiri publice şi rezidenţiale, transport public urban, refacere căi de rulare, străzi urbane, material rulant, centre intermodale,

–    20% pentru Obiectivul tematic 7: reabilitare şi modernizare reţele de drumuri judeţene, centuri pe drumurile judeţene,

–    12% pentru Obiectivul tematic 3: creare de noi întreprinderi, dezvoltare instrumentelor financiare pentru susţinerea mediului de afaceri,

–    7% la Obiectivele tematice 9 şi 10: infrastructură socială, infrastructură de sănătate, programe integrate pentru zonele şi comunităţile sărace, respectiv infrastructură de educaţie,

–    5,5% pentru Obiectivul tematic 6: reabilitare zone istorice, reabilitare situri industriale în urban, restaurarea patrimoniului cultural şi investiţii conexe, inclusiv turism,

–    3,5% pentru Obiectivul tematic 1: promovare transfer tehnologic, dezvoltare parcuri ştiinţifice,

–    18% restul fiind alocaţi pentru finanţarea sistemului de cadastru al României şi asistenţă tehnică.

 

Alocările financiare la nivel naţional, în funcţie de provocările de dezvoltare

–            infrastructură de transport – 7,2 miliarde euro,

–            infrastructură de mediu – 4,6 milarde euro,

–            managementul riscurilor şi schimbări climatice – 1,5 miliarde euro,

–            cadastru – 300 milioane euro,

–            incluziune socială – 3 miliarde euro,

–            educaţie – 1,7 miliarde euro,

–            mediu de afaceri – 3,4 miliarde euro.

bolos vakar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.