Ancheta procurorilor, desfiinţate de judecatori
Mircea Hrudei distruge afacerile

Şeful Direcţiei de Investigare a Criminalitaţii Organizate şi Terorism, Mircea Hrudei, a comis-o din nou. Ruinarea destinelor şi afacerilor devine deja o specialitate a procurorului care a distrus numeroase vieţi. Dupa marele eşec inregistrat in cazul Gansca, care a reformat intreaga piaţa de capital din Romania, Hrudei a comis-o cu trei afacerişti pe care i-a trimis in judecata pe vremea cand era procuror la Parchetul de pe lang Judecatoria Cluj. Dupa ani intregi de judecata şi ruinarea catorva firma, inculpaţii Fotache Sorin, Sandor Francis Iosif şi Turcsa Oliver Gabriel au fost achitaţi definitiv de catre instanţele de judecata.

Firmele celor trei inculpaţi au disparut de pe faţa pamantului şi toate sunt in lichidare. Afacerile din Romania sunt distruse de catre Mircea Hrudei, şeful DIICOT, care are o pasiune pentru ruinarea mediului de afaceri. Astfel, pana sa işi dovedeasca nevinovaţia şi pana ce toate recursurile parchetului s-au judecat oamenii au ramas pe dinafara. Mai mult decat atat, judecatorii Curţii de Apel şi ai Tribunalului arata in mod clar in sentinţele dosarelor ca procurorii nu şi-au facut treaba şi nu au chestionat oamenii care trebuiau, respectiv cei responsabili de partea financiara a societaţilor. Probabil lipsa acestor chestionari a fost necesara pentru a nu intari nevinovaţia celor trei oameni de afaceri, a caror destin a fost distrus in intregime de catre un singur om: procurorul Mircea Hrudei. Suntem curioşi cand Parchetul General se va sesiza in privinţa anchetelor pe care le face Mircea Hrudei şi pana cand acest şef al procurorilor clujeni şi nu numai va fi el insuşi scopul unei anchete, de data aceasta pe bune. Mai mult decat atat, Parchetul General ar trebui sa se se auto-sesizeze in ceea ce priveşte modul primitiv in care se fac anchetele. Mai ales ca martorii arata clar ca au fost presaţi de procurori, fapt care ar putea fi sancţionat pana şi de Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO). O astfel de jurisprudenţa ar putea duce la transformarea tuturor anchetelor intr-o mare pierdere pentru Romania. Atat timp cat un procuror care a ajuns şef la DIICOT işi permite sa faca presiuni asupra martorilor, suntem curioşi ce putere şi-ar putea manifesta simplii procurori.

Judecatorii Curţii de Apel Cluj il desfiinţeaza pe Hrudei, cel care a semnat rechizitorul. „In mod corect s-a apreciat de catre instanţele care au dispus restituirea cauzei, faptul ca organele de urmarire penala trebuie sa se preocupe şi de latura civila a cauzei, identificand inca din faza de urmarire penala persoanele care reprezentau organele de conducere ale societaţilor comerciale şi care puteau sa-şi exprime poziţia procesuala faţa de infracţiunile pentru care erau cercetaţi inculpaţii. Nu a reieşit din probele administrate care a fost destinaţia sumelor de bani ridicae de inculpaţi in avans şi nu au fost analizate consecinţele pe care le-a avut ridicarea acestor sume de bani din casieriile societaţilor SC Galax SA şi sc Erom SA, asupra desfaşurarii activitaţii ulterioare, respectiv daca acestea au fost prejudiciate prin activitatea  inculpaţilor.

Eterna presiune asupra martorilor
Stilul procurorului Mircea Hrudei este bine cunoscut in analele justiţiei: presiunea pe care o face asupra martorilor in faza de urmarire penala ii face pe aceştia sa dea declaraţii favorabile acuzarii, insa aceste declaraţii se schimba in faţa instanţei. Cazul s-a repetat şi in speţa martorului Mureşan Lucian care a spus ca „nu-şi menţine declaraţiile din faza de urmarire penala deoarece organele de poliţie au vorbit dur cu el, aspect pe care l-a menţionat an faţa instanţei cu ocazia audierii in celalalt stadiu procesual.”
In temeiul art. 11 pct 2 lit b C.p.p, raportat la art. 10 lit. G C.p.p inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Turcsa Oliver Gabriel, fiul lui Emil şi Ema, pentru savarşirea infracţiunii prevazute de art. 194 pct. 5 din Legea 31 din 1990, cu aplicarea rt. 41 alin 2 c.p., art. 14 c.p, ca urmare a intervenirii prescripţiei raspunderii penale.
In temeiul art. 192 alin 3 c.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului.

Hrudei nu şi-a facut treaba

„Instanţa de fond a apreciat ca atata timp cat din declaraţiile inculpaţilor şi ale martorilor audiaţi a reieşit ca societaţile administrate de inculpaţi aveau angajate persoane care indeplineau atribuţii de contabilitate, organele de urmarire penala trebuiau sa analizeze modul in care acestea işi indeplineau atribuţiile de serviciu”, arata instanţa de fond in motivarea sa.

Recursul parchetului, respins

„In privinţa inculpatului Turcsa Oliver Gabriel, instanţa de fond a constat ca prin actul de sesizare s-a reţinut ca, in perioada 1994-1997, a folosit in interes personal banii SC Erom SA, fapta care ar intruni elementele constitutive ale infracţiunii prevazute de art. 194 pct. 5 din Legea nr. 31 din 1990, iar in perioada 27.06.1997-1998 şi-a insuşit suma de 19.000.000 lei din casieria SC Erom SA pe care a folosit-o in interes personal, fapta care ar intruni elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare prevazute de art. 215 1 c.p. Impotriva acestei sentinţe penale a declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca solicitand admiterea acestuia, desfiinţarea sentinţei penale apelate şi rejudecand cauza sa se dispuna condamnarea inculpaţilor Fotache Sorin, Tucsa Oliver şi Sandor Francisc. Prin decizia penala nr. 86/A din 12 martie 2010 pronunţata de Tribunalul Cluj in temeiul art. 379 pct. 1, lit. B C.pr.pen. s-a respins apelul declarat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, sentinţa fiind menţinuta in totalitate”, arata instanţa de fond.
Inca un dosar instrumentat şi trimis in judecata de procurorii DIICOT Cluj, Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, a fost deconstruit de judecatori. Este vorba de trimiterea in judecata a preşedintelui Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a lui  Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus Romania şi a inca şase persoane, sub acuzaţia de spalare de bani. Dupa eşecul Dosarului Paszkany, aceasta este cea de-a doua ancheta rasunatoare a şefului DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care se dovedeşte a fi o eroare. Cu toate acestea, la sfarşitul lunii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii l-a reales in funcţia de şef al DIICOT pe Mircea Hrudei. Pe parcursul anchetei, unul dintre suspecţi, Claudiu Silaghi, a decedat din cauza unui accident vascular, iar rudele lui spun ca acest lucru s-a intamplat din cauza presiunilor la care a fost supus de anchetatori. Un alt dosar instrumentat a fost cel al lui Gicu Gansca, cei care instanţa europeana de libertate i-a dat dreptate.
Pana atunci, Mircea Hrudei ramane şef al DIICOT, urmand ca dosarele pe care le “fabrica” in continuare sa aiba aceeaşi soarta ca şi cele pe care le-a facut pana acum.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.