Radu Moldovan este chelnerul actualei clase politice: servantul care şi-a urmărit interesele, trădând pentru un firicel de pâine şi pozând în socialistul tipic, dar construind proprietăţi imobiliare grandioase. Demagogul de serviciu îşi donează indemnizaţia la copii autişti, iar creditele aşteaptă ani de zile pentru a fi achitate. Casele, cabanele şi apartamentele cresc în cadrul averii lui Radu Moldovan pe an ce trece, iar banii pentru acestea nu pot fi justificaţi în niciun fel.

Radu Moldovan, protejat de familia bogată

Deputatul Moldovan are relaţii contractuale cu un cunoscut om de afaceri bistriţean Radu Ilieșiu, un om de afaceri care îi împrumută banii lui Radu Moldovan. Acesta primește în schimb bani de la primăria Bistrița. Omul de afaceri Radu Ştefan Ilieşiu este prieten şi cu nevasta lui Radu Moldovan, cu care a făcut tranzacţii de firme. Coşuleţul Prod este firma omului de afaceri la care a lucrat şi soţia deputatului. Radu Ilieşiu este legat de Radu Moldovan şi cu primarul Ovidiu Creţu. În aceeaşi săptămână în care a primit 2,5 miliarde de la primăria Bistriţa a primit şi o autorizaţie pentru una dintre firmele sale. Firma deţinută de Radu Ilieşiu se numeşte Cosuletul Prod şi a primit în martie 2010 o autorizaţie de la Primăria Bistriţa pentru clădirea de pe V.Rusului 17 în vederea “Schimbare destinatie din garaje in sp. de locuit fara modificari structural.”  Un alt lucru supect de Ilieşiu Radu Ştefan este că acesta a fost asociat cu Arpăşteuan Mihăiţă Ionel în cadrul unei societăţi comerciale. Cel căruia i-a donat este finul lui Gheorghe Sabău, candidat propus de PSD pentru Consiliul Local al Primăriei Bistriţa. Gheorghe Sabău a fost cercetat în 2005 și în alte dosare de către IPJ BN și Parchetul de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud. Seful IPJ BN de la acea vreme, Alexandru Tanco, a declarat in 2005 ca fostul sef al Finantelor bistritene mai era cercetat in doua dosare ce aveau ca obiect tot returnari ilegale de TVA.

Chelnerul vs BNR

Chelnerul oamenilor importanţi. Candidatul pentru şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şi-a început cariera în postura de chelner umil. Tupeul este singurul lucru care l-a ridicat în politică, dar şi care i-a distrus orice reputaţie, depărtându-l de funcţia de purtător de cuvânt şi din graţiile actualului premier şi preşedinte al partidului, Victor Ponta. Moldovan a ajuns la un moment dat să se creadă chiar guvernatorul Băncii Naţionale ale României, intrând un conflict chiar cu oficialii instituţiei pe tema creşterii euro. Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu şi un om respectat în mediul bancar, a explicat la acea vreme că Radu Moldovan face “declaraţii halucinante”. Declarațiile și certurile lui Radu Moldovan cu oficialii Băncii Naționale a României au apărut în toată presa națională, declarația lui Vasilescu fiind citată de Hotnews.  

Şcolile de partid şi de informaţii

Cursurile de calificare urmate de Radu Moldovan au fost mai mult de formă, urmând Şcoala „Ovidiu Şincai”, coordonată de fapt de propriul partid politic(PSD), conform propriului său CV. O altă şcoală pe care a urmat-o de-a lungul perioadei când a fost deputat a fost Academia de Informaţii „Mihai Vitezu”, locul unde se pregătesc agenţi pentru serviciile de informaţii.

Chelnerul de la Liliacul a început de jos

Radu Moldovan a început ca şi chelner la cantina „Liliacul” din Bistriţa, continunând la Restaurantul Coroana de Aur şi Flora, conform colegilor de generaţie. Relaţiile cu aceştia nu i-au fost de folos, motiv pentru care ori i-a înlăturat dintre prietenii săi sau i-a trădat.  Pe decursul a doi ani a fost plecat în Europa, unde Radu Moldovan s-ar fi îndeletnicit şi cu jocul Alba-Neagră, cunoscut mai mult mediului interlopilor decât oamenilor cinstiţi. Când s-a întors a lucrat ca muncitor necalificat la diferite societăţi comerciale-Depozitul de mobilă de lângă fabrica de oţet, magazinul Flora. În perioada 1994-002 a lucrat împreună cu o echipă de muncitori la săpat şanţurile cablurilor telefonice ale companiei Romtelecom. Majoritatea firmelor la care a lucrat în acea perioadă au intrat în faliment dovedind competenţa sa profesională mediocră. Chiar dacă el s-a declarat director trebuie să precizăm că pentru aeastă funcţie trebuie să deţii studii superioare sau să ai experienţă în domeniu, pe când Emil Radu Moldovan avea doar experienţă de chelner şi de jocuri obscure caracteristice interlopilor.
Calificarea social-democratului din perioada facultăţii a fost de manager, nelucrând însă nicio zi în acest domeniu. Fără experienţă de management este greu de crezut că Radu Moldovan va reuşi să ţină în mâinile sale nepricepute conducerea unei instituţii care trebuie să împartă banii în întreg judeţul. Nici măcar cea mai mică comună sau sat nu au fost administrate de Radu Moldovan. Experienaţa acestuia în administraţia locală este echivalentă cu zero.

Autismul caselor grandioase

Grandomania este cuvântul de pe ordinea de zi a lui Radu Moldovan. Casa sa grandomană are un zid din care s-ar putea construi câteva case. În vreme ce în teritoriu şi în conferinţele de presă Radu Moldovan pozează în modelul clasic de socialist şi încearcă să protejeze cât mai mult păturile sociale ale României, el sprijină de fapt mediul privat investind masiv în construcţii cât mai grandioase. Deşi încearcă să îi ajute pe copii autişti donându-le indemnizaţia parlamentară, Radu Moldovan îşi construieşte o adevărată împărăţie pe pământ.

Deputatul sărac cu imobiliare de 500.000 de euro

Vila din Colibiţa are o valoare estimată la 150.000 de euro, iar vila din Bistriţa are o valoare aproximativă de 300.000 de euro. Dacă proprietatea sa din Colibiţa este impunătoare şi priveliştea perfectă pentru o relaxare după munca presupusă de deputat, nici proprietatea din Bistriţa nu este una neglijabilă, aceasta fiind dotată cu piscină.
Sumele investite reies din construcţii similare în zone similare. Astfel, pentru Vila din Colibiţa am luat în calcul că o investiţie se face cu minim 300 euro/mp, dar un teren pe malul lacului depăşeşte cu mult o valoare similară a construcţiei.Căile de acces moderne, dotările interioare, terenul, alimentarea cu apă şi energie electrică ar arăta că Radu Moldovan a cheltuit minim 120.000 de euro pentru o vilă în celebra staţiune bistriţeană, în niciun caz 8.500 de euro cum ar fi declarat.  La capitolul autovehicule, Radu Moldovan deţine două autoturisme: un VW Passat şi un Audi A4, achiziţionate ambele în perioada 2007-2008.
Concediile deputatului PSD sunt mai mult decât de lux, acesta ieşind de 2-3 ori din ţară în excursii costisitoare în Turcia, Franţa, Italia, Austria, Grecia, Tunisia. Iarna acesta se relaxează în Munţii Alpi, pe pârtiile din Elveţia, Italia şi Austria. Echipamentele de vânătoare ale lui Moldovan costă circa 15.000 de euro.

Apartamentul creşte mai ceva ca euro

Fidelitatea lui Radu Moldovan a rămas constantă doar în pasiunea sa pentru imobiliare. Astfel, apartamentul său micuţ cu care şi-a început carira politică şi l-a extins până când a dublat suprafaţa acestuia. În declaraţia de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor pe 21.04.2008 Radu Moldovan avea un apartament de 63,36 mp, cu o valoare de 52.799 lei. În declaraţia din 25.01.2010 el declară că este proprietarul unui apartament de 131,7 mp dobândit în 2008 şi cu o valoare aproape dublă, de 218.692 lei. Apartamentul acestuia a crescut într-un singur an cu 63 de mp. Practic, deputatul a câştigat în doi ani 166.000 de ron, sume care nu coincid şi cu declaraţiile sale de avere. Creşterea apartamentului miroase a fals în declaraţii, deoarece acesta nu a declarat provenienţa sau îmbunătăţirile apartamentului. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI) ar trebui să se auto-sesizeze în cadrul acestui fapt care miroase a fals în declaraţii, fapt ce i-ar putea aduce lui Radu Moldovan chiar imposibilitatea deţinerii unor funcţii publice timp de trei ani. Un caz în care ANI nu i-au permis unui social-democrat să deţină funcţii publice a fost cel în care Victor Alistar, propusul ministru în guvernul Ponta, a fost retras din cadrul echipei ministeriale datorită unei incompatibilităţi descoperite de inspectorii de integritate.

Episodul „Trădarea  lui Geoană”

Funcţiile politice pe care le-a dobândit sunt obţinute mai ales prin şantaj, viclenie sau trădare, conform unui apropriat de-al acestuia. Primele două funcţii: secretar executiv PSD(2006-2007) şi vicepreşedinte al PSD(2007-2009) au fost primite de la Mircea Geoană ca recompensă pentru trădarea realizată în conducerea Organizaţiei PSD Bistriţa Năsăud din anul 2007. La congresul PSD din 2010 schimbă foaia şi îl trădează pe Mircea Geoană, în preajma căruia avea tot timpul pe buze lozinca „Cu Mircea Geoană până la moarte”. A reuşit să scape nevătămat şi în urma unor atacuri dure şi obraznice la adresa lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, dar şi în această privinţă s-a întors cu 180 de grade. În activitatea politică s-a manifestat ca o persoană fără caracter, duplicitar, ipocrit, linguşitor şi lipsit de onoare.
Chiar unul dintre primarii din teritoriul unde Radu Moldovan ar trebui să se implice în calitatea de deputat susține cu câtă ardoare îl susținea acesta pe Geoană ca apoi să treacă în echipa lui Ponta. "Mi-a spus la telefon că dacă nu scot un scor bun pentru Mircea Geoană, va avea el grijă de mine. Aşa, cum poate a avut grijă şi respect faţă de cel care l-a făcut politician, Mircea Geoană, trădat la marea artă de Radu Moldovan", a declarat în presa locală primarul Vasile Silași.

Activitate parlamentară inexistentă

În ceea ce priveşte activitatea parlamentară pe decursul a două mandate pe listele PSD, Radu Moldovan nu a fost remarcat cu absolut nimic. Mai mult decât atât, singurul lucru prin care a fost remarcat a fost că apare tot timpul când există posibilitatea să fie văzut pe ecran. El nu are nicio propunere legislativă importantă şi semnează doar propunerile iniţiate de alţi deputaţi. Întrebările , intepelările şi declaraţiile politice pe care spune că le-a făcut i-au fost redactate de salariaţii angajaţi la grupul parlamentar, cum ar fi Daniel Suciu. Relevanţa activităţii sale parlamentare pentru judeţul Bistriţa Năsăud este de asemenea zero.
Cu toate că nu a fost remarcat în parlament printr-o activitate prea activă, averea lui Moldovan a crescut în mod invers proporțional. Averea lui Radu Moldovan este cel mai suspect lucru din întreaga sa carieră de parlamentar. Cariera de deputat a început-o cu două terenuri: unul de 541 mp în intravilanul municipiului Bistriţa şi un teren agricol de 1.580 mp, iar la capitolul locuinţe avea doar un apartament amărât de 73 de mp. În zilele noastre, la doar opt ani distanţă de prima declaraţie de avere, Radu Moldovan are şase terenuri şi trei locuinţe luxoase: o casă de 443 metri pătraţi, o cabană de 174 metri pătraţi şi un apartament de 131 metri pătraţi.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.