Nicu Cioancă e unul din cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară din judeţ. Cioancă a candidat la Primăria Tiha Bârgăului susţinut de PSD, dar a pierdut bătălia electorală. Marele său avantaj este acela că a fost năşit de Radu Moldovan.

Nicu Cioancă a fost angajat al Centrului Judeţean de Cultură, ca solist, şi imediat ce USL a luat puterea s-a prezentat la concursul pentru funcţia de director adjunct. A  luat concursul fără probleme cu nota 9,66 şi din luna mai e adjunctul lui Ţărmure la cârma instituţiei. Dacă protocolul dintre PSD şi PNL împărţea altfel instituţiile, finuţul lui Radu Moldovan avea şanse să-şi vadă visul cu ochii şi să fie director general al Centrului Judeţean de Cultură.

 

 

Radu Moldovan are o relaţie apropiată cu unii ziarişti locali şi e foarte abil în comunicarea mediatică. O mare parte din jurnalişti s-au deplasat în Spania, în celebra excursie din această vară, finanţată din bani publici. La capitolul susţinere financiară a presei, Consiliul Judeţean a fost surprinzător de săritor şi a organizat o selecţie de oferte pentru mediatizarea realizărilor instituţiei.

 

USL-iştii, atenţi la tot ce mişcă-n media

 

Controlul media s-a extins şi în judeţ. Spre exemplu, şeful PSD Năsăud a dorit să investească în postul de televiziune N1TV, dar afacerea pusă la cale de Dorel Oltean (preşedinte PSD Năsăud) şi afaceristul Nicu Boldea s-a blocat. Cei doi nu s-au mai înţeles şi proiectul unei televiziuni locale în Năsăud, finanţate de un PSD-ist a picat. Cel puţin deocamdată.

 

La avere, Cioancă e BLINDAT. În acte avea minim pe economie

 

La capitolul avere, Cioancă e BLINDAT: are o vilă construită în 2012, în Tiha Bârgăului, un apartament în Bistriţa cumpărat în 2011 şi o casă în Bistriţa care i-a fost donată soţiei sale în 2007. Familia Cioancă deţine două maşini de lux, un Volvo XC 90 şi un Audi A6, cumpărat în 2010. Asta în condiţiile în care salariile lor sunt relative modeste. Până să devină director al CJC, Nicu Cioancă avea 700 de lei pe lună, şi soţia lui, angajată la Inspectoratul Teritorial de Muncă, aproximativ 1.000 de lei pe lună.

 

Ansamblul centrului Judeţean de Cultură – o pâine caldă pentru politicieni

 

Dintotdeauna politicienii s-au bătut pe Ansamblul “Dor Românesc”, artiştii fiind chemaţi în campanile electorale să încânte şi să seducă electoratul.

Florin Vasile Şomlea, fostul şef al Centrului Judeţean pentru Cultură (CJC BN) a vrut să-i facă praf pe artiştii de la „Dor Românesc”. Aceştia au fost băgaţi în examene şi au picat pe capete testele de competenţă. În replică, o parte din angajaţii ansamblului profesionist i-au declarat război directorului Şomlea şi i-au boicotat spectacolele. După evaluarea la sânge, Şomlea a vrut să scape de incompetenţi şi a făcut propuneri de excludere a celor slab cotaţi.

În ce-l priveşte pe Cioancă, comisia adusă de Şomlea i-a analizat evoluţia şi l-a notat cu 9,33, cu precizarea că există incompatibilitate între doină şi cântec ritmat, iar armonia este contrafăcută.

Vremurile s-au schimbat şi Cioancă a ajuns acum adjunctul CJC, perioadă în care se formează ca manager şi poate deveni un om de bază al PSD pentru posturile de conducere ale instituţiilor culturale.

Veniturile din cântat la nunţi NU sunt declarate

 

În condiţiile în care un cântăreţ de talia lui Nicu Cioancă are un onorariu de 1.000 de euro pe nuntă, Statul ar putea beneficia de impozitul aferent. Doar că vidul legislativ permite tuturor să evite impozitarea şi banii intră direct în buzunarul cântăreţului. De altfel, la fel procedează absolut toţi membrii Ansamblului Dor Românesc, ansamblu profesionist, dar finanţat din bani publici. Chestiunea este identică la nivel naţional şi artiştii câştigă mii de euro lunar. La negru.

 

Balada FM, post de radio luat strategic de USL

 

Pe lângă funcţia de adjunct al CJC, Cioancă deţine Radio Balada, post axat pe ascultătorii din mediul rural, ce emite în special muzică populară. Radio-ul are 15 ani vechime şi a fost re-inventat în mandatul USL. Proiectul unui radio de muzică populară a fost pus la punct încă de anul trecut şi Nicu Cioancă a cerut licenţa după alegerile locale din 2012.

În 22 august 2012 s-a depus o cerere de cedare a licenţei audiovizuale a SC Valea Caselor SRL (Năsăud) către SC N & D Music Media CIM SRL-D pentru serviciul de programe Radio Balada din Năsăud. O perioadă Radio Balada a emis doar pe net, iar din 24 septembrie emite în aproape tot judeţul, pe 95,1 FM. Au urmat investiţii serioase, o echipă de jurnalişti locali şi acum Radio Balada zbârnâie în FM. Cioancă are un studio de înregistrări şi difuzări cd-uri pe aceeaşi firmă.

Pe plan local, Balada FM concurează cu Radio Someş, patronat de fostul lider al PDL Sângeorz – Băi.

Politicienii susţin periodic emisiuni la postul Balada FM şi vorbesc de zor despre realizările lor în Parlamentul României. Practic, politica postului de radio este aceea de a trâmbiţa iniţiativele USL-iştilor. E logic să fie aşa din moment ce radio-ul este condus de un partizan de onoare, cu priză la public.

La partea financiară, lucrurile sunt delicate din punct de vedere legal, dar chiar şi-aşa primăriile ofertate ar încheia imediat contracte de publicitate cu postul de radio controlat de finuţul lui Radu Moldovan. Oricum, influenţa partidului îşi face simţită prezenţa, iar sub aripa folclorului autohton curg mesaje subliminale despre realizările politicienilor USL.

 

Cosmin Botezat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.