Fostul şef al serviciului secret al MAI, chestorul Virgil Ardelean, a fost angajat de conducerea BRD pentru a-i prinde pe cei care au dat credite neperformante, de zeci de milioane euro, grupului condus de Vasile Creştin. Investigaţia s-a oprit din momentul în care DIICOT a început urmărirea penală. Ardelean a fost audiat la parchet.

Apar documente extrem de interesante în Dosarul „Bancherii 2”, în care Banca Română de DezvoltareBRDGSG a fost ţepuită de un grup de firme care îl aveau drept vârf de lance pe Vasile Creştin, personaje trimise recent în judecată de către Structura centrală a DIICOT, prin rechizitoriul întocmit de procurorul Aurelia Enache. Începând cu 2008, când au apărut primele semnale ale crizei mondiale, iar BRD a impus condiţii mai stricte de creditare, o serie de angajaţi ai băncii au început să acorde credite în valoare de zeci de milioane de euro, cu încălcarea normelor interne, fără să instituie garanţii suplimentare pentru sumele acordate. Mai precis, conform normelor instituite de când a început criza, iar piaţa imobiliara se blocase, se puteau acorda credite garantate cu terenuri arabile, situate în extravilan sau intravilan, dar nu în procent de 100%, ci în completarea altor garanţii asupra unor bunuri uşor vandabile. Cu toate acestea, la nivelul BRD – Grupurile Unirea şi Dorobanţi (cele mai importante grupuri, care însumau în jur de 40% din activitatea de creditare a BRD) pentru anumite persoane „privilegiate” s-au acceptat garanţii extrem de riscante (terenuri greu vandabile) ori în anumite situaţii nu s-au constituit niciun fel de garanţii, pentru societăţi comerciale care constituiau clienţi noi ai băncii. Garanţii suplimentare însemnau alte bunuri decât cele care se cumpărau cu creditul şi care să aibă o calitate esenţială: să fie uşor vandabile în caz de imposibilitate de a mai returna creditul. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a întâmplat la BRD este similar cu cea ce s-a petrecut în septembrie 2013 la CEC Bank, în cazul creditului de 1 milion de euro acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu, unde singurul gaj a fost terenul cumpărat cu banii împrumutaţi.

Fostul vicepreşedinte al BRD a angajat o firma de detectivi particulari specializată în fraude bancare. Printre suspecţi s-a aflat şi fosta directoare a Grupului Dorobanţi Dana Bajescu.

În primăvara anului 2011, la nivelul superior al BRD s-a depistat că o serie de credite importante acordate începând cu 2008 au devenit neperformante întrucât clienţii care le-au primit nu au mai returnat sumele împrumutate, iar gajurile instituite nu puteau nici pe departe să fie valorificate pentru a se acoperi pierderile băncii. Şi asta din pricina uşurinţei cu care s-au acordat creditele neperformante unor clienţi care nu prezentau minime garanţii. Vicepreşedintele BRD-GSG, Sorin Popa, a contactat un specialist în fraude bancare, pe chestorul Virgil Ardelean (zis „Vulpea” – foto) care până să părăsească Internele a condus cu o mână de fier fosta „Doi şi-un sfert” (actuala DGIPI) din cadrul MAI.

Relevantă în acest sens este declaraţia de martor dată de chestorul Virgil Ardelean procurorilor DIICOT la data de 29.01.2013. Iată fragmente din această declaraţie: „Sunt administrator la SC Arfifox Vision Security SRL (n.red. – se remarcă că firma chestorului poartă numele de Arfifox, „Fox” fiind de la porecla lui „Vulpea”). În perioada mai-iunie 2011 am fost contactat de către Popa Sorin, vicepreşedintele BRD-GSG, care mi-a solicitat să încheiem un contract de prestări servicii, după mai multe discuţii prealabile. Unele discuţii referitoare la încheierea acestui contract de prestări servicii, în vederea efectuării unor investigaţii cu privire la încheierea/derularea unor contracte de credite ce aveau ca obiect încheierea unor contracte de credit şi celelalte activităţi ale băncii, în vederea promovării interesului acesteia. În cele din urmă, a fost încheiat contractul de prestări servicii, semnat de către Pupe – președintele BRD-GSG şi secretarul general Gheorghe Marinel. Unul din obiectele contractului de prestări servicii a fost acela de a face consultanţă şi investigații asupra onorabilității publice, solvabilității şi seriozității unor persoane juridice şi fizice, care au fost nominalizate lunar sau periodic de către conducerea generală a BRD-GSG. Una din persoanele juridice investigate, cu privire la indicatorii menționați a fost SC Taygeta Star SRL, al cărei administrator era Ghiorghe Orlando Ionuț. Cu privire la această societate de evaluare au fost efectuate două rapoarte de evaluare, transmise conducerii BRD-GSG, spre luare la cunoștință. Primul raport a fost întocmit în luna noiembrie 2011, iar celalalt în luna decembrie 2011. Ultimul a fost întrerupt, datorită faptului ca am aflat de la Ghiorghe Orlando Ionuț că a fost citat la un procuror din cadrul DIICOT, în legătură cu întocmirea unor rapoarte de evaluare terenuri din Peris și Crevedia, precum și raporturile cu Tipa Sava (n.red. – fost ministru în regimul Ceaușescu, arestat în acest dosar alături de Vasile Creștin). De la Ghiorghe Orlando Ionuț am aflat că a fost audiat și în legătură cu Tipa Sava, reprezentantul SC Euroconsult SRL. Când am aflat că organele de urmărire penală din cadrul DIICOT vizează același obiect, pe care noi îl investigam în favoarea băncii, am adus la cunoștința conducerii BRD-GSG faptul că noi ne oprim din investigații, deoarece conform legii nu mai aveam dreptul să efectuăm investigații. Contractul de prestări servicii a fost suspendat în anul 2012, deoarece nu se mai puteau efectua investigațiile, fiind anchete penale în desfășurare. Celelalte obiecte ale contractului de prestări servicii au fost realizate, deoarece nu vizau subiectul anchetei penale…”

”Plângere penală împotriva directoarei Dana Bajescu de la Grupul BRD Dorobanți pentru credite de 41,9 milioane Euroconsult

Cercetările procurorilor au continuat, la fel și cele interne ale băncii. Care a derulat controale interne în paralel cu cercetările procurorilor DIICOT derulate în dosarul nr. 102/P/2012. Astfel, în luna februarie 2013, directorul general adjunct al BRD – GSG, Petre Bunescu și directorul Juridic, Mihai Tiberiu Selegean, au formulat în atenția șefului DIICOT de atunci, Codruț Olaru, o plângere penală împotriva directorilor grupului BRD Dorobanți, Dana Bajescu și Andrei Nanu, precum și împotriva Biancăi Bebeșel pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune.

În sarcina Danei Bajescu s-a reținut în plângerea penală că în calitate de membru al comitetului de credit al BRD Dorobanți „a aprobat sau a propus spre aprobare 20 de dosare de credit, în perioada 2009 – iunie 2010, în valoare totală de 41,9 milioane euro cu nerespectarea normelor interne”.

 

Lumea Justiţiei

www.luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.