Un comunicat al Avocatului Poporului referitor la ancheta desfăşurată la Institutul Cantacuzino a readus in discuţie problemele acestuia cu retehnologizarea şi scoaterea din producţie a mai multor vaccinuri esenţiale pentru sănătatea populaţiei. Avocatul Poporului susţine că au existat bani pentru investiţii, dar aceştia au fost risipiţi de managementul fraudulos.

 

 

Avocatul Poporului a atras atenţia recent asupra riscurilor pe care le implică faptul că Institutul Cantacuzino nu mai produce o serie de vaccinuri. „De mai multe luni de zile in cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – in diluţii – produs original romanesc, folosit in tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastră reprezintă o incălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare intr-o anumită măsură a siguranţei naţionale a Romaniei”, se arată intr-un comunicat de presă al AP remis, marţi, agenţiei Mediafax.

Această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi inlăturate in lipsa vaccinurilor, atenţionează instituţia. „Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă sau/şi externă. Consecinţele asupra bugetului sunt şi vor fi evident negative”, a subliniat Avocatul Poporului.

 

Au existat fonduri pentru modernizare

 

„Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor”, a precizat AP. Avocatul Poporului a precizat că a solicitat de aproximativ două săptămani informaţiile necesare, insă nu a primit niciun răspuns de la Institutul Cantacuzino. Reprezentanţii instituţiei se plang că Institutul Cantacuzino, Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice „cu mare responsabilitate in societatea romanească” nu le-au acordat sprijin, deşi aceasta este o obligaţie prevăzută de Constituţie. Avocatul Poporului a precizat că in luna februarie a avut o intrevedere cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, care insă a rămas fără niciun rezultat, „in timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu”.

Printre măsurile luate de instituţie se numără şi discutarea acestei probleme grave cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale, solicitand preşedintelui instituţiei să organizeze o dezbatere pe această temă. „Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor in cauză, al căror număr se ridică in prezent la circa 300”, a adăugat sursa citată.

In opinia Avocatului Poporului, neindeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini in acest sens. „Credem că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cat mai urgent, iar intre acestea ar trebui să se regăsească şi imbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino”, se mai arată in comunicatul citat.

Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la incetarea producerii vaccinurilor, precizand că, in final, faţă de situaţia gravă care s-a creat va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii in procesul de producere a vaccinurilor.

 

Vaccinul gripal, de interes naţional

 

Ministerul Sănătăţii a răspuns acestor acuzaţii precizand că o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino, care au fost transmise de Avocatul Poporului, sunt inexacte şi produc confuzie in randul populaţiei, in condiţiile in care doar gripalul este de strategie şi siguranţă naţională. „Numai vaccinul gripal din producţia ultimilor ani reprezintă un interes de strategie şi siguranţă naţională, restul produselor reprezentand remedii terapeutice”, precizează Ministerul Sănătăţii (MS), intr-un comunicat in replică la afirmaţia Avocatului Poporului.

Directorul general interimar al Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfarşitul săptămanii trecute, după ce sindicatul instituţiei a solicitat acest lucru, criticandu-l pentru blocarea activităţii. „Este adevărat că directorul interimar, Radu Dorel, şi-a dat demisia. A fost repus Radu Iordăchel, demis de fostul ministru Cseke Attila. Iordăchel a atacat in instanţă decizia fostului ministru şi a caştigat procesul, astfel că a revenit in funcţie”, a declarat, marţi, pentru Mediafax purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore. Radu Iordăchel va fi director pană la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino.

In 16 aprilie 2010, ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordăchel, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului, pe care şi l-a asumat, nu a fost indeplinit. In locul lui Iordăchel a fost numit atunci medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Decizia a fost luată atunci după ce raportul de autorizare realizat de Agenţia Naţională a Medicamentului a evidenţiat faptul că planul de măsuri nu a fost in totalitate respectat şi implementat. Potrivit raportului, linia de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG) nu poate fi autorizată din cauza deficienţelor constatate in luna februarie 2010 şi care nu au fost remediate deşi existau in planul de măsuri pentru retehnologizare.

 

Schimbare de şefi

 

Demisia directorului Dorel Lucian Radu a fost solicitată recent de Sindicatul Institutului Cantacuzino, care l-a acuzat că refuză să facă achiziţii, toate liniile de producţie fiole fiind in continuare inchise. Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arăta, intr-un memoriu remis agenţiei MEDIAFAX, că director general interimar Dorel Lucian Radu a fost repus in funcţie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătăţii, după ce in 2009 a fost inlocuit de la conducerea instituţiei, pentru management defectuos. In primul mandat al lui Dorel Lucian Radu, respectiv din 2007, au inceput să se desfiinţeze ariile de producţie, fără ca membrii comitetului de direcţie să aducă obiecţii sau soluţii alternative, au mai spus liderii de sindicat.

Potrivit sindicaliştilor, şi in actualul mandat directorul general nu-şi indeplineşte obligaţiile şi nu-şi asumă responsabilităţile pe care le implică această funcţie. Sindicatul preciza că directorul nu asigură condiţiile corespunzătoare de lucru pentru salariaţi, prin refuzul de a semna documentele necesare achiziţionării materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare, iar toate ariile de producţie şi fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt inchise.

Situaţia de la Institutul Cantacuzino Bucureşti va fi rezolvată in cateva zile, a spus, in 11 aprilie, ministrul Sănătaţii, Ritli Ladisalu. Ministrul a precizat că ştie despre faptul că liniile de producţie de la Cantacuzino sunt blocate şi că institutul nu va putea fabrica vaccinuri. „Căutăm soluţii. Producţia de vaccin antigripal din iarnă a fost un eşec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs”, a mai spus Ritli

Intrebat dacă cineva doreşte să desfiinţeze institutul, ministrul a răspuns negativ. „Nu cred că există cineva care doreşte desfiinţarea institutului. Evoluţia a fost dezastruoasă. Sper să găsim formula potrivită pentru redresarea institutului”, a adăugat Ritli, precizand că Institutul Cantacuzino este in coordonarea Minsterului Sănătăţii.

 

Marin Escaladrian

 

 

BOX

 

Management defectuos pe bandă rulantă

 

Sursa: HotNews

 

In ultimii 8 ani, Institutul Cantacuzino a avut trei directori:

2005 – 2009: Dorel Radu Lucian (cercetător in cadrul Institutului), inlocuit la finalul mandatului ca urmare a acuzaţiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;

2009 – 2010: Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii pentru management defectuos, ca urmare a protestelor sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;

2010 – 2011: Gabriel Ionescu (cercetător in cadrul Institutului), care şi-a depus voluntar demisia;

2011 – 2012: Dorel Radu Lucian este din nou numit director dar işi dă demisia pe fondul acuzaţiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;

2012 – prezent: Radu Iordăchel este repus in funcţia de director după ce a atacat in instanţă decizia demiterii sale şi a caştigat procesul intentat Ministerului Sănătăţii (care va trebui să-i plătească salariul pe ultimii doi ani).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.