Lucrările de reabilitare şi modernizare a Parcului municipal ar trebui să fie finalizate în noiembrie anul acesta. Până una alta, proiectul tehnic trebuie revizuit, motiv pentru care municipalitatea mai cheltuieşte încă 30.000 de lei, pe lângă cei aproape 120.000 de lei cât a costat până acum documentaţia.

Reabilitarea şi modernizarea parcului se realizează din fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de 4,5 milioane euro.

 

Ideea de reabilitare şi modernizare a Parcului municipal din Bistriţa datează de pe vremea când la cârma administraţiei locale se afla Vasile Moldovan, fiind vorba de anul 2007. Încă de pe atunci mulţi dintre bistriţeni au protestat, din cauza că un număr însemnat de copaci de pe raza parcului ar fi urmat să fie sacrificaţi, aproximativ trei sute din cei aproape 1.200. Oamenii susţineau că parcul ar trebui conservat şi îngrijit, şi nu transformat într-un parc cu heleşteu.

Ulterior numărul copacilor care trebuiau tăiaţi a scăzut la puţin sub două sute, dar nici această cifră nu a liniştit sufletul celor care ţineau morţiş ca niciun arbore să nu fie atins. Cu toate piedicile, municipalitatea a mers mai departe şi în cele din urmă proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea parcului a primit aprobare pentru finanţare din fonduri europene, iar în toamna anului 2011 au început lucrările de execuţie. Acestea ar trebui să fie finalizate anul acesta, în luna noiembrie.

 

Licitaţia pentru proiectul tehnic, adjudecată în 2009

 

Studiul de fezabilitate a fost întocmit de SC Transform Cluj în 2006, SF care ulterior a mai suferit modificări. Pentru întocmirea SF-ului, Primăria Bistriţa, condusă la acea vreme de Vasile Moldovan, a plătit circa 60.000 de lei. Aceeaşi firmă clujeană a mai întocmit încă un studiu de fezabilitate pentru Primăria Bistriţa tot în 2006 – PUZ „Dealul Codrişor”.

În ceea ce priveşte proiectul tehnic pentru reabilitarea şi modernizarea parcului, a fost întocmit de o firmă din Bucureşti – SC Spiri Com SRL, documentaţie pentru care s-au plătit 119.953 lei, din cei 246.218 lei cât a prevăzut municipalitatea că ar fi nevoie pentru întocmirea documentaţiei. Licitaţia a fost adjudecată de firma bucureşteană în 2009.

 

Nu vor să semene iarba, ci vor rulouri de gazon

 

Acum spre finalul lucrărilor de execuţie, municipalitatea s-a gândit că are destui bani la dispoziţie, astfel încât proiectul tehnic iniţial poate fi modificat. Această modificare pare la o primă vedere un mizilic, care însă clar va aduce costuri suplimentare la valoarea finală a cheltuielilor pe acest proiect.

Potrivit oficialilor municipalităţii, modificarea proiectului tehnic se referă practic la spaţiul verde de pe raza parcului. Dacă în prima fază era prevăzută însămânţarea ierbii în zonele prevăzute cu spaţiu verde, acum se doreşte montarea unor rulouri de gazon natural, fiindcă sunt mai durabile, mai uşor de întreţinut şi aspectul este mult îmbunătăţit. Îmbunătăţit însă va fi şi costul final al proiectului, având în vedere că preţul rulourilor de gazon variază între 2 şi 8 euro metrul pătrat, asta fără să mai punem la socoteală manopera celui care va executa montarea acestora.

 

Un surplus de 30.000 lei pentru proiectant

 

Toate bune şi frumoase până aici, dar pentru această mică modificare a proiectului tehnic, SC Spiri Com SRL mai primeşte de la Primăria Bistriţa încă 30.000 de lei. Conform, anunţului de atribuire postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul a fost atribuit direct, în baza contractului anterior, întrucât documentaţia tehnică a fost întocmită de aceeaşi firmă. Practic vorbim în acest caz de un act adiţional la contract, iar dacă tragem linie, doar pe acest sector, municipalitatea a cheltuit 140.000 lei, adică aproximativ 32.000 de euro.

 

La Galaţi au gafat

 

SC Spiri Com SRL nu este la prima experienţă de acest gen în ceea ce priveşte modificarea unui proiect tehnic. La Galaţi anul trecut, unde a întocmit un proiect similar, modernizarea Grădinii Publice, finanţat tot din fonduri europene. După ce lucrările de execuţie au început, primarul Galaţiului a constatat că proiectantul uitase din documentaţie reabilitarea unei fântâni arteziene. Asta după ce proiectul tehnic a costat municipalitatea gălăţeană circa 200.000 de lei. Zăpăceala proiectantului nu a dus decât la costuri suplimentare pentru Primăria Galaţi, de circa 140.000 de euro, pe care le suportă de la bugetul local.

 

Niet acces în gospodării!

 

Cât priveşte Parcul municipal din Bistriţa, aici mai există o problemă, pe care Gazeta de Bistriţa a semnalat-o la începutul acestui an. Astfel o parte dintre bistriţenii care locuiesc în zona limitrofă a parcului se plâng că nu au acces în gospodării cu maşinile. Municipalitatea, deşi la curent cu aceste probleme, nu le-a remediat nici până azi.

„Noi am fost sesizaţi pe diverse canale, ştim care sunt problemele pe care ei le semnalează. Deocamdată însă noi discutam de un şantier. Faptul că noi avem acum o stare de fapt nu înseamnă că lucrurile sunt definitive. Definitive vor fi în momentul recepţiei”, a declarat, acum câteva luni pentru Gazeta de Bistriţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.

 

În aşteptarea recepţiei

 

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Parcului municipal are o valoare de 4,5 milioane euro, adică circa 19 milioane de lei.

Modernizarea Parcului Municipal implică lucrări de mare artă: reabilitarea aleilor, un heleşteu cu peşti aflat în imediata apropiere a intrării dinspre Casa Municipală de Cultură, plantarea de arbori ornamentali, toate aleile vor fi iluminate şi de asemenea va fi amenajată o pistă pentru biciclişti.

Potrivit proiectului, accesul rutier dinspre strada Albert Berger se desfiinţează, astfel că în parc va fi numai acces pietonal. Accesul rutier va urma să se desfăşoare pe strada Parcului, care va avea ieşire undeva la Podul Budacului. În zona Foişorului este prevăzuta o platformă din piatră naturală, unde vor putea avea loc diferite manifestări.

Proiectul are ca termen de finalizare luna octombrie a acestui an, dar potrivit municipalităţii lucrările ar putea fi gata mult mai repede, în vară. Acest proiect face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care mai cuprinde reabilitarea axelor turistice, a Centrului Cultural Municipal, modernizarea străzilor din zona centrală, restaurarea şi consolidarea monumentului istoric „Casa cu Lei” şi introducerea de sisteme de supraveghere în centrul istoric.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.