Cornurile și laptele, împărțit fără licitație
Patru săptămâni au trecut de la începerea școlii și nici până acum autoritățile județene nu au finalizat procedura de stabilire a societăților care se ocupă de distribuția cornului și laptelui. Autoritățile au fost luate din nou pe nepregătite.
Consiliul Județean Cluj acordă cornuri și lapte în fiecare an pentru cei 57.440 de școlari și preșcolari din tot județul. În acest an în schimb, procedura a început abia cu o lună jumătate înainte de demararea activităților didactice, iar cum licitația a fost prelungită, precum toate achizițiile în care sunt în joc sume mari, a trebuit să se organizeze o altă atribuire, de această dată directă.
Cu toate acestea, la nici trei săptămâni de la începerea școlii nu se cunosc firmele care vor distribui cornul și laptele în județul Cluj, mai ales că prin intermediul acestei proceduri se vor stabili societățile care se vor ocupa de aceste servicii pentru următorii patru ani. Societățile care au primit distribuirea cornurilor și a laptelui pentru primele 6 săptămâni sunt Dorna SA și Coremi Inter. Marele contract pentru cornuri, lapte, biscuiți și iaurt UHT urmează să fie desemnat în perioada următoare, cu întârziere. Valoarea întregului contract pe următorii patru ani este de 51,2 milioane de lei. Suntem curioși cum se își vor recupera aceștia banii oferiți în cele șase săptămâni în care s-au distribuit aceste produse de către societățile selectate. La un simplu calcul am putea deduce că statul cheltuiește 12 milioane de lei anual pentru elevii din județul Cluj.
“Am avut o selecție de oferte pe perioada determinată de șase săptămâni. Datorită clarificărilor cerute în urma procedurilor de licitație s-a întârziat desemnarea unui câștigător”, a explicat pentru Gazeta de Cluj Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.
Nefinalizarea procedurii la timp, o laudă
Faptul ca oficialii Consiliului Județean Cluj au pus licitația pentru cornuri și lapte pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) doar pe 31 iulie 2013 a dus la nefinalizarea procedurilor nici până în ziua de astăzi. Acesta a fost motivul pentru care autoritățile județene au trimis invitații către firmele de profil să distribuie aceste produse pe o perioadă intermediară. În schimb, cei de la CJ Cluj au considerat această semnare un “câștig” și din acest motiv au remis presei un comunicat.
“În vederea participării la procedura care viza produsele lactate au fost trimise invitaţii mai multor societăţi comerciale de profil, fiind depusă însă o singură ofertă din partea S.C. Dorna S.A.. Aceasta a oferit preţul de 0,66 lei/zi /copil, fără TVA, în urma negocierii preţul fiind de 0,65 lei/zi/copil, fără TVA.
Totodată, în cazul produselor de panificaţie, în urma invitaţiilor transmise în vederea participării la negociere au fost depuse trei oferte din partea S.C. Vel Pitar S.A., S.C. Coremi Inter şi S.C. Media Pop. Preţul de pornire a negocierii a fost de 0,28 lei/zi/copil fără TVA. În urma negocierii, firma S.C. Coremi Inter a oferit preţul cel mai mic, respectiv 0,21 lei/zi/copil”, se arată într-un comunicat al CJ din 11 septembrie 2013.
Dorna SA și acționarii săi
Dorna SA este deținută de către firmele Lactalis România și Roadside Investments LTD, o societate din Cipru. Administratorii societății sunt Thierry Andre Zurcher, Oliver Christophe Savary și Francois Jacques Auguste Michel Peslier.
Precedentul din 2009
Firma Dorna SA s-a mai ocupat de distribuția laptelui în județul Cluj și în cadrul anului 2009. Și atunci programul a început abia pe 23 septembrie. La acea vreme era vorba de 55 de mii de școlari clujeni care au beneficiat de această licitație. Astfel, în sectoarele Cluj-Napoca-Huedin şi Dej-Gherla, câştigătorii au fost societatea Dorna pentru furnizarea laptelui şi compania Boromir pentru livrarea cornurilor. În ceea ce priveşte licitaţia pentru zona Turda-Câmpia Turzii, semnarea contractelor se va face în 28 septembrie, deoarece firmele care au participat la licitaţie par să aibă probleme.
Tiberiu Hrihorciuc