Piaţa de IT din Cluj este din ce în ce mai dinamică, iar preluările, fuziunile, mutările şi new-entry-urile prevestesc un 2014 mai mult decât activ. Deschiderea unui birou al companiei de IT a Porsche, preluarea Skobbler de către Telenav, mutarea Garmin într-un nou sediu şi fuziunea companiei Endava cu Alpheus sunt doar câteva dintre noutăţile anului în domeniu.
Companie cu sediu în Cluj, preluată pe 24 milioane de dolari
Compania Skobbler, desprinsă din fosta companie Navigon, cu sediu în Cluj-Napoca, a fost preluată de un alt colos din domeniu, Telenav. Tranzacţia a fost anunţată la 24 de milioane de dolari, iar presa internaţională a relatat pe larg despre această achiziţie: de la Wall Street Journal, Tech Crunch, PC MAG şi multe alte nume din industrie. Gazeta de Cluj vă prezintă pentru prima dată în România una dintre cele mai importante tranzacţii ale începutului de an din Cluj. O acţiune a celor de la Telenav era cotată pe 6 februarie la 16 EST la 6,02 dolari. Tranzacţia de 24 de milioane de dolari a fost plătită cu 19 milioane de dolari cash şi 4,6 milioane de dolari în acţiuni. De fapt, scopul acestei achiziţii a fost ca cei de la Telenav să construiască o aplicaţie open-source care să concureze cu Google Maps. Skobbler a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 7 milioane de lei.
Garmin se mută la sediu nou
Americanii de la Garmin se vor muta în acest început de an în clădirea Platinia. Cel care s-a ocupat de acest proiect, Andrei Cîmpean, a declarat pentru Gazeta de Cluj că motivul pentru care şi-au mutat sediul este că vor să angajeze mai mulţi IT-işti în acest an. „Garmin se va muta în februarie în clădirea Platinia de pe strada Dorobanţilor. În momentul de faţă avem 130 de angajaţi, iar în acest an vom angaja mai mulţi IT-işti. În noul spaţiu o să avem disponibili 3.000 de metri pătraţi”, a mărturisit Cîmpean. Noul sediu va avea „tatuate” pe geamuri hărţi GPS. Reamintim că IT-iştii din Cluj de la Garmin se ocupă de aplicaţii GPS pentru toate sistemele de operare, dar şi pentru navigaţiile încorporate în maşină, cum ar fi pentru Mercedes.
Endava se asociază cu Alpheus
Compania Alpheus, cu o cifră de afaceri de 5 milioane de euro, s-a asociat cu IT-iştii clujeni de la Endava. Compania de pe urbea de pe Someş vrea să pună un mai mare accent pe outsourcing-ul din ţări vorbitoare de limbă germană. Mai mult, oficialii Endava recunosc că vor să îşi deschidă birouri la New York, Glasgow, Oxford şi Dublin.
Declaraţiile de fuziune
„Această fuziune va aduce o relaţie gândită de leadership care va face Endava mai puternică, dar şi va creşte reputaţia şi prezenţa noastră în Germania. Clienţii noştri vor beneficia de o producţie de înaltă calitate din centrele noastre din Estul Europei”, arată pe site-ul companiei John Coterell, CEO Endava. Şeful celor de la Alpheus spun că Endava este acum pregătită să fie una dintre cele mai mari companii de outsourcing din Germania. Cei de la Endava anunţă că realizează afaceri anuale de 50 de milioane de euro.
Porsche 500
500 nu este un nou model al producătorului german de automobile, ci numărul de persoane pe care compania IT din subordinea constructorului vrea să îi angajeze în Cluj-Napoca. Conform unor surse de pe piaţă, cei de la Porsche sunt într-un stadiu avansat al găsirii unui birou în urbea de pe Someş.
2013 a fost un an prolific pentru domeniul IT în Cluj-Napoca. 3 coloşi şi-au deschis birouri la Cluj-Napoca anul trecut: NTT Data, prin preluarea EBS, Accenture şi Intel. Se pare că 2014 va fi un an mai activ pentru această industrie având în vedere semnele bune pe care le arată piaţa.
Cifră: 500 de milioane de euro ar fi cifra de afaceri a companiilor de IT din Cluj-Napoca, conform unei surse din domeniu