Primăria Năsăud este dispusă să cheltuiască aproape două milioane de lei pentru modernizarea a 550 m de stradă şi pentru reabilitarea a 820 m de trotuar a unei alte străzi din oraş. Întâmplător, pe una dintre străzi locuieşte un membru PSD, prieten la cataramă cu un consilier local de aceeaşi culoare politică, iar pe cealaltă chiar primarul Mircea Romocea.
Acelaşi primar dovedeşte că este mână largă şi în ceea ce priveşte cheltuirea banului public pentru închirierea ornamentelor luminoase care fac Năsăudul să strălucească de sărbători, până pe 6 ianuarie, care subţiază bugetul local de aproximativ 50.000 de lei.
La ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Năsăud, aleşii năsăudeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru două obiective de investiţii. Este vorba de modernizarea străzii Emil Rebreanu (fosta Coastei II) şi reabilitarea trotuarelor de pe strada Mihai Eminescu.
Practic se poate spune că cele două obiective de investiţii sunt primele care arată că în oraş începe să se mişte ceva, deşi ce-i drept foarte palid, având în vedere anvergura investiţiilor (fără să punem la socoteală finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii primăriei). Şi aici ne referim la complexitatea lucrărilor sau a lungimii pe care se vor desfăşura lucrările, fiindcă acestea sunt practic un mizilic – jumate de kilometru de stradă va intra în modernizare, şi circa un kilometru de trotuare vor fi reabilitate. La un calcul sumar însă, lucrările sunt contra unor sume piperate, cel puţin aşa arată estimările.
Peste 200.000 de euro pentru jumate de kilometru de stradă modernizată
Pentru reabilitarea străzii Emil Rebreanu din Năsăud, administraţia locală va pune la bătaie nu mai puţin de 985.330 lei (circa 218.962 euro). Aceasta are însă cu puţin peste o jumătate de kilometru, mai precis 550 m. Termenul de finalizare a investiţiei este de şase luni de la semnarea contractului cu firma care, evident va fi desemnată câştigătoare la licitaţia ce va să fie organizată într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Dacă este să facem un calcul în acest caz în raport cu suma avansată de firma care a întocmit studiul de fezabilitate, observăm că preţul per kilometru rezultat este… cam scump, adică fix 1.791.509 lei (398.113 euro/km). Deci, dacă strada cu pricina ar avea o lungime de un kilometru, costul lucrărilor s-ar ridica la aproape 1,8 milioane lei. Preţul rezultat este cu mult mai mare decât ar costa reabilitarea unui kilometru de drum judeţean, unde costul standard este de 270.000 de euro. Numai că un drum local, în oraş, nu are cum să se ridice la un asemenea cost piperat, având în vedere că în afara unor rigole nu încap în discuţie eventuale lucrări de artă care duc în mod normal la un preţ mai ridicat al lucrărilor.
Acest proiect face parte dintr-un proiect mai amplu, „Modernizare străzi în oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud”, întocmit în mandatul fostului primar al oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan, şi pentru care consilierii locali au aprobat în 2010 studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici.
Pe această porţiune mai mică au fost actualizaţi acum doar indicatorii tehnico-economici.
Alte circa 200.000 de euro pentru reabilitare trotuare
Un alt obiectiv de investiţii – reabilitarea trotuarelor pe strada Mihai Eminescu – arată cam aceeaşi situaţie în ceea ce priveşte costurile. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 850.110 lei (188.913 euro) pentru 820 m cât este lungimea acestei străzi şi o suprafaţă de 3.200 metri pătraţi de trotuare.
Dar să trecem la calcule. În acest caz, kilometrul de trotuar costă 1.036.719 lei (aproximativ 230.382 euro).
Dacă ne raportăm la preţul pe metru pătrat, atunci rezultă un cost de 265 lei/m.p. (circa 60 euro/m.p.)
Investiţia va trebui finalizată în şase luni de la semnarea contractului de execuţie. Deci undeva în toamna anului viitor, primarul Mircea Romocea, a cărui locuinţă se află pe strada Mihai Eminescu, se poate lăuda în faţa vecinilor cu această realizare.
Şi acest proiect face parte dintr-unul mai mare – Reabilitare străzi în oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud – pentru care consilierii locali au aprobat tot în 2010 studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici. Şi pentru acest mini-proiect au fost actualizaţi acum doar indicatorii tehnico-economici.
Ambele proiecte au fost aprobate în plenul consiliului local, cel de-al doilea proiect fiind amendat de grupul liberalilor în sensul că reabilitarea trotuarelor se va extinde şi pe o porţiune de pe Bulevardul Grănicerilor (în partea de vest a oraşului), unde există o porţiune nemodernizată.
Luminiţe pe bani grei
Reabilitarea trotuarelor de pe Eminescu şi modernizarea străzii Emil Rebreanu sunt două proiecte care lasă ceva vizibil în urmă, lăsând la o parte costul investiţiei.
În schimb pentru împodobirea oraşului cu ornamente luminoase cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în condiţiile în care acestea sunt folosite începând cu 1 decembrie şi până pe data de 6 ianuarie, deci timp de o lună, costul este unul mult prea piperat.
Cu ordin primit de la judeţ, primarul Mircea Romocea a decis că ornamentele achiziţionate până acum de administraţia locală nu mai sunt în vogă şi că e nevoie de altceva mai special. Astfel că a atribuit contractul unei firme din Nepos – comuna Feldru. Este vorba de Nepos Magic SRL, firmă despre care se spune că este una apropiată PSD. De altfel, surse ale Gazetei de Bistriţa susţin că pentru încheierea uni contract cu această firmă cu privire la împodobirea cu ornamente luminoase a Năsăudului, Mircea Romocea ar fi primit ordine direct de la judeţ, pe filieră de partid.
Contractul se ridică la circa 35.900 lei, cu TVA inclus.
Nepos Magic SRL a fost înfiinţată în luna august a anului trecut şi aparţine lui Grigore Vasile Ani şi Ioan Gabriel Sălvan. Cifra de afaceri a firmei ce are ca obiect de activitate „lucrări de instalaţii electrice” a fost de 58.900 lei cu un profit de 4.351 lei.
Pe străzile laterale a mai fost încheiat încă un contract cu o altă firmă pentru care administraţia locală plăteşte de la bugetul local undeva peste 10.000 de lei.
Suma finală este de circa 44.000 de lei, adică 440 de milioane de lei vechi. Şi dacă tot am făcut calculele în moneda europeană, vorbim în acest caz de circa 10.000 de euro.
Nu mai punem la socoteală consumul de energie electrică ce va sălta costul facturii pe care administraţia locală năsăudeană o va primi şi plăti undeva prin februarie – martie anul viitor… dar tot din banii năsăudenilor.
Liana Mureşan