Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu Emil Radu Moldovan în frunte, a semnat până acum nici mai mult nici mai puţin de 28 de contracte atribuite direct. Printre companiile care sunt „beneficiarii” acestor proceduri se numără inculpaţi în dosare de corupţie, acuzaţi de trafic de influenţă, colegi de partid dar şi oameni cu afinităţi social-democrate şi cei care l-au ajutat în campania electorală.

 

 

Un contract pe care Emil Radu Moldovan l-a dăruit a fost pentru verificarea unui proiect de modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă. Beneficiarul a fost societatea SC Perena, iar valoarea actului semnat pe 10.01.2013 a fost de 2.828 lei.

Societatea Net Brinel este a doua firmă care a primit „cadou” o achiziţie directă de la Moldovan, obiectul contractului fiind de „servicii de întreţinere preventivă şi de dezvoltare de software precum şi servicii de asistenţă pentru sisteme”. Societatea a primit în urma contractului de pe 13.02.2013 64.100 de lei de la preşedintele CJ BN. Firma Net Brinel este deţinută de Marcel Borodi şi Sorina Borodi, primul fiind originar din judeţul Bistriţa Năsăud, fiind născut în satul Ciceu Corabia.

Radu Moldovan a acordat şi 47.424 lei către Kliktel pentru „întreţinere asigurare din punct de vedere tehnic a funcţionării şi actualizării panoului luminos cu led-uri ATOP.” Contractul a fost încheiat pe 19.02.2013.

Un alt contract semnat de preşedintele consiliului judeţean a fost cel semnat cu Arhistudio Pro Design în valoare de 65.527 lei. Obiectul contractului îl reprezintă „servicii de proiectare privind Reabilitare şi extindere imobil de birouri existent pentru Serviciul Public Comunitar de evidenţă a persoanelor.” Contractul a fost semnat pe 06.12.2012.

 

Dâncu a muşcat din mărul roşu

 

Colegul său de partid, sociologul Vasile Dâncu, a primit şi el un contract de la Emil Radu Moldovan prin intermediul procedurii de atribuire directă. Aşa s-a semnat contractul pentru „servicii privind realizarea unei anchete sociologice”, act semnat pe 07.09.2012 şi cu o valoare de 22.900 de lei fără TVA. Firma prin care s-a derulat această afacere este Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, iar rezultatul anchetei a fost ţinut la sertar până acum. Proiectul a fost derulat în cadrul „sistemului de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei protejate de interes naţional Peştera Tăuşoare”, iar în cadrul acestui proiect, oficialii CJ au achiziţionat de la societatea C&C Count din Baia Mare servicii de audit în valoare de 16.500 de lei. Un alt contract acordat în cadrul aceluiaşi proiect a fost „achiziţionarea echipamente de birou şi mobilier, consumabile de birou”, acordat de asemenea societăţii Mediacom Net. Valoarea acestui contract este de 11.645 lei şi a fost semnat pe 14.08.2012.

În ceea ce priveşte echipamentele informatice, Radu Moldovan a mai semnat un act de atribuire directă prin care a acordat 14.967 de lei societăţii Mediacom Net.

 

Reclama din campanie scapă atribuirile directe

 

Prietenia se răsplăteşte cu contracte, dovedeşte Emil Radu Moldovan, care a acordat servicii de publicitate în valoare de 43.560 de lei pentru Agenţia 215. De fapt, Moldovan îşi plăteşte datoriile din campania electorală prin intermediul fondurilor publice prin proceduri de atribuire directă. Faptul că proiectul este în intermediul „sistemului de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei protejate de interes naţional Peştera Tăuşoare” nu mai are nicio importanţă, pentru că un contract atribuit direct rămâne un contract atribuit direct.  Agenţia 215 este deţinută de către Claudia Andron, care deţine şi site-ul bistriteanul.ro, care a avut în campania electorală locală reclamă pentru Emil Radu Moldovan.

Altă societate care a primit un contract atribuit de la Radu Moldovan este Alti Sport Impex, care a primit un contract de achiziţionare echipament de protecţie custode, achiziţionare echipament protecţie în galeriile cu apă, achiziţionare echipament de escaladă, în cadrul aceluiaşi proiect pentru Peştera Tăuşoare.

Un alt contract semnat de Radu Moldovan este cel pentru pregătirea profesională a resurselor umane, iar beneficiarul a fost Georgiţă Virginia Platon. Valoarea contractului semnat pe 10.09.2012 a fost de 15.000 de lei.

Arhi Dinamic din Satu Mare este o altă societate care este beneficiarul procedurilor de atribuire directă a lui Radu Moldovan. Valoarea actului este de 81.908 lei.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit un contract de consultanţă pe perioada 2014-2020 pentru care Radu Moldovan a alocat din visteria judeţului 67.820 lei pe 9 noiembrie 2012.

 

Contracte atribuite direct corupţilor

 

Un alt contract a fost acordat pe 23.11.2012 societăţii Dimex 200 Company pentru reparaţia parapetului unui pod de pe DJ 172b din Rebra, valoarea lucrărilor fiind de 46.469 lei. Un alt contract dat aceleiaşi societăţi este pentru refacerea unui podeţ pe DJ 172 şi a avut o valoare de 12.503 lei. Problema este că patronul Dimex 2000 Company, Ioan Scurtu, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de cumpărare de influenţă şi are statut de inculpat, fiind trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi are termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 5 mai 2013. Scurtu Ioan este acuzat de procurorii DNA că ar fi făcut anumite lucrări pentru procuroarea Veturia Moldovan de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud pentru a-i permite soluţii favorabile. Deşi a fost achitat de instanţa de fond, până când procesul se va termina există posibilitatea ca faptele să se prescrie. Cu toate acestea, faptul că firme acuzate de trafic de influenţă primesc contracte pe banii publici datorită dorinţei lui Radu Moldovan ridică multe semne de întrebare în ceea ce priveşte procedura prin care se împart banii voştri. Suntem curioşi dacă trebuie să fii acuzat de fapte de corupţie şi să fii inculpat pentru a primi un contract de achiziţie publică la Radu Moldovan pentru că se pare că acest lucru nu este considerat imoral de preşedintele CJ.

 

Toate licitaţii pentru Dimex

 

Oficialii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud au mai licitat şi cu alte ocazii contracte pentru aceeaşi societate, cum a fost şi cazul construcţiei unui pod în localitatea Mintiu pentru firma favorită a licitaţiilor publice, Dimex 2000 Company. Societatea respectivă a adus probleme fostului preşedinte al CJ BN, Liviu Rusu, acuzat de dedicaţii, prim-procurorului parchetului de la Judecătoria Năsăud, Veturia Moldovan, acuzată de trafic de influenţă, dar şi primarilor din Rebrişoara şi Dumitra. Numai Radu Moldovan a scăpat de probleme din cauza acestei companii, cel puţin până acum…

Firma Dimex 2000 Company a primit printr-o licitaţie o lucrare care reprezintă construcţia unui pod pe DJ 173 B, arătam într-un articol anterior. În cadrul procedurii au participat şapte societăţi, iar deşi oficialii CJ se aşteptau să cheltuiască 650.000 de lei, cea mai scăzută ofertă a fost a firmei deţinute de Scurtu Ioan şi Scurtu Neluţa Lucreţia. Scurtu Ioan mai deţine şi societatea Dimex SRL, care a fost închisă în ultimii ani, adică nu a declarat nici o cifră de afaceri. Societatea se declară neplătitoare de TVA, însă datoriile se ridică la valoarea de 27.000 de lei, iar profitul negativ tot în jurul aceleiaşi valori se învârte. Cei doi asociaţi mai au o societate, Jovial Delice, care are ca domeniul de activitate restaurantele. Suntem curioşi ce fel de restaurant poate fi dacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de 8.315 lei, ceea ce reprezintă vânzări de 22 de lei în fiecare zi, cam cât patru cafele. Asta fără să mai punem în calcul că din acei bani ar trebui plătiţi angajaţii. Din câte se poate observa, o asemenea firmă ar putea avea un restaurant doar dacă ar beneficia de sprijinului Finanţelor bistriţene, iar Garda Financiara ar uita să îi controleze pentru o perioadă lungă de timp.
Dimex 2000 Company este o societate care nu a resimţit criza economică, având o creştere a cifrei de afaceri de la 11 milioane în 2009 la 12 milioane în 2010, iar în 2011 a realizat o cifră de afaceri de 28,3 milioane de lei. Ce bine este să faci afaceri cu statul… Profitul realizat în 2011 este de 724.862 lei, iar datoriile sunt de 11 milioane de lei.

La Rebrişoara îi merge bine lui Scurtu

Problemele din comuna Rebrişoara ale companiei Dimex 2000 au fost legate de o porţiune de doi kilometri de drum comunal, care leagă centrul de comună de satul aparţinător Gersa, primăria trebuind să plătească peste două milioane de lei (peste 20 de miliarde de lei vechi) firmei Dimex 2000 Company SRL din Rebra.
Lucrarea nu a fost pentru o perioadă lungă de timp finalizată şi trenează din 2009, fiind decontată doar o jumătate din valoarea contractului, se arăta într-un articol anterior. La ora actuală, din cauza lipsei resurselor financiare cu care se confruntă administraţia locală, firma executantă a turnat doar primul strat de asfalt.

Firma Drumserv din Târgu Mureş este beneficiarul unei alte atribuiri directe ce a vizat protejarea corpului şi a platformei drumului DJ 154 C în zona Șieuţ Sebiş, iar valoarea actului este de 64.542 lei.

 

Iliescu, un prieten la nevoie

 

Societatea Drumex a primit şi ea un contract în valoare de 17.360 de lei pentru elaborarea expertizei tehnice la obiectivul pod din beton armat peste Valea Tibleş pe DJ 172. Aceeaşi societatea a mai primit un contract în valoare de 19.000 de lei pentru pod peste râul Șieu pe DJ 173, dar şi un contract pentru modernizarea DJ 172 în zona Agrişu de Sus în valoare de 63.400 de lei. Mihai Iliescu este acţionarul societăţii Drumex şi un apropriat al lui Mircea Pop, directorul demis interimar al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Altă societate care a beneficiat de procedura de atribuire directă acordată de către Emil Radu Moldovan este Drum Proiect din Bistriţa, care a primit 65.500 de lei pentru modernizarea DJ 173.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.