De la începutul acestei luni, deputatul Stelian Dolha a preluat conducerea Organizaţiei judeţene a PNL Bistriţa-Năsăud, în urma alegerilor din cadrul partidului. Parlamentarul bistriţean este succesorul lui Ioan Ţintean, care a renunţat la preşedinţia PNL BN după ce a fost numit prefect al judeţului.
Moştenirea lăsată de Ţintean în ceea ce priveşte numărul aleşilor locali este de 9 primari, peste 100 de consilieri locali şi judeţeni, şi trei parlamentari. Înainte cu patru ani, când la conducerea PNL BN se afla Ioan Turc, organizaţia judeţeană a câştigat în urma alegerilor locale şi parlamentare din 2008, tot nouă mandate de primar, 129 de consilieri locali şi judeţeni, plus un mandat de parlamentar.
Ioan Ţintean a ajuns la cârma partidului la finele anului 2009, luându-i locul lui Ioan Turc, care a primit de la Centru decizia de suspendare temporară din partid. Motivul suspendării lui Turc a fost faptul că PNL BN a obţinut rezultate foarte slabe, adică puţine voturi, la alegerile europarlamentare din vara acelui an. Drept urmare, Ioan Ţintean a preluat frâiele organizaţiei din Bistriţa-Năsăud mai întâi ca interimar.
Motivul real al demiterii lui Ioan Turc din fruntea organizaţiei liberale din judeţul Bistriţa-Năsăud nu a fost rezultatul foarte slab obţinut la alegerile europarlamentare, ci cu totul altul. În acea perioadă s-au succedat o serie de evenimente, printre care şi schimbarea de la vârful PNL odată cu alegerea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al partidului în locul lui Călin Popescu Tăriceanu. La acea vreme liberalii s-au împărţit în două tabere, unii au fost pro-Antonescu, cei mai mulţi, iar alţii, într-un număr mai mic, au rămas de partea lui Tăriceanu. Printre cei care au rămas credincioşi lui Tăriceanu s-a numărat şi Ioan Turc. Numai că acesta nu s-a sfiit să o şi arate şi chiar să critice noua conducere. Astfel că nu a fost iertat şi cei afectaţi direct de criticile lui Turc, ajutaţi de susţinătorii lor fervenţi din Bistriţa-Năsăud, l-au taxat cu prima ocazie. Aceasta a fost, aşa cum am menţionat mai sus, la alegerile europarlamentare, când în Bistriţa-Năsăud liberalii au reuşit să atragă circa zece procente din sufragiile celor care s-au prezentat la vot. La nivel naţional, PNL a obţinut 14,52% din voturile alegătorilor, deci cu 4% mai mult decât în judeţul nostru.
Rezultatul obţinut la europarlamentare în 2009 de liberalii bistriţeni a fost însă consecinţa bunei legături pe care Ioan Ţintean şi-a creat-o la Bucureşti cu Crin Antonescu, în special după ce primul a ajuns deputat. Drept urmare a crescut şi dorinţa de putere, cu atât mai mult că Ţintean a fost contracandidatul lui Turc pentru preşedinţia partidului la alegerile judeţene de la finele lui 2007. Aşa că la europarlamentare s-a profitat de ocazie, iar susţinătorii lui Ţintean au pregătit terenul, în sensul că în perioada campaniei electorale nu s-au mobilizat sută la sută pentru obţinerea unor rezultate foarte bune. Aşa se face că o lună mai târziu de la aceste alegeri, Ioan Turc a fost suspendat pentru un an de zile din partid, iar după aproximativ o jumătate de an, exact când urmau alegerile pentru preşedinţia organizaţiei judeţene a PNL BN, s-a decis să fie exclus. În condiţiile date, Ioan Ţintean nu a mai avut rival, cei care îi erau alături lui Turc nemaiputând face absolut nimic.
Moştenirea pe care Ioan Turc i-a lăsat-o lui Ioan Ţintean în ceea ce priveşte numărul aleşilor locali (primari, consilieri locali şi judeţeni, dar şi parlamentari) este una bună, în trend cu rezultatele generale ale partidului la nivel naţional.
Astfel în urma alegerilor locale din 2008, PNL BN a reuşit să obţină 9 mandate de primari şi 133 de consilieri, din care 127 locali şi 6 judeţeni. În plus, în urma alegerilor parlamentare din toamna anului 2008, PNL BN a obţinut un mandat de deputat în Colegiul 4 Valea Bârgăului, nimeni altul decât Ioan Ţintean. Mandatul său a fost însă obţinut prin redistribuire, fiindcă în colegiul respectiv cel care a obţinut numărul cel mai mare de voturi a fost democrat-liberalul Ioan Andreica.
La începutul acestei luni, au avut loc alegeri în cadrul PNL BN pentru desemnarea unui nou preşedinte, întrucât fostul primise în decembrie 2012 numirea în funcţia de prefect al judeţului. Astfel, liberalii bistriţeni au decis că Stelian Dolha este cel mai potrivit pentru preşedinţia organizaţiei judeţene.
Dar să vedem ce moştenire i-a lăsat acestuia fostul preşedinte Ioan Ţintean, în urma alegerilor locale şi parlamentare, care au avut loc anul trecut. Aici trebuie să menţionăm că în mare parte liberalii au făcut echipă cu social-democraţii la alegerile locale pentru funcţiile de primar şi de consilieri locali, iar pentru Consiliul Judeţean au mers în totalitate sub umbrela USL. Ca urmare, liberalii au obţinut acolo unde au candidat independent de social-democraţi un total de 87 de mandate de consilieri locali. Sub sigla USL s-a obţinut un total de 157 de mandate, aici fiind incluse mandatele PSD cu cele PNL împreună. Din aceste 157 de mandate, 15 sunt obţinute de USL pentru Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, unde liberalii au obţinut iniţial cinci mandate de consilier judeţean. Din cauză că liberalii au candidat pe listă comună cu social-democraţii, după ce Stelian Dolha şi Ioan Deneş au câştigat în colegiile în care au candidat mandate de parlamentari, cei doi au fost înlocuiţi cu doi supleanţi ai PSD, astfel că PNL BN a rămas la nivel judeţean doar cu trei consilieri judeţeni.
Potrivit unei declaraţii a actualului preşedinte Stelian Dolha, PNL BN are acum 126 de mandate de consilieri locali şi judeţeni. Deci rezultă că sunt mai puţin cu şapte decât ceea ce Turc i-a lăsat moştenire lui Ioan Ţintean.
La un singur capitol stau liberalii mai bine, şi anume la numărul de parlamentari, care acum a ajuns la trei – doi senatori şi un deputat.
Concluzia generală este una singură, comparând cele două perioade: cu Ioan Ţintean la conducerea organizaţiei judeţene, PNL BN a reuşit să obţină acelaşi număr de mandate de primari şi un număr mai mic de mandate de consilieri locali şi judeţeni. În plus, la ultimele alegeri, liberalii au avut în multe zone şi sprijinul electoratului PSD, nu doar al celor care sprijină PNL.
Noul preşedinte al PNL BN, Stelian Dolha, este decis ca în urma alegerilor din 2016 să obţină un număr mai mare de mandate de primar, consilieri locali şi judeţeni.
„La sfârşitul lui 2016 va trebui să întocmesc un raport de activitate şi să vedem dacă într-adevăr am reuşit să am performanţe, să aduc acest partid pe plus – să am mai mulţi consilieri locali, mai mulţi primari, viceprimari, pentru că asta înseamnă plusul unui partid. Structural, scheletul unui partid sunt alegerile locale, sunt aleşii locali. Dacă îi ai consolidaţi, atunci într-adevăr vorbeşti de partide puternice. (…) Azi în PNL avem 9 primari, la sfârşitul lui 2014 vreau 14 primari. Azi în PNL am 16 viceprimari, în 2016 vreau cel puţin 20 de viceprimari. Azi în PNL am 126 de consilieri şi vreau 160 de consilieri locali. Ăsta este angajamentul meu faţă de acest partid”, a declarat recent Stelian Dolha.
Liana Mureşan