De când a venit la conducerea primăriei, Ovidiu Creţu a construit un cartier social la Viişoara şi a promis că va elibera clădirile din centrul Bistriţei.

În urmă cu câteva zile, primarul a făcut o nouă baie de mulţime şi a înmânat cheile ultimului bloc finalizat. Ansamblul social din Viişoara cuprinde 9 blocuri cu 260 de locuinţe, realizate în ultimii trei ani.

 

 

Apartamentele sunt super-finisate: au baie utilată complet, gresie-faianţă, pereţi gletuiţi, parchet melaminat, centrală proprie, geamuri termopan. De asemenea, casa scării este placată cu gresie, iar la intrare s-a amplasat interfon. Apartamentele de la mansardă au trei camere şi arată ca-n reviste, cu ferestre special concepute în acest sens. Celelalte imobile au o cameră sau două şi de asemenea au un grad ridicat de confort, datorită finisajelor de calitate.

 

Ţiganii se cred discriminaţi, la o margine de-oraş

 

Grupurile de ţigani sunt revoltate, la fiecare întâlnire cu presa şi susţin că sunt discriminaţi, deoarece au fost izolaţi la marginea oraşului şi trăiesc în condiţii improprii, fără curte pavată şi spaţii de joacă.

În replică, autorităţile susţin că există un proiect de amenajare a spaţiilor verzi şi de asfaltare a aleilor, dar nu poate fi demarat până la finalizarea întregului cartier.

 

Creţu bagă MILIARDE în cartierul de ţigani din Viişoara. E gata să ia bani din bancă pentru blocuri sociale

 

Până acum, Ovidiu Creţu NU a acordat niciun leu proiectului de locuinţe pentru tineri. În schimb a finanţat locuinţele sociale din Viişoara. Ba mai mult, pentru apartamentele în care locuiesc în special ţiganii de pe Centru, Primăria Bistriţa vrea să aloce 2 milioane de lei pentru încă două blocuri – parte dintr-un împrumut mai mare.

Pentru construcţiile sociale, Primăria Bistriţa pune la cale o tranzacţie de zile mari şi va achiziţiona o suprafaţă de teren pentru care s-au pus deoparte 568.000 lei din bugetul pe 2013.

Administraţia Creţu s-a prezentat la o nouă licitaţie privind acordarea unui credit de 40 de milioane de lei (aproximativ 10 MILIOANE de euro). Licitaţia s-a desfăşurat în 17 septembrie şi în curând va fi anunţat câştigătorul ce va da primăriei bani cu dobândă şi opinia publică va putea afla dobânzile şi ratele trimestriale ce vor fi plătite din bugetul local.

Creţu a cerut bani pe două loturi, astfel: 20 de milioane de lei pentru proiecte ce beneficiază de finanţare europeană şi 20 de milioane de lei pentru proiecte ce nu beneficiază de acest tip de finanţare. Termenul de rambursare a fost scurtat de la 25 de ani la 10 ani, deoarece până acum, nicio bancă nu era interesată să finanţeze Primăria Bistriţa. Tocmai de aceea, licitaţia s-a reluat în mai multe rânduri.

Din obiectivele pe care Creţu vrea să le finanţeze din acest credit de 40 de milioane lei, fac parte:

– blocuri cu destinaţia de locuinţe sociale Viişoara pentru care acum este prevăzută suma de 1,93 milioane lei.
– amenajare legătura din str. Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv Podul Berăriei, pentru care s-au prevăzut 1,9 milioane lei.
– amenajare pârtie de schi in Wonderland, pentru care Ovidiu Creţu a prevăzut aproximativ 20 de milioane de lei.

 

Totul pentru Wonderland. Din start, 120 de apartamente A.N.L sunt date Armatei

 

După finalizarea blocurilor pentru tineri (proiect blocat de mai bine de 4 ani), 120 de apartamente ANL din zona Subcetate vor fi atribuite direct militarilor bistriţeni. „Cadoul” este oferit de municipalitate pentru rezilierea contractului dintre Primăria Bistriţa şi Unitatea Militară, privind terenul de 56 de hectare pe care se afla Poligonul de antrenament de la Unirea. Acolo, Creţu speră că va face parcul de distracţii WONDERLAND, promis bistriţenilor în campania electorală.

 

Cresc bălării la ANL-urile din Subcetate

 

În paralel, situaţia cartierelor A.N.L este jalnică. În Subcetate cresc bălăriile şi au început să apară fisuri la nivelul fundaţiilor, iar blocurile nefinalizate se degradează pe zi ce trece. Proiectul este blocat, deoarece firma Cipt Partener a intrat în insolvenţă în luna mai a anului 2010, pentru datorii de peste patru milioane de lei. Cipt Partener a avut mai multe contracte cu statul, pentru săli de sport şi şcoli, majoritatea obţinute în timpul guvernării Năstase, câştigându-şi reputaţia de firmă de casă a Partidului Social Democrat.

Mai mult, patronul firmei CIPT Partner, Constantin Uţă, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, pentru un prejudiciu de 1 milion de lei, pentru „comiterea unei infracţiuni de evaziune fiscală, prin stopaj la sursă, constând în faptul că în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, deşi a reţinut pe state de plată contribuţiile la bugetul de stat, în perioada octombrie 2009-iulie 2011, nu le-a virat către partea vătămată DGFP B-Năsăud, cauzând un prejudiciu în sumă de 1.159.317 lei”.

Conform legii, finanţarea locuinţelor A.N.L se poate face din bani de la Guvern, dar şi din bugetul local. Investiţiile privind construcţiile de locuinţe sunt finanţate de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale, precum şi din credite interne/externe şi alte surse legal constituite. Art. 2 (legea 152 din 1998).

Administraţia Creţu nu a făcut nicun demers pentru rezolvarea problemelor şi finalizarea lucrărilor la cartierul din Subcetate şi de patru ani încoace cresc buruieni prin fundaţiile blocurilor A.N.L. aflate în construcţie.

Cu toate astea, Creţu continuă să finanţeze orbeşte cartierul social din Viişoara şi să împartă chei de apartament familiilor de ţigani din Bistriţa.

 

Cosmin Botezat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.