Baronul Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a acordat un contract pentru reabilitarea unui drum la aproape valoarea din suma estimată iniţial. Suntem curioși cum au putut specialiştii scădea preţurile într-aşa un fel încât să scadă valoarea contractului de la 7,7 milioane, cât estimau oficialii CJ, la 3 milioane. Mai ales că firma este apropiată democrat-liberalului Florin Simionca, respectiv deţinută de un membru din familia sa, Alexandru Simionca. Firma care a câştigat contractul de la baronul Moldovan este Indeminarea Prodcom.
Opt firme au participat la licitaţia pentru modernizarea DJ 172 pe o porţiune de mai bine de patru kilometri. Baronul Moldovan se pare că a făcut o înţelegere şi de această dată, semnând contractul cu o firmă din sfera PDL. Culmea este că preşedintele CJ a reuşit să semneze contractul la jumătate din valoarea estimată de subordonaţii săi, ceea ce ridică adânci semne de suspiciune. Din cele opt firme doar Indeminarea Prodcom a reuşit să înjumătăţească oferta până la 4 milioane de lei. Drumul va fi reabilitat în zona Agrişu de Sus pe DN 17. Culmea este că un apropriat al democrat-liberalilor a primit un contract de la un social-democrat şi nu orice contract, ci cel mai mare contract, de trei ori mai mare decât al doilea ca valoare.
Indeminarea Prodcom este o societate al cărei profit a scăzut simţitor anul trecut. În schimb, anul acesta a prins două contracte “groase” cu statul, care reprezintă jumătate din valoarea afacerilor de anul trecut. Pe lângă acest contract de la baronul Moldovan, ei au mai primit un contract de 1,3 milioane de lei pentru modernizarea unei uliţe în Prundu Bârgăului. Culmea este că la cealaltă licitaţie nu au participat decât două societăţi, iar oferta a fost cu puţin mai mică decât cea estimată de autorităţi. Ne gândim cum de doar la baronul Moldovan în curte toate lucrurile se fac diferit.
În cursul anului 2012 Indeminarea Prodcom a câştigat un contract de jumătate de milion de lei pentru amenajarea spaţii verzi în comuna Dumitra. Municipiul Bistriţa este o altă instituţie publică care a acordat acestei societăţi un contract de jumătate de milion de lei pentru modernizarea a patru km de pe strada Ghinzii.
Simionca, amendă penală
“Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul Simionca Florin Sandu împotriva sentinței penale nr. 41 din 21 martie 2012 pronunțată de Curtea de Apel Cluj – Secția Penală și de Minori. Obliga recurentul inculpat la plata sumei de 450 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Definitivă”, se arată în decizia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dată în luna aprilie a acestui an.
Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, a primit pe fond o amendă penală de la judecătorii Curţii de Apel Cluj în valoare de 30.000 de lei pentru închirierea unor utilaje către propria firma. Primarul a anunţat că va contesta decizia la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie. Gazeta de Bistriţa vă arăta încă din urmă cu câţiva ani despre sătenii care îl contestau, se arăta într-un articol anterior.
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj au arătat în rechizitoriul dosarului că firma primarului, SC Trans Simy SRL, a închiriat mai multe utilaje firmei SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate care se ocupă de deszăpezire din comuna. În cadrul societăţii singurul acţionar era primarul din Budacu de Jos, iar procurorii au considerat că această infracţiune ar fi de trafic de influenţă şi din acest motiv l-au trimis în judecată pentru lucrări în cadrul comunei cu propriile utilaje.
„Am închiriat nişte utilaje pentru suma de 25.000 de lei şi am fost amendat cu 30.000 de lei. Am fost surprins să văd că mi s-a dat această amendă uriaşă. O voi contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat la acea vreme Simionca. În schimb, şi recursul a fost pierdut de către primarul democrat-liberal.
Povestea cu primarul
Ilie Scuturici, cetăţean al municipiului Bistriţa este proprietarul unui teren de peste 6.000 de metri pătraţi, situat în satul Buduş, localitate ce aparţine de comuna Budacu de Jos. Acesta îl acuza anterior pe Alexandru Simionca, primarul comunei Budacu de Jos, că i-a nesocotit dreptul de proprietate, profitând de funcţia pe care o are, după cum se arată într-o relatare anterioară a Gazetei de Bistriţa. Mai mult, omul susţine că primarul ar fi administratorul unei balastiere, care i-a cauzat numeroase pagube pe terenul în cauză. Revoltat, Ilie Scuturici ajunge să înainteze Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud un memoriu în care aduce la cunoştinţă prefectului de la acea vreme, Ioan Szilagyi, neajunsurile provocate de edilul comunei Budacu de Jos.
Tiberiu Hrihorciuc