Referendumul pentru centura de sud va avea loc foarte probabil pe data de 29 septembrie, conform hotărârii Consiliului Local Bistriţa, adoptată săptămâna trecută de aleşii bistriţeni. În urmă cu circa trei săptămâni, aleşii liberali nu au văzut rostul cheltuirii unei sume importante de la bugetul local pentru organizarea unui astfel de referendum, însă acum au dat-o la întors şi au votat cot la cot cu colegii lor de alianţă din PSD pentru cheltuirea a circa 1,8 milioane lei de la bugetul local.
Democrat-liberalii şi ecologiştii s-au declarat împotriva acestei acţiuni fără rost, în condiţiile în care proiectul aparţine de fapt Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Primarul Bistriţei nu s-a lăsat până nu şi-a văzut propunerea transpusă în hotărâre de consiliu în ceea ce priveşte organizarea unui referendum pe tema construirii centurii oraşului – Varianta 2 sud. Pentru aceasta, municipalitatea va cheltui peste 1,8 milioane lei de la bugetul local.
Proiectul centurii de sud a Bistriţei este însă unul cu cântec, fiindcă traseul drumului trece de fapt prin oraş şi nicidecum nu-l ocoleşte. Mai mult decât atât, varianta sudică nu duce la o scădere a traficului autovehiculelor din municipiu, fiindcă legătura cu partea de nord a judeţului a fost lăsată total pe dinafară.
Aviz nefavorabil în comisii
Şedinţa de săptămâna trecută a debutat cu nervi întinşi la maxim, cu atât mai mult cu cât, fiind o şedinţă extraordinară, proiectul a fost discutat şi dezbătut chiar înainte de şedinţă în cadrul comisiilor de specialitate reunite. Comisiile reunite au dat aviz nefavorabil proiectului de hotărâre, dar în mod ciudat acesta avea să fie votat în final de 11 aleşi locali. Este vorba de consilierii PSD, PNL şi PP-DD care au considerat că trebuie să aibă loc acest referendum cu privire la centura de sud a Bistriţei.
Democrat-liberalii şi-au expus, ca şi în alte dăţi, punctul de vedere. Potrivit acestora, atât timp cât proiectul este întocmit de CNADNR şi va fi avizat de Guvern pentru finanţarea din fonduri europene, nu se impune oportunitatea cheltuirii a nu mai puţin de 1,8 milioane lei de la bugetul local.
Evident democrat-liberalii au susţinut şi de această dată faptul că traseul ales de proiectant, SC IPTANA SA, şi atât de mult susţinut de primarul Ovidiu Creţu, nu este cel mai bun, cu atât mai mult cu cât este foarte aproape de oraş. De fapt traseul pe care îl urmează varianta 2 sud are de o parte şi de alta două porţiuni de intravilan ale municipiului. În plus, odată cu construirea drumului vor fi afectate o serie de locuinţe, dar şi Pădurea Codrişor – plămânul Bistriţei.
Nu vă mai votăm!
Niciun argument nu a stat înaintea primarului Creţu, dar nici înaintea colegilor lui din alianţa USL. Nici măcar reprezentanţii bistriţenilor care se opun acestui traseu, prezenţi în sala de şedinţe, şi care nu au fost lăsaţi de aleşii locali să ia cuvântul în plen. Revoltaţi peste măsură, când au părăsit sala participanţii le-au transmis un mesaj consilierilor locali: Să nu ne mai cereţi votul. Nu vă mai votăm!
Florin Bojor: Nu sunt lăsat să vorbesc, dar mi se cere votul
„Văzând tirania şi dictatura din Consiliul Local Bistriţa, mă întreb: care e democraţia? Majoritatea politicienilor din Consiliul Local Bistriţa te cheamă la vot, dar nu te lasă să vorbeşti… Care e libertatea? Majoritatea politicienilor din Consiliul Local Bistriţa îţi cer votul, dar îţi neagă libera exprimare… Care e dreptatea? Majoritatea politicienilor din Consiliul Local Bistriţa nu îi bagă în seamă pe cetăţeni…
În concluzie, eu simplul cetăţean ce să mai înţeleg: nu sunt lăsat să vorbesc, dar mi se cere votul…”, scrie pe blogul său prof. Florin Bojor, unul dintre bistriţenii care au dorit să îşi expună punctul de vedere în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului local, dar a cărui solicitare a fost respinsă de majoritatea aleşilor.
Vot deschis
Ca să fie siguri de victorie, social-democraţii, prin vocea lui Alexandru Bria – mâna dreaptă a primarului Ovidiu Creţu şi care de altfel l-a înlocuit pe acesta la şefia Organizaţiei municipale a PSD – a solicitat ca votul pe proiect să fie unul deschis, nominal. Partizanii primarului Creţu trebuiau să fie siguri că cel puţin 11 consilieri din cei prezenţi în sală vor vota pentru proiectul organizării referendumului. Cuiul lui Pepelea pare să fi fost consilierul liberal Sorin Hangan care în şedinţa ordinară ce a avut loc în urmă cu circa trei săptămâni a afirmat că nu înţelege de ce trebuie să fie cheltuiţi bani de la bugetul local pentru un referendum care vizează un proiect al CNADNR, şi care va lua o decizie într-un fel sau altul indiferent de părerea bistriţenilor. Mai mult decât atât, Hangan, în cadrul comisiilor de specialitate întrunite înaintea şedinţei extraordinare de săptămâna trecută, s-a abţinut de la vot, motiv care a creat o incertitudine în rândul consilierilor PSD.
De altfel, liberalul a fost cel care a solicitat ca întrebarea ce va fi adresată bistriţenilor la referendum să fie una care să precizeze cu exactitate traseul centurii.
A întors-o ca la Ploieşti
„Eu m-am abţinut la votul pe comisii şi ştiţi că la şedinţa trecută am votat împotrivă, şi nu pentru că am vreun interes personal, nu am niciun grup de cetăţeni în spate care să mă susţină, ci pentru simplul fapt ca un consilier care nu sunt suficient de convins, nu de necesitatea şi oportunitatea acestei centuri ocolitoare, ci de traseul ales. Pentru a obţine un feed-back din partea populaţiei, consider că întrebarea pe care trebuie să o punem la referendum ar trebui să fie cât se poate de amplă şi corectă şi nu una în formă manipulatoare. De aceea fac o propunere concretă ca întrebarea să sune în felul următor: Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa sud pe traseul DN 17 Parcul Industrial – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Woderland şi intră în DN 17A?”, a spus în cadrul şedinţei, liberalul Sorin Hangan.
În cele din urmă, Sorin Hangan a votat proiectul lui Ovidiu Creţu, cum de altfel au făcut-o şi ceilalţi doi liberali din Consiliul Local, Gelu Muthi şi Lucian Armean.
Adrian Chereji: varianta Sud 2, ilegală!
Pe pagina sa de facebook, Adrian Chereji, unul dintre opozanţii acestui proiect al centurii varianta 2 sud fiindcă afectează Pădurea Codrişor, spune că traseul susţinut de municipalitate este unul ilegal.
„(…) Varianta roşie SUD 2 strangulează oraşul, este mai aproape de centrul oraşului decât actuala variantă; dar cel mai important lucru: ESTE ILEGALĂ – are 5 km prin intravilan, lucru interzis de legea drumurilor”, scrie Adrian Chereji, pe pagina sa de facebook.
Liana Mureşan