Reevaluarea pare să fie sport naţional în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde preşedintele Consiliului Judeţean, ”baronul” PSD Emil Radu Moldovan, îşi asigură sprijinul Poliţiei şi al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru a-şi face un portofoliu de fapte la limita penalului.
Păstrând evident proporţiile, preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan, este chiar mai tare decât Traian Băsescu. După ce l-a reevaluat pe şeful IPJ BN, cms. şef Ioan Ovidiu Mureşan, cunoscut mai bine în rândul poliţiştilor sub numele de Bin Laden, un ins cu grave probleme pe linie de corupţie, care i-a devenit un fel de aghiotant, tovarăş de vânătoare, a mai dat o lovitură pe piaţa locală, a reuşit să-şi adjudece şi controlul celebrei “doi şi un sfert “ Bistriţa-Năsăud. Secţia locală a SRI făcea deja parte din portofoliul lui Radu Moldovan de mai mult timp prin intermediul lui Ioan Mocanu, şeful secţiei.
Astfel, celebrul “pokerist şef”, Sidor Bodescu, fost şef al IPJ BN, schimbat din funcţie pentru incompetenţa managerială, este pe cale să fie numit la şefia lui “doi şi un sfert” Bistriţa-Năsăud, respectiv Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), actualul serviciu secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)
Săptămâna trecută, Bodescu nu s-a mai putut răbda până la anunţul oficial şi a împrăştiat zvonul prin IPJ BN că a fost cocoţat la şefia DGIPI şi a început să primească felicitări de la cei din cercul apropiat şi să se umfle în pene pe holurile poliţiei judeţene.
Este păcat că Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), titulatura secţiilor judeţene ale DGIPI, cunoscut pentru profesionalismul lucrătorilor săi, va ajunge la cheremul “baronului”, Emil Radu Moldovan.
Se pare că această unitate locală de informaţii a MAI este urmărită de un adevărat blestem în ultima perioada. De ceva timp a devenit un fel de cobai al unor politicieni, care îşi plasează la conducere tot felul de persoane compromise, cu vulnerabilităţi grave de comportament, corupţie, pe care să-i poată manevra în folos propriu. Reamintim faptul că în cursul anului 2012, după numirea comisarului şef Linul Marius, într-un post în centrala din Bucureşti, la şefia SIPI BN a fost adusă o celebră “figură” a Maramureşului, comisarul şef Augustin Barbos, care dacă am da crezare celor spuse despre acest personaj de către senatorul PSD de Satu-Mare, Valer Marian, nu ar avea ce să caute prin MAI, darămite la şefia unei structuri judeţene a DGPI.
Se pare că numirea lui Augustin Barbos la şefia SIPI BN a venit pe filiera lui Virgil Ardelean, cunoscut şi sub numele de “Vulpea”, şi a fostului ministru de Interne Ioan Rus, iar ea a avut drept scop protejarea, sau mai bine spus ascunderea lui Barbos, de dezvăluirile presei din Maramureş.
Întâmplător sau nu, dar se pare că nu, odată cu numirea acestuia la Bistriţa, pe aceste meleaguri a venit şi Ioan Păcurar, un afacerist din Maramureş, amic cu Barbos. Ioan Păcurar a achiziţionat de la Iliuţă afacerea acestuia cu alcool de la Şieu-Măgheruş, conform unei surse. Iar afacerea a început să duduie. Dar pe fir de această dată a intrat DIICOT Cluj, care a efectuat un număr de 29 de percheziţii, au confiscat o cantitate de 10.000 litri alcool, a fost reţinut un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul IPJ BN, şi se estima o pagubă adusă bugetului de stat de circa 4 milioane de lei noi, conform unei alte surse. Subit, după un pic de zarvă în presă, toata megaoperaţiunea s-a fâsâit. DIICOT-ul nu a ieşit cu nici un comunicat, a băgat capul în nisip şi peste toată afacerea s-a aşternut o tăcere mai mult decât suspectă. Surse judiciare afirmă, mai pe la colţuri, că Augustin Barbos, şeful SIPI BN, era la curent şi proteja afacerea cu alcool a amicului său din Maramureş, Ioan Păcurar.
Lovitura de teatru a intervenit o dată cu zvonurile privind numirea “pokeristului şef” Bodescu la şefia lui “doi şi un sfert” BN şi a înlocuirii lui Augustin Barbos, probabil din cauză că acesta începea să miroasă a alcool de 98 de grade. Înlocuirea unui “alcoolist” cu un “pokerist”, este inteligenta mişcare a lui Gelu Oltean, de care, se pare că numai a luat la cunoştinţă, nu a fost consultat sau măcar întrebat…
Mişcarea s-a făcut la dorinţa arzătoare a lui Radu Moldovan, adresată amicului său Victor Ponta, primul ministru al Guvernului României, conform unor surse. Oricum, se pare că se adevereşte ce se spune în Biblie, “încurcate-s Căile Domnului”.
Totul despre Sidor Bodescu
Ancheta Ministerului Afacerilor Interne a stabilit că şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul-şef Ioan Sidor Bodescu, şi adjunctul său, comisarul Florin Nicula, au jucat poker de pe calculatoarele de serviciu, pariind sume care se ridicau la zeci de mii de dolari. Pasiunea celor doi pentru pokerul virtual a ieşit la iveală în urma unui control dispus de ministrul de Interne, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute de poliţie în judeţ, se arăta la acea vreme în presă.
Ioan Oltean, liderul PDL susţinea la timpul respectiv, că nu este implicat deloc în demiterea şefului de la IPJ BN şi că dacă acesta a greşit merită pe drept să fie sancţionat. Deputatul democrat-liberal spune că nu are nimic personal cu Ioan Sidor Bodescu sau cu oricare altă persoană din Poliţie, dar că toţi cei care fac greşeli atât de mari trebuie într-un fel să fie sancţionaţi.
Ministrul de Interne de la acea vreme, Vasile Blaga, a fost prezent câteva ore la Bistriţa şi a răspuns întrebărilor ziariştilor şi, printre altele, şi-a exprimat de două ori nemulţumirea faţă de activitatea comisarului şef al IPJ BN, Ioan Sidor Bodescu. Ministrul a confirmat că la Bistriţa au avut loc controale şi şeful şi adjunctul au transformat Poliţia în cazinou.
Scandal la Poliţia Bistriţa-Năsăud
Comisarul şef, Ioan Sidor Bodescu, şi adjunctul său, Florin Nicula, sunt acuzaţi că ar fi jucat poker pe internet pe mii de euro, chiar de pe calculatoarele din sediul Poliţiei. După ce au jucat cărţi, au fost criticaţi de ministrul Blaga şi au fost cercetaţi de o comisie a IGPR, şefii IPJ Bistriţa au demisionat. Şeful Poliţiei din Bistriţa-Năsăud, comisarul Ioan Bodescu, şi adjunctul său, Florin Nicula, şi-au dat demisia, deoarece, în urma unei anchete a Corpul de control al ministrului Administraţiei şi Internelor, a reieşit că cei doi obişnuiau să joace poker pe bani de pe calculatoarele de la birou.
„În urmă cu două luni, s-a desfăşurat la Bistriţa o anchetă a Corpului de control al ministrului de Interne, pentru slabele rezultate obţinute de către poliţia din judeţul Bistriţa-Năsăud. Ca urmare a acestei anchetei, s-a stabilit şi că inspectorul-şef Bodescu şi domnul Florin Nicula ar fi jucat poker pe calculatoarele de serviciu, pe bani reali. Este o abatere disciplinară gravă”, ne-a declarat Ovidiu Munteanu, ofiţerul de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Nemulţumiri cu privire la activitatea şefilor IPJ Bistriţa au fost formulate de la nivel înalt cu mult înaintea demisiei celor doi oficiali. Ele datează încă de pe vremea în care ministru al Internelor era Vasile Blaga. În cursul unei vizite a acestuia la Bistriţa, Blaga a criticat activitatea inspectoratului judeţean de poliţie şi, în principal, performanţele celor doi şefi. Declaraţia ministrului venea însă şi pe fondul unei alte întâmplări, anterioare vizitei sale, la Bistriţa, unde un poliţist a fost arestat preventiv, după ce a fost acuzat de trafic şi consum de droguri de mare risc. Posturile celor doi şefi ai poliţiei bistriţene vor fi scoase la concurs în perioada următoare. Comisarul Ioan Sidor Bodescu a fost numit şef al IPJ Bistriţa-Năsăud în februarie 2007, iar Florin Nicula i-a devenit adjunct în cursul anului 2009.
Atât comisarul şef Ioan Sidor Bodescu, cât şi adjunctul Florin Nicula au demisionat din funcţii la 1 noiembrie. Ei au invocat motive personale, după un control al Poliţiei Române care a durat două luni. Nicula neagă însă acuzaţiile.
Cu cererea de demisie din fruntea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud aflată pe masa superiorilor săi de la Bucureşti, Ioan Sidor Bodescu neagă acuzaţiile neoficiale vehiculate pe surse ca fiind motive ale schimbării sale din funcţie, acelea că ar fi jucat pocker în timpul serviciului de pe calculatorul din propriul birou. Mai mult, Ioan Sidor Bodescu susţine că nu va ezita nici o secundă să-i dea în judecată pe cei care se fac vinovaţi de aruncarea unor astfel de informaţii false pe piaţă despre persoana sa.
Încă în funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, până la momentul în care oficialii de la Bucureşti îi vor accepta cererea de demisie, Ioan Sidor Bodescu a luat astăzi act oficial de concluziile raportului corpului de control al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Aflat în Capitală pentru cercetările administrative prealabile ce se impun în urma controlului a declarat telefonic că singurele lucruri care i se impută oficial de către mai–marii săi sunt strict referitoare la deficienţe de management şi nicidecum de o altă natură. El spune că cei care au lansat informaţiile false la adresa sa şi a fostului său adjunct, Florin Nicula, cum că ar fi jucat poker cu miză financiară de pe calculatoarele de la birou, în timpul serviciului, vor fi daţi în judecată fără nici o rezervă. Ioan Sidor Bodescu susţine că aceste acuzaţii nu stau în picioare dintr-un simplu motiv: de la birou, de pe calculatorul de serviciu, care este direct legat la reţeaua IGPR, nu avea, sub nici o formă, acces la astfel de pagini de internet şi, în plus, el nu are veleităţi de jucător. Totodată, şeful IJP Bistriţa-Năsăud a precizat că nu va ezita nici un moment să ceară socoteală în instanţă tuturor celor ce răspândesc informaţii false despre el, indiferent de natura acestora. Ioan Sidor Bodescu aşteaptă să-i parvină de la centru aprobarea demisiei sale şi mutarea pe o altă funcţie, corespunzătoare gradului profesional şi pregătirii sale
Ioan Bodescu a fost respins a doua oară, la un examen pentru a intra în magistratură.
La nivel naţional au fost scoase la concurs 100 de posturi de judecători şi procurori pentru care s-au înscris 1325 de candidaţi. Din Bistriţa-Năsăud au fost zece concurenţi, însă doar patru au trecut de proba interviului. Ioan Bodescu, fostul şef al IPJ BN, a participat pentru a doua oară la un astfel de concurs, dar a picat din nou.
Cei înscrişi la concursul organizat de Institutul Naţional de Magistratură au avut de dat două probe: un examen scris şi un interviu. În speranţa că vor face o carieră în procuratură sau ca judecători, zece bistriţeni s-au înscris la examen.
Dintre aceştia, doar patru au reuşit să ia note suficient de mari pentru a fi declaraţi admişi la interviu. Judecător vroia să devină şi Ioan Sidor Bodescu, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, însă nici în acest an nu a luat examenul. Acesta şi-a încercat norocul şi anul trecut însă notele obţinute au fost mult prea mici pentru a fi declarat ”admis”.
Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a publicat, pe pagina electronică, rezultatele examenului de magistratură, susţinut în data de 21 noiembrie. Din cei nouă candidaţi bistriţeni care au participat la concursul pentru un post de judecător doar unul a obţinut nota de trecere. Bodescu a luat 5,2. Potrivit rezultatelor afişate pe site-ul oficial al INM, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Ioan Sidor Bodescu, a obţinut nota 5,2.
Tiberiu Hrihorciuc