După ce în ultimii cinci ani toaletarea copacilor de pe raza municipiului Bistriţa a fost făcută aiurea, primarul Ovidiu Creţu a anunţat recent că pe strada Alexandru Odobescu castanii vor fi înlocuiţi cu o altă specie – arborele lalea. Preţul total rezultat pentru înlocuirea copacilor doar pe o stradă este unul foarte mare, de peste 13.700 de euro.

Nu doar pe Odobescu s-au întreprins acţiuni de înlocuire a arborilor, ci şi pe Bulevardul Republicii, unde municipalitatea a plantat tei.

 

 

Primarul Ovidiu Creţu a dovedit până acum că nu îi pasă de arborii aflaţi pe raza municipiului şi i-a batjocorit ciuntindu-i. Nu cu mâinile proprii, ci prin cele ale „grădinarilor pricepuţi” de la Spaţii verzi din cadrul Direcţiei de Servicii Publice (DSP) a Primăriei Bistriţa, edilul nefăcând altceva decât să închidă ochii şi să le aprobe cu inima deschisă acţiunile.

Din această cauză, ecologiştii bistriţeni au protestat de fiecare dată şi chiar au propus consilierilor municipali să îi retragă primarului Ovidiu Creţu dreptul de a dispune de banii alocaţi Direcţiei de Servicii Publice pentru toaletarea arborilor de pe spaţiul public al Bistriţei.

De câţiva ani încoace, primăvara, angajaţii Primăriei Bistriţa de la Spaţii verzi au toaletat arborii de pe spaţiul public al municipiului, numai că nu aşa cum scrie la carte şi nu întotdeauna în perioada propice.

Ecologiştii bistriţeni au afirmat nu o dată că toaletarea arborilor din municipiu se face 365 de zile din 365. Acum aceştia se declară mulţumiţi de faptul că municipalitatea s-a gândit să înlocuiască copacii necorespunzători. Însă banii plătiţi de primărie pentru specia aleasă ajunge doar pentru o singură stradă cât preţul unei garsoniere.

 

Au înlocuit 51 de castani

 

Săptămâna trecută, primarul Ovidiu Creţu a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că arborii de pe strada Alexandru Odobescu. Potrivit edilului, castanii de pe Odobescu şi-au depăşit norma de viaţă, dar au fost atinşi şi de boală.

„Am început să replantăm strada Alexandru Odobescu, am înlocuit o bună parte din arborii care lipseau sau care au fost uscaţi. În continuare mergem acolo pe înlocuirea totală a vegetaţiei care şi-a depăşit norma de viaţă, suprapusă şi peste o boală a castanului care este în întreaga Europă. Am înlocuit o bună parte din cei 51 de arbori care urmează să fie plantaţi pe strada respectivă, e vorba de o specie mai puţin utilizată la noi – Liriodendrum tulipifera sau tulipanul. E acelaşi arbore din care avem un monument în parc şi unul mai tânăr plantat în urmă cu vreo doi ani. Am vorbit să venim cu specii pe de o parte şi rezistente dar şi potrivite pentru acea stradă foarte largă, dar pe de altă parte şi specii mai deosebite”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Iniţial edilul Bistriţei lua în calcul înlocuirea arborilor cu Gingko Biloba, însă între timp a renunţat la idee. Acesta a mai precizat că noii copaci vor face aliniamentul în doar doi ani.

 

Circa 62.000 lei pentru 51 de puieţi

 

Pentru bucata de puiet de Liriodendrum tulipifera – tulipanu sau arborele lalea cum mai este numit -, Primăria Bistriţa a plătit 270 de euro (1.215 lei/bucată). Pentru 51 de astfel de puieţi costul total rezultat este de 13.770 de euro, adică 61.965 lei. Deci, peste 600 de milioane de lei vechi a cheltuit municipalitatea bistriţeană doar pentru înlocuirea castanilor de pe o singură stradă din oraş.

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, firma de la care au fost achiziţionaţi puieţii de arbore lalea este aceeaşi cu care s-a colaborat la amenajarea spaţiilor verzi din parcul municipal.

„Firma cu care am lucrat pentru amenajarea parcului, din punct de vedere horticol şi floricol, este aceeaşi de la care am achiziţionat aceşti arbori, care sunt de provenienţă din Italia”, a spus primarul Creţu, fără însă a preciza şi numele firmei respective.

 

Furnizor Comgaby Moln SRL – florăriile Magnolia

 

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, firma de la care s-au achiziţionat puieţii de arbore lalea contra sumei de 13.77o euro este SC Comgaby Moln SRL, deţinătoarea florăriilor „Magnolia”.

Conform datelor existente pe listafirme.ro, SC Comgaby Moln SRL, care are ca obiect principal de activitate cultivarea plantelor pentru înmulţire, a avut în ultimii ani o perioadă nu tocmai excelentă din punct de vedere financiar, în 2010 aceasta fiind cu profitul pe minus. Astfel, în 2010, SC Comgaby Moln SRL înregistra o cifră de afaceri de peste 7,1 milioane lei şi datorii de peste 5,9 milioane lei, având o pierdere de 661.113 lei. Firma îşi revine uşor un an mai târziu când înregistrează chiar şi un profit de aproape 180.000 lei la o cifră de afaceri de peste 8,3 milioane lei, datoriile scăzând cu circa 450.000 lei. În 2012, cifra de afaceri a crescut la aproximativ 10,45 milioane lei, însă profitul a fost cu ceva mai mic decât în anul precedent – 169.716 lei, în timp ce datoriile s-au cifrat peste 5,7 milioane lei.

Administratorul SC Comgaby Moln SRL este Alexandru Gabriel Molnar, de profesie inginer energetician, printre altele membru Rotary Cluj Napoca Cetăţuie.

 

Pe Republicii pun tei

 

Şi pe Bulevardul Republicii municipalitatea bistriţeană a decis să înlocuiască arborii uscaţi. Aici însă castanii sunt înlocuiţi cu tei. De altfel, pe marginea scuarului de pe bulevard se pot vedea deja puieţi de tei care au fost plantaţi până acum de municipalitate, circa 25 de puieţi din această specie.

„Pe Bulevardul Republicii am început să completăm copacii care au fost uscaţi. Circa 27 de tei vor fi plantaţi acolo în locurile goale”, a precizat Ovidiu Creţu.

 

Au toaletat după cum i-a tăiat capul

 

În luna mai a acestui an, ecologiştii bistriţeni protestau vehement din cauza toaletărilor executate aiurea de angajaţii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa.

Potrivit preşedintelui PER Bistriţa, Marius Bălan,, angajaţii municipalităţii nu efectuează toaletări doar în perioadele propice, adică primăvara şi toamna, ci pe parcursul întregului an.

„Ei toaletează în tot cursul anului. 365 de zile din 365, ei tot toaletează, nu doar primăvara sau toamna. Este o acţiune total negândită, nu se lucrează conform normativelor, deci pur şi simplu ei au normă de masă verde. Atunci, vrem să fie îngrădită operaţiunea asta – motorină, benzină, maşini puse la dispoziţie pentru a toaleta în fiecare zi a săptămânii ce doresc ei. Se lucrează total anapoda”, spunea Marius Bălan.

Tot atunci, ecologiştii intenţionau să ceară consilierilor locali ca primarului Ovidiu Creţu să îi fie dreptul de a dispune de banii alocaţi DSP pentru toaletarea arborilor de pe spaţiul public al Bistriţei.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.