Primaria Bistriţa, vaca buna de muls pentru Societatea de Concerte

Consilierul municipal Gavrila Ţarmure este cercetat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru un posibil conflict de interese, el fiind şi preşedintele Fundaţiei culturale „Societatea de Concerte” Bistriţa.
Gavril Ţarmure a obţinut prin fundaţia sa o serie de finanţari nerambursabile de la Primaria Bistriţa, finanţari care primesc aprobare din partea Consiliului Local, din care, culmea şi el face parte. In plus, aceeaşi fundaţie condusa de consilierul municipal a beneficiat şi de alte alocari din partea Primariei Bistriţa, in calitate de „partener” in cadrul unor manifestari culturale, alocari care se ridica la peste 800.000 lei, in perioada 2009 – 2012.

Inspectorii de integritate il suspecteaza pe alesul local de conflict de interese şi incompatibilitate vizavi de funcţia pe care acesta o deţine.
Gavril Ţarmure a intrat in vizorul inspectorilor Agenţiei naţionale de Integritate in vara anului trecut, cand a fost demarata lucrarea nr. 73149/S/II/23.06.2011. De acest aspect a fost inştiinţata şi Primaria Bistriţa, careia inspectorii de integritate i-au solicitat in luna februarie, anul acesta, documentele care stau la baza finanţarii, incepand cu 2008 şi pana in prezent, a fundaţiei condusa de Gavril Ţarmure – Societatea de Concerte.

80.000 de euro, finanţari nerambursabile in patru ani

Fundaţia condusa de Gavril Ţarmure, care afirma pe unele canale media ca el nu a facut altceva decat „sa puna Bistriţa pe harta culturala a Romaniei”, a beneficiat insa nu doar de finanţari nerambursabile prin intermediul proiectelor depuse la Primaria Bistriţa, ci şi de alocari de la bugetul local.
Dar sa vedem in primul rand sumele de care a beneficiat Societatea de Concerte, de la municipalitate, de pe urma proiectelor cu finanţari nerambursabile, in perioada 2008 – 2012.
In 2008, fundaţia consilierului municipal a beneficiat de o finanţare din fonduri nerambursabile in cuantum de 170.000 lei. La vremea respectiva, Gavril Ţarmure era viceprimar al municipiului Bistriţa, el inlocuindu-l in funcţie pe Ioan Turc, care a plecat la Camera Deputaţilor, acesta inlocuindu-l in funcţie pe Augustin Zegrean, ce fusese numit judecator la Curtea Constituţionala.
Un an mai tarziu, in 2009, Societatea de Concerte acceseaza 40.000 de lei din fonduri nerambursabile, in condiţiile in care Gavril Ţarmure deţine funcţia de consilier municipal, caştigata odata cu alegerile locale din vara lui 2008.
In 2010, in plina criza economica şi financiara, aceeaşi fundaţie acceseaza suma de 60.000 de lei pentru doua proiecte depuse, unul de 20.000 de lei, la secţiunea Relaţii internaţionale, şi unul de 40.000 de lei, la secţiunea Educaţie.
In 2011, chiar daca situaţia economica nu s-a indreptat, dar Societatea de Concerte nu a fost vaduvita de bani, astfel ca şi anul trecut a primit per total 53.000 de lei, pentru doua proiecte – unul in valoare de 38.000 de lei, iar un altul de doar 15.000 de lei.
Anul acesta, fundaţia al carui preşedinte este consilierul municipal Gavril Ţarmure, a primit din fonduri nerambursabile o suma modica. Modica in comparaţie cu cele primite in anii anteriori, din 2008 incoace, şi in acest caz vorbim de 20.000 de lei.
Daca facem un calcul, in perioada 2008 – 2012, Societatea de Concerte Bistriţa a beneficiat de 343.000 de lei (aproape 80.000 de euro) de la Primaria Bistriţa, bani din fonduri nerambursabile.

Aproape 200.000 de euro alocari de la buget, tot in patru ani

Dar aşa cum spuneam, Societatea de Concerte Bistriţa nu a fost doar beneficiara sumelor provenite din fonduri nerambursabile, ci şi de sume alocate din bugetul local. In acest caz, municipalitatea motiveaza ca fundaţia lui Ţarmure a fost solicitata drept partener pentru organizarea unor manifestari culturale in municipiu.
„Nu este o alocare directa de bani, ci pe proiecte proprii ale noastre. E vorba de colaborari. Spre exemplu noi mai avem şi manifestari sportive, in cadrul carora am solicitat alţi parteneri ai noştri”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, purtatorul de cuvant al municipalitaţii, Mihai Ruşti.
Insa in realitate, lucrurile nu stau tocmai aşa, cel puţin in cazul fundaţiei mai sus amintite. Dar sa vedem in primul rand caţi bani a primit Societatea de Concerte din 2008 incoace de la bugetul local. Astfel, daca in 2008, fundaţia condusa de Ţarmure a beneficiat doar de fonduri nerambursabile, un an mai tarziu, in 2009, Societatea de Concerte beneficiaza de 150.000 de lei pentru stagiunea muzicala permanenta plus inca 20.000 de lei pentru un Concert de Paşti – total: 170.000 lei (peste 39.000 de euro).
In 2010, fundaţia lui Ţarmure primeşte de la municipalitate alţi 141.000 de lei (circa 33.000 de euro) de la municipalitate pentru concertele muzicale programate pentru acel an.
Anul 2011 este un an deosebit de prolific pentru Societatea de Concerte, aceasta primind de la Primaria Bistriţa alocari de 283.000 de lei (circa 66.000 de euro). Din aceasta suma, 150.000 de lei au fost direcţionaţi pentru stagiunea muzicala, 60.000 de lei pentru organizarea Festivalului Studfest, 35.000 au fost primiţi prin rectificare bugetara tot pentru manifestari culturale, 35.000 lei pentru o alta serie de concerte organizate de fundaţie, iar 8.000 de lei pentru un concert organizat cu o formaţie din Republica Moldova.
Pentru anul acesta municipalitatea bistriţeana a prevazut alocari pentru activitaţile Societaţii de Concerte de circa 240.000 de lei (aproape 56.000 de euro). Din aceasta suma, pana la aceasta data sunt cheltuiţi deja 35.000 de lei. Pentru manifestarile organizate de fundaţia sa in luna martie, Ţarmure urmeaza sa mai primeasca din totalul amintit mai sus inca 42.300 lei.

Ţarmure solicita primaria, nu invers

In ceea ce priveşte „colaborarile” Primariei Bistriţa cu alţi parteneri pentru a primi bani de la bugetul local şi in speţa de faţa colaborarile cu Societatea de Concerte, aceasta motivare a municipalitaţii nu prea sta in picioare. La inceputul acestui an, inainte de a fi batut in cuie bugetul, preşedintele Societaţii de Concerte Bistriţa şi in acelaşi timp consilier local Gavril Ţarmure a prezentat primarului Ovidiu Creţu programul fundaţiei pentru anul acesta şi sumele aferente. Totalul puşca la fix cu ceea ce este prevazut ca fundaţia sa primeasca, pe parcursul derularii manifestaţiilor culturale. Mai precis cat s-a cerut, atat s-a prevazut. Ca exemplu menţionam o cerere adresata primarului Creţu la inceputul lunii martie, prin care Ţarmure solicita „decontarea” sumei de 42.300 lei pentru organizarea manifestarilor prevazute pentru luna respectiva. Deci, banii jos, ochii la uşa inainte ca un eveniment sa aiba loc, in condiţiile in care se vorbeşte de decontare. Practic, preşedintele Societaţii de Concerte a solicitat municipalitaţii anumite sume de bani inainte de a prezenta acte justificative din care sa reiasa cheltuirea respectivelor sume.
In cererile prin care Ţarmure cere banii respectivi in numele fundaţiei, el menţioneaza simplu suma care revine pentru onorariile artiştilor, suma prevazuta a fi cheltuita pentru transportul acestora, suma pe care ar cheltui-o cu publicitatea – adica afişe plus promovare in mass media, asta in condiţiile in care pentru mass media spre exemplu fundaţia aduce la cunoştinţa despre anumite evenimente care vor avea loc, folosind poşta electronica – emailul. Şi fiindca tot am amintit de cheltuielile aferente lunii martie, solicitate in avans, menţionam programul stabilit in aceasta perioada. Astfel, pentru data de 9 martie, Societatea de Concerte avea in plan organizarea unui concert special – Splendoarea jazz-ului – pentru care a solicitat decontarea sumei de 5.200 de lei. In programul stagiunii depus la municipalitate, dar şi in cererea adresata primarului Creţu, Gavril Ţarmure scrie dupa numele evenimentului doar atat: „Maria Raducanu, Sorin Terinte – pian, Pedro Negrescu – c-bass; onorarii artişti – 4.400 lei; transport: 500 lei; masa şi cazare: 300 lei. Total:5.200”.
In acelaşi program inaintat primarului Ovidiu Creţu, preşedintele Societaţii de Concerte mai menţioneaza şi „alte evenimente”, şase la numar, pentru care ar fi avut nevoie de alţi 12.000 de lei.
Ca o concluzie, fundaţia condusa de consilierul local Gavril Ţarmure funcţioneaza pe banii municipalitaţii mai ceva ca o instituţie publica aflata sub patronajul Primariei Bistriţa. Nu contesta nimeni contribuţia lui Gavril Ţarmure in domeniul culturii, insa daca tot are statutul de fundaţie Societatea de Concerte, ar fi mult mai nimerit cautarea unor sponsori din domeniul privat care sa sprijine activitaţile culturale, in marea lor majoritate.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

taguri – societatea de concerte, gavril tarmure, primaria bistrita, fonduri nerambursabile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.