Vasile Codrea (PSD), primarul comunei Budești, nu prezintă toate achizițiile publice pe care instituția sa le-a făcut, deși a răspuns la o solicitare în baza Legii 544/2001. Mai precis, acesta a ascuns cel mai mare contract derulat de către mica primărie, contract care a fost direcționat către Dimex 2000 Company și Frasinul. Proiectul a fost derulat prin intermediul programului 322 și finalizat în acest an. De altfel, în cadrul solicitării am cerut și valoarea fiecărei oferte în parte, fapt care nu ne-a fost prezentat.
Gazeta de Bistrița vă prezintă contractele de achiziții publice derulate în decursul anilor 2011-2013 în comuna Budești. Culmea este că în cadrul unor proceduri recepția lucrărilor a fost semnată cu doi ani înainte de finalizarea lucrărilor.
Primul contract semnat de către oficialii comunei Budești a fost “Servicii de proiectare fază PT, DE, documentații pentru avize, acorduri, autorizații și asistență tehnică pe durata execuției lucrărilor la obiectivul “Proiect integrat pe Măsura 322 având ca obiective: Modernizare drumuri de interes local, construcție grădiniță cu program normal și modernizare cămin cultural în comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud ”. Dintre cele șase firme participante, câștigător a fost declarat Epurom SA. Contractul a fost semnat în prima lună a anului 2011, iar execuția acestuia a durat 28 de luni. Conform datelor trimise de oficialii Comunei Budești recepția contractului a fost semnată în 15.01.2011, iar derularea contractului a fost finalizată pe 15.04.2013. Valoarea acestui contract a fost de 433.752 de lei. Societatea Epurom este deținută de Elisabeta Angelica, Octavian Florea Buculei, Alexandru Marius Boldan.
Salubrizarea merge la aceeași firmă
Un alt contract semnat de către aceeași instituție este intitulat “prestare serviciu de salubrizare în comuna Budești.” Firma care a derulat contractual este Sylevy Salubriserv, iar perioada pe care s-a derulat contractual a fost de 9,5 luni. Pentru această procedură s-a plătit 42.022 de lei. În cadrul acestei proceduri a mai participat o societate, Prescom SA. Societatea Sylevy Salubriserv este deținută de Lehel Botond Toth Ilyes și Dionisie Ilyes. Licitațiile ulterioare au mers la aceeași firmă, însă nu a mai participat nici o altă societate.
Procedura a fost refăcută în cursul anului următor, însă de această dată nu a mai participat nici o altă societate. Contractul de salubrizare a fost semnat la începutul anului 2011 și s-a derulat până în 2012. De această dată a crescut și valoarea contractului până la 52.000 de lei.
Alt contract semnat de către Primăria Budești este intitulat “Servicii de verificare a proiectului tehnic pentru ”Proiect integrat pe Măsura 322 având ca obiective: modernizarea drumuri de interes local, construcție grădiniță cu program normal și modernizare cămin cultural în comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud.” În cadrul contractului procedurii de cumpărare directă a participat doar o singură societate, cea care a câștigat, respectiv Centrul de Consultanță și Asistență. Valoarea contractuală este de 38.440 de lei și s-a semnat pe 29.03.2011, însă terminarea acestuia s-a făcut abia pe 8.04.2013, fără să existe o dată a recepției. Cel puțin oficialii Primăriei nu ne-au comunicat în acest caz nici o dată de recepție.
Un alt contract câștigat de această societate este intitulat Servicii de dirigenție de șantier pentru “Proiect integrat pe măsura 322 având ca obiective: Modernizare drumuri de interes local, construcție grădiniță cu program normal și Modernizare cămin cultural în comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud.” Contractul s-a derulat pe perioada a 22 de luni între 22.06.2011 și 8.04.2013. Contractul atribuit societății Centrul de Consultanță și Asistență SRL a fost în valoare de 77.190 de lei.
În cursul anului 2012 s-a refăcut contractual de salubrizare. Același unic participant, Sylevy Salubriserv, și un preț mai mic decât anul precedent, respectiv 46.800 de lei.
Pentru asistența tehnică și program impozite și taxe Primăria Budești a apelat la Indeco Soft Srl. Contractul a fost derulat între 1 ianuarie 2011 și 31.12.2011. Culmea este că recepția s-a semnat în ultima zi a anului, respectiv 8.928 de lei.
Alt contract este intitulat “servicii de proiectare lucrări de reconstrucție forestieră ecologică pe terenuri degradate.” Contractul s-a derulat pe o perioadă de patru luni și a fost în valoare de 8.928 de lei.
Iris Silva este o altă firmă care a primit un contract prin cumpărare direct de la Primăria Budești. Contractul este intitulat “servicii de proiectare lucrări de reconstrucție forestieră ecologică pe terenuri degradate” și a costat 3.720 de lei. Culmea este că acest contract este un alt act care s-a terminat pe 31.12.2010.
Asistența tehnică pentru programul de impozite și taxe a mai fost semnată și în cursul anului 2011. Valoarea contractului a fost de 8.928 de lei, iar câștigătoare a fost declarată aceeași societate, Indeco Soft.
Un alt contract este intitulat “Servicii de întreținere program asistență social și registru agricol”, iar contractul derulat prin “cumpărare directă” a fost atribuit Asosoft Computer. Valoarea actului a fost de această dată de doar 540 de lei și s-a derulat pe decursul unui an.
Salubrizarea în cursul anului 2013 s-a semnat cu aceeași firmă, Sylevy Salubriserv. Conform informațiilor remise de reprezentanții Primăriei contractual a durat doar șase luni, deși a fost semnat pe 23.01.2013. Valoarea actului a fost de 31.259 de lei.
O altă cumpărare direct a fost pentru servicii de evaluare a domeniului public și privat al comunei Budești. De această dată au participat patru societăți, iar câștigător a fost declarat Business Proconsult printr-un contract de 8.000 de lei.
Pentru servicii de consultanță în vederea realizării unui sistem de control intern managerial s-a semnat un contract de 1.800 de lei cu societatea Regio Trust Consulting. Modul de derulare a fost cumpărare directă.
Tiberiu Hrihorciuc