Alexandru Pugna e vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) şi cu USL-ul la putere îşi face numărul din funcţia-cheie pe care o deţine. Artistul e preşedintele Asociaţiei Culturale “Pană de Păun”, prin intermediul căreia descoperă talentele muzicii folclorice.

Asociaţia organizează anual un festival de amploare, unde sunt invitaţi artişti din toată ţara. Acţiunile lui Pugna sunt finanţate de primarul Bistriţei, Creţu şi preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, tovarăşii săi de partid ce dirijează fondurile publice ale municipiului şi judeţului.

 

 

Asociaţia lui Pugna a umflat 40.000 de lei de la Creţu, cu voturile USL

 

Prin aprobarea bugetului local pe 2013, Asociaţia “Pană de Păun” a încasat 40.000 de lei de la Primăria Bistriţa. Banii vor fi dirijaţi pentru organizarea spectacolului din octombrie. De altfel, Sandu Pugna e abonat la bani publici, prin asociaţia pe care o patronează şi de 7 ani primeşte bani publici pentru acest festival. În acte, “Pană de Păun” nu are profit, dar anul ăsta peste 60.000 de lei se învârt în jurul acestui spectacol.

Iniţial, asociaţia lui Pugna s-a intitulat Nunta Zamfirei, dar artistul a renunţat le denumire, deoarece se crea confuzie cu festivalul Nunta Zamfirei, organizat de Dorel Cosma, directorul Casei Municipale de Cultură.

 

Teoretic, Pugna poate fi în conflict de interese

 

Practic, scapă basma curată pentru că Asociaţia “Pană de Păun” nu generează profit, în acte.

Agenţia Naţională de Integritate explică situaţiile în care aleşii locali sunt în conflict de interese şi de curând l-a găsit pe Creţu ca fiind incompatibil cu funcţia de primar, deoarece deţinea în paralel şi calitatea de asociat în SC Business Park SRL.

Pugna are jurişti care-l învaţă cum să evite conflictul, chiar dacă din postura de vicepreşedinte la CJ BN în mod cert influenţează alocarea banilor către asociaţia pe care o conduce.

Iată cum defineşte ANI, conflictul de interese, la modul general:

 – (…) când oficialul public este parte a unui organism colectiv care decide prin vot, iar acesta participă la dezbateri şi la vot.

 

2. Existenţa unui interes personal – acesta poate fi reprezentat de un beneficiu pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obţine ca urmare a deciziei luate. Aşadar, pentru a se afla într-un conflict de interese, oficialul public trebuie să ia parte la luarea unei decizii care să îi afecteze un interes personal. (…)

 

Radu îi varsă bani prin intermediul Centrului Judeţean de Cultură

 

Festivalul “Pană de Păun” este co-finanţat şi de Centrul Judeţean pentru Cultură. Evenimentul a fost prins în calendarul instituţiei şi directorul CJC Gavril Ţărmure plăteşte 20.000 de lei pentru colegul artist, care e solist în cadrul instituţiei. Cu 40.000 de lei pe filiera Creţu şi cu 20.000 de lei pe filiera Radu Moldovan via Ţărmure, “solistul-teolog-politician” Pugna are 60.000 de lei pe care-i va toca pentru promovarea tinerelor talente, într-un spectacol de zile mari.

 

Iată averea solisto-teologo-politicianului Pugna

 

Bugetar de LUX, Alexandru Pugna deţine un apartament în Bistriţa şi conturi grase pentru un angajat la Stat. Pe 2012, numai din cântat şi prezentat spectacole, Pugna a încasat aproximativ 21.000 de lei. Ca vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, Pugna are cam 30.000 de lei pe an. Pe lângă acestea, vicepreşedintele CJ BN precizează că deţine acţiuni la SC Iproeb SA, în valoare de 59.151 lei.

Ca solist al Centrului Judeţean pentru Cultură, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a încasat 7.510 lei, dar e greu de crezut că Alexandru Pugna semnează condica şi prestează zilnic cele două ore de repetiţii OBLIGATORII în cadrul Ansamblului “Dor Românesc”. Cu siguranţă colegii semnează condica şi în numele său, ocupat probabil cu administraţia.

Pugna mai are 150.000 de lei în conturi la B.R.D. iar conform declaraţiei de avere, jumătate din bani reprezintă economiile socrilor, soţia sa fiind împuternicită. În 2008, acesta a luat un împrumut de la Cetelem Bucureşti de 22.800 lei, pe care-l va rambursa în cursul acestui an. Cu conturile blindate, Pugna i-a dat împrumut socrului său Pavel Baci suma de 45.000 de lei, un împrumut dubios, dacă luăm în calcul faptul că socrii (datori fiind ginerelui de aproape 5 ani) au făcut cadou familiei Pugna mai multe depozite bancare.

Familia Pugna deţine două maşini Ford, una din 2002 şi una din 2008.

 

Pugna mai bifează una: s-a făcut vânător şi e hăitaşul lui Radu Moldovan

 

Alexandru Pugna completează cercul vânătorilor de elită ai judeţului, din care mai fac parte Radu Moldovan, Marius Ilieşiu (şef Finanţe), Alexandru Gavrilaş, director Muzeu, Ovidiu Mureşan (încă şeful Poliţiei), Gheorghe Ivan (şeful Romsilva), plus o serie de primar şi oameni de afaceri ce vor să-i intre în graţiile preşedintelui CJ.

 

Soţia lui Pugna scapă de jihadul din administraţie

 

Eugenia Pugna s-a angajat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din anul 2009 (an în care a încasat ajutor de şomaj) şi acum este expert în cadrul instituţiei, cu un venit anual de aproximativ 20.000 de lei. Cu toate că instituţia a suferit mari transformări şi s-a reorganizat, soţia vicepreşedintelui PSD a scăpat de jihadul din administraţie.

 

Pugna a vrut să ne „cânte” din Parlament

 

După ce a strălucit pe autobuze alături de Radu Moldovan îşi anunţa funcţia care i-a revenit, chiar dacă vicepreşedintele CJ nu este ales prin vot uninominal, ci la propunerea consilierilor judeţeni. Asocierea Pugna – Radu Moldovan a fost o acţiune de imagine a PSD pentru sensibilii folclorului autohton şi fani ai lui Pugna.

În acţiunile de imagine ale PSD, în special la sfinţit şi re-sfinţit biserici, Alexandru Pugna (absolvent de teologie ortodoxă) cântă la strană şi dovedeşte că e polivalent. De altfel, strategia cântatului la strană a fost folosită în campania electorală şi de Vasile Borş, contracandidatul lui Radu Moldovan la şefia judeţului

Alexandru Pugna a ţintit sus şi în cursa pentru parlamentare s-a băgat în bârlogul lui Ioan Oltean, pe colegiul de pe Valea Someşului. A pierdut la mustaţă, care a mers mai departe, la redistribuire. Partidul a vrut să-l trimită cu japca şi cică lui Pugna i-ar fi lipsit 7 voturi să intre la redistribuire şi să fie parlamentar.

Prin natura sa polivalentă, Alexandru Pugna demarează o serie de acţiuni de promovare a folclorului şi este susţinut exclusiv din bugetele publice. Are bani în conturi, are faimă şi renume e politician şi teolog  combinaţiile perfecte prin care Pugna s-a lipit perfect la banu’ public. Pe termen nelimitat.

 

Cosmin Botezat

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.