Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi-a reactualizat în luna iunie declaraţia de avere şi interese aferentă anului fiscal 2012. Conform declaraţiei de interese a primului gospodar al municipiului, soţia sa – Ligia Carmen Creţu – medic de profesie, a câştigat în 2012 peste 76.000 de lei de pe urma unor contracte pe bani publici, atribuite direct, pentru prestarea de servicii medicale de Medicina Muncii. Cele mai multe contracte sunt încheiate cu unităţi de învăţământ din municipiul Bistriţa.

 

 

Pe un anumit segment, unităţile de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial sau liceal) depind de bugetele locale ale primăriilor, indiferent că vorbim de susţinerea unor investiţii sau anumite cheltuieli necesare. Astfel de cheltuieli sunt suportate de la bugetul local şi în ceea ce priveşte verificările anuale ale stării de sănătate a personalului care lucrează în respectivele şcoli, care se efectuează cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar.

Ligiei Carmen Creţu, soţia primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, i s-au atribuit 18 astfel de contracte de către conducerile a tot atâtea unităţi şcolare din municipiu. Alte patru contracte au fost primite de la instituţii publice bistriţene, care au sau au avut în frunte la momentul parafării documentelor, şefi de sorginte PSD.

 

Din 22 de contracte, 18 sunt primite de la şcolile din Bistriţa

 

Veniturile financiare ale familiei Creţu se cifrează pentru anul 2012 la 155.586 lei. Contribuţia primarului Ovidiu Creţu la aceste venituri este de circa 24%, anul trecut el încasând un salariu de 36.644 lei (3.053 lei lunar). În schimb, soţia sa, medic de profesie, a contribuit la bunăstarea familiei în proporţie de peste 76%. Veniturile financiare ale doamnei Ligia Carmen Creţu s-au cifrat în 2012 la 118.942 lei. Din această sumă, 8.328 lei i-a obţinut pentru serviciile medicale prestate la Şcoala „Sfânta Maria” din Bistriţa, iar restul, de 110.614 lei, i-a obţinut în calitate medic de familie şi Medicina muncii. Suma pe care doamna Creţu a încasat-o anul trecut de pe urma activităţii sale la cabinetul medical individual – medic de familie şi mai nou de Medicina muncii – diferă foarte mult de încasările avute în anii trecuţi, când acestea au fost cam o treime din ceea ce a obţinut în 2012. Explicaţia este una simplă: doamna Creţu a beneficiat de nu mai puţin de 22 de contracte pentru servicii de medicina muncii de la instituţii publice din municipiu, a căror valoare însumată ajunge la exact 76.318 lei.

Din cele 22 de contracte, a căror valoare ajunge la 24.530 lei, primite prin atribuire directă, 18 au fost încheiate cu unităţi şcolare din Bistriţa. Celelalte patru contracte sunt încheiate cu tot atâtea instituţii publice și ajung la un cuantum de 51.788 lei.

 

Şcolile depind de bugetul local

 

Cu toate că valorile contractelor încheiate cu unităţile şcolare nu sunt deloc mari, în acest caz există o problemă. Fiind vorba de unităţi şcolare din Bistriţa, acestea depind în oarecare măsură de alocări de bani de la bugetul local. În concluzie, vorbim de un posibil conflict de interese fiindcă Primăria Bistriţa îl are în frunte chiar pe Ovidiu Creţu, soţul doamnei doctor, cu atât mai mult cu cât astfel de servicii medicale sunt suportate din banii pe care şcolile îi primesc de la bugetul local. Alta ar fi fost situaţia în care astfel de contracte pentru prestări servicii medicale pe medicina muncii ar fi fost încheiate cu unităţi şcolare din alte localităţi ale judeţului, deci care sunt în subordinea altor primării.

Anul acesta, spre exemplu, Primăria Bistriţa a alocat de la buget, unităţilor din învăţământul preuniversitar de stat din municipiu, suma de 3.844.000 lei. Pentru activităţi extracurriculare (concursuri, zilele şcolii, activităţi educative şi de promovare a tradiţiilor, etc.), şcolile şi liceele din Bistriţa au primit de la municipalitate sume cuprinse între 500 şi 20.000 lei. De asemenea, pentru reparaţii, şcolile bistriţene au primit de la primărie 945.000 lei.

 

Instituţii conduse de colegii de partid ai soţului

 

Interpretabile pot fi şi atribuirile celorlalte patru contracte, ţinându-se seama de culoarea politică a conducătorilor instituţiilor respective, de sorginte PSD. Vorbim astfel despre un contract în valoare de 26.448 lei, atribuit direct Ligiei Creţu de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, un altul în valoare de 20.000 de lei de la Spitalul Judeţean Bistriţa – Năsăud şi alte trei cu valori mai mici – de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, în valoare de 1.920 lei, Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud: 1.230 lei şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud: 2.190 lei. În cazul ultimelor trei instituţii directorii sunt toţi susţinuţi de PSD. Este vorba de Camelia Ilişuan (CJAS BN) şi Ioan Fechete (CJP BN). În ceea ce priveşte APM BN, la data semnării contractului în fruntea instituţiei se afla Sever Roman, pus în frunte tot de PSD, şi care, prin intermediul soţiei sale, este şi rudă cu familia primarului Creţu.

 

Averea familiei

 

Potrivit declaraţiei de avere completată în luna iunie anul acesta, Ovidiu Creţu a moştenit în 2003, la Vermeş, un teren agricol în suprafaţă de 45.000 metri pătraţi, iar împreună cu soţia sa a cumpărat, în 1997, două suprafeţe de teren intravilan, una de 1.350 metri pătraţi şi o alta de 959 metri pătraţi, în Bistriţa. Doamna Creţu este titulara altor trei suprafeţe de teren intravilan. Una în suprafaţă de 4.500 metri pătraţi, poziţionată în Bistriţa, a fost dobândită prin cumpărare în anul 2001, iar altele două, în suprafeţe de 670 metri pătraţi, respectiv 381 metri pătraţi, situate în Colibiţa, sunt moştenite în 2012, conform declaraţiei de avere. În legătură cu aceste două suprafeţe de teren intravilan de la Colibiţa, Gazeta de Bistriţa a arătat în câteva rânduri că de fapt ele au fost moştenite mult mai devreme – în 2011 – şi nu doar anul trecut, însă primarul Ovidiu Creţu le-a omis din declaraţia sa de avere pe care a completat-o în 2012.

Familia primarului are în proprietate şi o casă, de 461 de metri pătraţi, construită în 2005, al cărui titular este doamna Creţu.

Conform documentului citat, Ovidiu Creţu deţine 21.190 de acţiuni la SC Comelf SA, care au o valoare de piaţă la zi de 48.737 lei, şi 23.635 acţiuni la SSIF Broker SA Cluj-Napoca, în valoare de 5.908 lei.

Peste doi ani, mai precis în 2015, primarul Bistriţei va răsufla uşurat fiindcă va scăpa de povara datoriei pe care o poartă din 2005, un contract de credit de 9.226 de euro.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.