Primăria a decis atribuirea apartamentului în care funcţiona un cabinet medical

 

 

Copiii de la „Lacrima” Năsăud vor rămâne fără spaţiile de lucru în care îşi desfăşoară orele de abilităţi practice, atât de necesare copiilor cu dizabilităţi. Respectivele spaţii au fost amenajate într-un apartament din oraş, dat în administrare Asociaţiei „Lacrima” Năsăud, respectiv Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) „Lacrima” Bistriţa.

Administraţia locală a decis să nu mai reînnoiască contractul, iar apartamentul să fie închiriat unui medic specialist venit în primăvara acestui an la Spitalul Orăşenesc din Năsăud.

 

 

Problemele copiilor cu handicap par să fie puse pe locul doi de administraţia locală din Năsăud, fiindcă în ultima şedinţă a Consiliului Local s-a decis că aceştia nu vor mai putea beneficia de apartamentul pus la dispoziţie în urmă cu câţiva ani. Drept urmare, 43 de copii cu dizabilităţi care beneficiază de educaţie prin intermediul Asociaţiei „Lacrima” Năsăud, respectiv a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Lacrima” Bistriţa, nu vor mai avea parte de orele de abilităţi practice sau dacă totuşi acestea se vor mai desfăşura, vor avea loc în condiţii improprii, având în vedere nevoile speciale ale acestora.

Pe e altă parte Primăria Năsăud are o lipsă acută de locuinţe de serviciu libere care să fie puse la dispoziţia specialiştilor din sănătate sau învăţământ care lucrează în Năsăud şi care, evident, nu deţin o altă locuinţă. Cu câţiva ani în urmă administraţia locală a avut în patrimoniu peste 50 de locuinţe de serviciu, însă aproximativ jumătate au fost vândute celor cărora le-au fost închiriate. Cele care nu au fost scoase la vânzare, sunt ocupate.

 

Iniţial, toţi aleşii au fost de acord

 

În luna iulie, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local Năsăud, a fost adus în discuţie un subiect sensibil – eliberarea apartamentului ocupat de CSEI „Lacrima” în care copiii cu dizabilităţi îşi desfăşoară activităţile educative. Este foarte adevărat subiectul a fost discutat la „Diverse”, dar a fost o problemă de principiu. La acea dată toţi consilierii locali, fără deosebire de culoare politică, au căzut de acord ca totul să rămână pe loc.

După aproximativ o lună, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Primarul Mircea Năsăud a venit cu două proiecte de hotărâre, prin care urma să fie revocată o hotărâre de consiliu local din 2009 privind retragerea dreptului de folosinţă şi administrare CSEI „Lacrima” a apartamentului respectiv, şi repartizarea acestuia spre închiriere unui medic specialist de la Spitalul Orăşenesc Năsăud.

Discuţiile au devenit foarte aprinse la un moment dat având în vedere că era vorba de copii cu dizabilităţi, nu mai puţin de 43. Divergenţele au avut loc chiar între cei doi capi ai Primăriei Năsăud – primarul Mircea Romocea şi viceprimarul Niculai Găitan, primul dorind eliberarea apartamentului, celălalt dimpotrivă.

 

Au votat pentru evacuare 9 consilieri

 

Nouă dintre consilierii locali, majoritatea PSD, s-au poziţionat de partea primarului Mircea Romocea, întrucât specialiştii veniţi în Năsăud trebuie încurajaţi să rămână, astfel că administraţia locală trebuie să le acorde facilităţi. Întrucât CSEI „Lacrima” mai are în folosinţă un spaţiu în incinta Casei de copii din Năsăud, s-a considerat că acesta este suficient. Practic este vorba de patru săli de clasă în care învaţă câte 8-9 copii ci deficienţe, o sală de kinetoterapie, un cabinet medical şi o sală de mese. Pe lângă toate acestea, copiii mai au nevoie şi de spaţii în care să desfăşoare abilităţile practice, astfel că pentru acest lucru erau nevoiţi să se deplaseze la apartamentul în cauză. Acest aspect era oarecum incomod, dar astfel de cursuri sunt extrem de necesare pentru astfel de copii.

Trebui menţionat că, din cei 43 de copii cu dizabilităţi câţi figurează înscrişi pe listele CSEI Lacrima din Năsăud, 33 vin zilnic la şcoală.

 

Găitan: Sunt copii cu nevoi speciale

 

De cealaltă parte, viceprimarul şi alţi cinci aleşi locali au luptat ca apartamentul să rămână în folosinţa copiilor cu dizabilităţi.

În timpul şedinţei, viceprimarul Găitan şi-a exprimar îngrijorarea că există pericolul ca respectivii copii să nu mai poată frecventa cursurile.

„Aici sunt copii cu dizabilităţi. Sunt la etaj patru săliţe mici de clasă unde sunt şase, şapte copii. În aceste condiţii participă la lecţii în jur de 32 de copii cu dizabilităţi, zilnic. Dintre aceştia, 24 încap acolo să îşi facă orele şi până la 32 merg la ateliere. Aceşti copii sunt copii cu probleme speciale, ei au nevoie de educatori pregătiţi special şi au nevoie de un regim special. Dacă îi lăsăm acasă, părinţii nu vor putea să meargă nici la muncă, nici să desfăşoare altă activitate”, a afirmat viceprimarul Niculai Găitan în timpul şedinţei ordinare a Consiliului Local Năsăud.

 

Soluţii există, trebuie doar voinţă

 

Opozanţii au propus şi alte variante pentru medicul care are nevoie de locuinţă, respectiv atribuirea unei locuinţe sociale sau chiar a unui ANL, cu atât mai mult cu cât, potrivit informaţiilor Gazetei de Bistriţa, acesta are sub 35 de ani şi este celibatar.

De asemenea, există informaţii că sunt apartamente, chiar ANL, aflate în proprietatea primăriei care vor fi eliberate curând, altele în care chiriaşii nu locuiesc în ele efectiv, fiind plecaţi din localitate sau persoane care nu au fost tocmai îndreptăţite să primească astfel de locuinţe. Deşi locuinţele respective au fost repartizate de fosta administraţie a oraşului Năsăud, actuala administraţie nu pare însă să fie dispusă să efectueze un control riguros în acest sens şi să dispună, acolo unde este cazul, eliberarea locuinţelor, în condiţiile legii.

Apartamentul pe care CSEI „Lacrima” trebuie să îl elibereze la Năsăud are trei camere, hol, bucătărie şi baie, în suprafaţă totală de aproximativ 66 metri pătraţi, iar chiria pe care medicul va trebui să o plătească este de 87 lei, lunar.

 

Pe cine mai evacuaţi?

 

În viitorul nu foarte îndepărtat, administraţia locală se va mai confrunta se pare cu probleme similare în cazul în care nu găseşte soluţii fiabile, întrucât, potrivit informaţiilor noastre, Spitalul Năsăud aşteaptă sosirea a încă trei medici specialişti.

Până la rezolvarea problemelor, copiii de la „Lacrima” Năsăud vor trebui să îşi desfăşoare activităţile într-un spaţiu insuficient. Mai trebuie amintit că la finele anului trecut, contractul de închiriere pentru CSEI „Lacrima” a expirat, şi cu toate că solicitarea pentru prelungirea şi reînnoirea contractului a fost depusă în termen de către conducerea Centrului, Primăria Năsăud nu i-a dat niciun răspuns. Cu toate acestea, chiria şi utilităţile au a fost plătite la timp.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.