La mai bine de trei luni luni de când conducerea Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud a tras primul semnal de alarmă că este în pragul colapsului din cauza situaţiei financiare dezastruoase, nu s-a schimbat nimic. Valoarea datoriilor neachitate de spitalul năsăudean pentru bunuri şi servicii este de peste 400.000 de lei, din care mai bine de jumătate au depăşit termenul de scadenţă. Pe 2013, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN) a contractat cu Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud, 4.819 cazuri, cu aproximativ 2.000 mai puţin ca în 2010.

 

De ani de zile Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud se zbate la limita subzistenţei din cauza proastei finanţări de care beneficiază în baza contractului cadru încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Şi asta nu fiindcă cei aflaţi la conducerea CJAS doresc asta, ci din cauza proastelor reglementări din domeniul sănătăţii şi a lipsei banilor. Situaţia din Năsăud nu este singulară la nivel naţional, întrucât întreg sistemul sanitar este în pragul colapsului.

În luna octombrie, dr. Adrian George, managerul spitalului năsăudean, a înaintat un memoriu administraţiei locale, dar şi celei judeţene pentru a interveni la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în speranţa obţinerii unor fonduri suplimentare. Problema a fost adusă şi în atenţia Parlamentului României şi a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, prin intermediul senatorului Ioan Deneş. De atunci încoace s-a aşternut linişte totală. Recent, managerul Adrian George s-a văzut pus în situaţia de a bate din nou la uşa Primăriei Năsăud pentru a fi sprijinit în demersurile sale în vederea obţinerii de sprijin financiar pentru spitalul pe care îl conduce.

 

Datorii de peste 400.000 lei

Valoarea totală a serviciilor medicale spitaliceşti contractate de CJAS BN cu Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud erau la data de 31 decembrie 2013 în valoare de 5.560.352 lei.

„Serviciile spitaliceşti conform declaraţiilor reprezentanţilor CJAS BN au fost contractate pentru un număr de 147 de paturi, cu 8 paturi mai mult decât în anul 2012, situaţie ce nu se regăseşte în contract având în vedere media lunară contractată în 2012, de 415 cazuri, iar în 2013, de 402 cazuri. Este adevărat că pentru lunile aprilie – august şi octombrie – decembrie numărul de cazuri contractate a fost de 409 cazuri lunar, dar în lunile ianuarie – martie, când sunt cele mai multe îmbolnăviri, media lunară a fost de 387 de cazuri”, precizează conducerea spitalului năsăudean în memoriul remis recent Primăriei Năsăud.

Potrivit documentului citat, la finele lui 2013 spitalul din Năsăud avea 905 cazuri DRG (n. r – cazuri rezolvate) peste contract, în valoare de peste 820.000 lei, cazuri validate de SNSPMP Bucureşti.

Managerul spitalului precizează în acelaşi memoriu că ar fi fost posibil ca CJAS BN să accepte o medie lunară de externări de 436 de cazuri, care ar fi fost suficientă astfel încât unitatea sanitară să nu ajungă în situaţia dată. Practic, dacă CJAS BN ar fi acceptat încă 414 cazuri peste cele 4.819 contractate per total an 2013, ceea ce ar fi adus spitalului încă aproximativ două sute de mii de lei, datoriile peste termenul de scadenţă ar fi putut fi plătite.

„Valoarea datoriilor neachitate pentru bunuri şi servicii este de 407.299 lei din care 241.801 lei fiind peste termenul de scadenţă, este o mare diferenţă între datorii neachitate şi datorii restante. Din aceste datorii restante, ponderea cea mai mare o deţin datoriile la medicamente – 54.925 lei, materiale sanitare – 51.485 lei, reactivi – 28.622 lei, alimente – 20.640 lei şi cheltuieli de întreţinere – 86.129 lei”, mai precizează managerul spitalului în memoriu.

„Făcând o analiză a cazurilor contractate lunar de 408 cazuri la un număr de 147 paturi, rezultă că pe fiecare pat se pot interna 2,78 bolnavi. Conform normelor contractului cadru, durata medie de spitalizare a unui caz este de 7 zile, deci cam 20 de zile pe lună ocupă un pat, iar luna are în medie 30 de zile. Se observă faptul că 10 zile din lună nu sunt finanţate, deşi salariile trebuie plătite integral, utilităţile se folosesc în mod continuu, activitatea din unitate se desfăşoară fără întrerupere, iar acumularea de datorii a fost generată de subfinanţare”, mai scrie dr. Adrian George.

 

În trei ani, cu peste 1.500 de cazuri mai puţin

Din 2010 încoace, numărul anual al cazurilor contractate şi acceptate de CJAS BN pentru Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud a scăzut simţitor. Astfel, dacă în urmă cu patru ani numărul de cazuri contractate era de 6.414 – media lunară fiind de 534 – un an mai târziu numărul a scăzut la 5.369 (media lunară – 447). În 2012, numărul de cazuri contractate a fost şi mai mic, de doar 4.983 (medie lunară de 415), iar în 2013 a ajuns la 4.819 cazuri contractate (medie lunară – 402). Aceste lucru a dus şi la creşterea numărului de cazuri realizate peste contract – de la 566 în 2010, la 905 în 2013.

 

Calcule în detrimentul spitalelor

Recent, managerul spitalului năsăudean a explicat pentru Gazeta de Bistriţa cum se calculează pentru un spital numărul de cazuri pe care CJAS le aprobă spre decontare. Mai precis, numărul de paturi aprobate (n. r – spitalul năsăudean are în total 165 de paturi, din care cinci sunt pentru Terapie Intensivă, şi doar 147 aprobate, deci luate în calcul) şi numărul de bolnavi de pe o secţie (număr care se încadrează tot pe numărul de paturi aprobat) se înmulţesc cu gradul de utilizare, după care rezultatul se împarte la numărul de zile de spitalizare (6,65 zile în cazul Năsăudului pentru o secţie).

Numărul scăzut al cazurilor prevăzute prin contract a fi decontate se datorează şi faptului că spitalul năsăudean este încadrat la categoria a IV-a, cauză din care instituţia pierde la plata decontărilor circa 15%. Mai mult decât atât, la toate acestea se adaugă şi indicele de complexitate case-mix.

„La noi (spitalele de grad IV) se mai adaugă indicele de complexitate case-mix, ca să-ţi mai reducă din bani. În loc să îţi dea 1.360 lei, cât e un caz rezolvat, DRG, îţi adaugă acest indice, şi dacă este sub unu, îţi dă 0,80 sau 0,90 procente din suma respectivă. Doar dacă rezultă unu, îţi dă 1.360 lei”, a spus dr. Adrian George.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.