Prefectul Ioan Ţintean a declarat război celor care nu respectă normele de mediu în zona lacului de acumulare Colibiţa. Acesta este decis să interzică accesul ambarcaţiunilor cu motor termic sau cu combustibil.

 

„De mulţi ani, în jurul lacului Colibiţa s-a conturat o staţiune frumoasă care poate aduce un plus în ceea ce priveşte beneficiile în urma turismului în judeţul Bistriţa-Năsăud. Însă de aici şi până la a fi mulţumiţi de modul în care se desfăşoară această activitate în zona Colibiţa mai este cale lungă şi de aceea am avut o discuţie cu cei doi responsabili la mediu – apă: şeful Apelor Române Bistriţa-Năsăud şi inspectorul principal al Gărzii de Mediu. În urma discuţiei, le-am cerut să facă o constatare, dacă se respectă actele normative care guvernează zona. În urma observaţiilor se constată că unele persoane deţin ambarcaţiuni cu motor, deşi domnul Petru Drăgan m-a asigurat că există acte normative care stabilesc cu precizie că pe luciul apei unui lac de agrement este interzis să foloseşti ambarcaţiuni cu motor. Vom hotărî noi împreună, şi eu îmi asum decizia indiferent de risc, de a merge până la confiscare ambarcaţiunilor indiferent cui îi aparţin. Odată şi odată trebuie să intrăm în ordine şi să folosim acest lac aşa cum se cuvine şi să nu periclităm flora şi fauna din zona lacului”, a spus Ioan Ţintean.

Prefectul a precizat că a avut o discuţie cu preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan, iar cei doi au decis împreună ca instituţiile statului să verifice dacă cetăţenii care au construit în jurul lacului case de vacanţă sau pensiuni au depăşit limita permisivă în privinţa proprietăţilor.

„Lacul are o zonă de bornare peste care nu ai voie să treci, să te apropii de apă, adică 2-5 metri. Eu m-am gândit, în ipoteza în care am găsi fonduri, să facem o cale de tip faleză pe unde să se plimbe cetăţenii care vor să admire lacul pe jos. Şefii instituţiilor mi-au spus că se poate face o astfel de faleză şi că nu e permis ca cetăţenii să îşi dezvolte proprietăţile până la lac. Astfel că de mâine, vrem să trimitem somaţii să-şi retragă până la limita bornelor aceste proprietăţi şi să vedem dacă există şi scurgeri, din fosele pe care le au, pentru a vedea dacă noxele şi alte materiale se scurg în lac. Împreună cu dumneavoastră, sunt ferm hotărât să fac acest lucru. În Austria, Elveţia, în ţările dezvoltate se respectă dumnezeieşte normele de mediu, aşa şi în România şi în Bistriţa-Năsăud trebuie să respectăm aceste norme”, a spus Ioan Ţintean.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.