Primari penali, indiferent de culoarea politica!
Encian, Dologa si Moisil, arsi de Curtea de Apel Cluj
Vasile Encian (PDL), primarul comunei Matei, a fost condamnat, saptamâna trecuta de magistratii Curtii de Apel Cluj, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare. Alaturi de primar a fost condamnat si contabilul primariei, Iacob Filipas, care a primit o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare. Ambii au fost acuzati de abuz in serviciu in forma calificata si fals in scrisuri sub semnatura privata. In acelasi dosar a fost condamnat si omul de afaceri Ioan Purcsa, care va trebui sa execute trei ani de inchisoare acesta având probleme mai vechi cu justitia.
Nici primarii comunelor Tiha Bârgaului si Sant nu au scapat de bratul lung al legii. Vasile Dologa (PNL), primarul comunei Tiha Bârgaului, a fost condamnat in luna noiembrie a anului trecut la trei luni de inchisoare cu suspendare, iar Cornel Moisil (PSD), primarul comunei Sant, a primit o amenda penala de 2.000 de lei. Ambii au fost acuzati de conflict de interese.
Primarul comunei Matei, Vasile Encian, a fost trimis in judecata in anul 2009, de catre procurorii de pe lânga Judecatoria Bistrita pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals sub semnatura privata. Alaturi de acesta a fost trimis in judecata si contabilul primariei, Iacob Filipas. Cei doi au fost acuzati ca au incheiat fictiv o factura fiscala si un proces verbal de custodie pagubind administratia locala cu suma de aproape 500.000 de lei.
In intervalul iunie-octombrie 2011, procurori ai Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj au instrumentat, o serie de cauze având ca obiect infractiunea de conflict de interese si au dispus trimiterea in judecata, prin rechizitoriu, a mai multor persoane având calitatea de functionar public in cadrul unor institutii sau autoritati ale statului. Printre acestea s-au aflat si doi primari bistriteni – Cornel Leontin Moisil si Vasile Dologa.
Cei doi edili au fost trimisi in judecata, in luna iunie a anului trecut, de catre procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj.
Szilagyi l-a dat pe mâna politiei
In cursul anului 2007, Primaria Matei a obtinut suma de 565.000 de lei, bani care erau destinati reabilitarii scolii din comuna. In prima zi a anului scolar 2008-2009, deci pe 15 septembrie 2008, prefectul de la acea vreme, Ioan Szilagyi, a efectuat o vizita de lucru la scoala din comuna Matei, unde a gasit doar moloz si mizerie, iar pe elevi la cursuri ce se tineau in trei case inchiriate. Prefectul i-a cerut explicatii primarului Vasile Encian, insa acesta a incercat doar sa se disculpe, dând vina pe societatea care nu a terminat lucrarile de reabilitare.
Drept urmare, prefectul Szilagyi a depus o sesizare la Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, prin care cerea anchetarea primarului.
„Am fost si am vazut cu ochii mei. E o porcarie ce este la scoala respectiva. Nu au facut absolut nimic. Am depus sesizare la IPJ, la Anticoruptie, sa vada ei cine ii de vina si cum s-au cheltuit banii. Parerea mea, ca cei care s-au ocupat de administrarea fondurilor trebuie bagati in puscarie. In proportie de 90% vina ii apartine primarului. Asa ceva nu se poate! Anul trecut au primit peste 500.000 de lei, iar anul acesta au primit alti bani. Nu au facut nimic, au scos numai un morman de mizerii din scoala. Atât! Is niste nesimtiti!”, a declarat la acea vreme Ioan Szilagyi.
Procurorii au intrat pe fir
Urmare a demersurilor intreprinse de Ioan Szilgayi, prefectul de la acea vreme, s-a demarat o ancheta. In luna martie 2009, procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Bistrita au finalizat dosarul in care erau cercetati primarul Encian si contabilul Filipas, trimitându-i pe cei doi in judecata pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice si fals sub semnatura privata.
Procurorii au constat ca primarul si contabilul au incheiat fictiv o factura fiscala si un proces verbal de custodie de materiale de constructii in interesul SC Pur Impuls SRL, detinuta de omul de afaceri Ioan Purcsa. Ulterior, Primaria Matei a emis un ordin de plata virând in contul acestei firme 485.432 de lei, suma destinata lucrarilor de constructii ce trebuiau efectuate la Scoala Generala Matei. Doar ca societatea nu a executat lucrarile pentru care a primit acei bani, iar materialele de constructie primite in custodie le-a folosit la alte lucrari.
Purcsa s-a facut nevazut
Firma care a câstigat licitatia, SC Pur Impuls SRL, a incasat banii de la primarie si a primit in custodie materialele de constructie, nu doar ca nu a executat lucrarile, dar administratorul acesteia, Ioan Purcsa, a si disparut cu tot cu bani si materiale. Nu inainte totusi de a subcontracta lucrarea celor de la SC Fasc SRL, in fruntea conducerii fiind nimeni altcineva decât tatal actualului prefect al judetului Bistrita-Nasaud, Cristian Florian. Primaria Matei a dat in judecata societatea Pur Impuls SRL, in incercarea de a recupera cei aproape 500.000 de lei, insa in ciuda faptului ca a câstigat procesul in instanta nu si-a putut primi banii inapoi. Motivul a fost unul pe cât se poate de simplu: societatea daduse faliment, iar patronul nu era de gasit.
Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare
Dupa ce dosarul a trenat mai bine de doi ani la Judecatoria Bistrita, acesta a ajuns in cele din urma la Curtea de Apel Cluj pentru rejudecare, fiindca judecatorii bistriteni au schimbat incadrarea facuta de procuror in cazul celor angajati ai Primariei Matei. Potrivit sentintei pronuntata de Judecatoria Bistrita, primarul Encian si contabilul Filipas au fost acuzati de abuz in serviciu si fals in inscrisuri publice, ambii primind câte o amenda penala de 12.000 de lei, respectiv 7.000 de lei.
Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Bistrita au inaintat recurs la Curtea de Apel Cluj, aici reusind sa schimbe incadrarea celor doi, asa cum a fost ea initial – abuz in serviciu in forma calificata si fals in scrisuri sub semnatura privata. Vasile Encian a fost condamnat la un an si sase luni pedeapsa cu inchisoarea pentru abuz in serviciu in forma calificata si doua luni inchisoare pentru savârsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Cele doua pedepse au fost contopite, Encian fiind condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare si termen de incercare de trei ani si sase luni.
Contabilul Iacob Filipas a fost condamnat un an inchisoare pentru savârsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata si o luna inchisoare pentru complicitate la savârsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ca si in cazul primarului, cele doua sentinte au fost contopite, Filipas fiind condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si termen de incercare de trei ani.
Afaceri cu firma fiului
Un alt primar care a avut probleme cu legea este cel al comunei Tiha Bârgaului, Vasile Dologa.
Potrivit procurorilor, Vasile Dologa a fost trimis in judecata din cauza ca in anul 2007 ar fi atribuit un contract de servicii unei firme al carui administrator era nimeni altul decât fiul sau.
„Probatoriul administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale a relevat faptul ca inculpatul, in calitate de primar al unei comune din Judetul Bistrita Nasaud, a incheiat, la data de 18.05.2007, ca reprezentant al primariei, un contract de servicii cu o firma al carei unic asociat si administrator era fiul sau, cu scopul de a realiza, in mod indirect, un folos material pentru acesta din urma, in suma de 152.287 lei”, se preciza anul trecut intr-un comunicat al Ministerului Public.
Pe lânga faptul ca societatea comerciala careia i-a fost atribuit contractul era una de familie, aceasta nu avea nici vechimea necesara, conform prevederilor OUG 34/2006. Potrivit procurorilor, firma fiului primarului Dologa a fost infiintata cu doar doua luni inainte de a-i fi atribuit contractul respectiv. Mai mult decât atât, societatea comerciala nu avea decât un singur angajat, si acela fiind din familie, mai precis fratele primarului.
Pe 25 noiembrie 2011, judecatorii Curtii de Apel Cluj l-au condamnat pe primarul Vasile Dologa la trei luni de inchisoare cu suspendare cu termen de incercare de doi ani. Cinci zile mai târziu, pe 30 noiembrie, Vasile Dologa a inaintat recurs, ca de altfel si procurorii Curtii de Apel Cluj, nemultumiti de solutia data de judecatori.
Vasile Dologa mai are „antecedente” cu sentinta definitiva si irevocabila in 2007, desi pentru fapte de natura fiscala, ca urmare a unui control al Curtii de Conturi la Primaria Tiha Bârgaului.
Moisil amendat cu 2.000 de lei
Un alt primar care a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj, este cel al comunei Sant, Cornel Leontin Moisil. Acuzatia care i s-a adus este una similara celei aduse edilului din Tiha Bârgaului, adica savârsirea infractiunii de conflict de interese. Alaturi de primarul Moisil a fost trimisa in judecata si sora lui, Maria Otilia Domide.
Potrivit procurorilor, primarul Cornel Moisil impreuna cu Maria Otilia Domide, in calitate de membri ai comisiei de preselectii si licitatii, ar fi in mod repetat masa lemnoasa pe picior unei societati comerciale care apartinea chiar sotului surorii primarului.
„Probatoriul administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale a relevat faptul ca, in cursul anilor 2007-2008, in mod repetat, inculpatii, fiecare in calitate de membru al comisiilor de preselectie si de licitatie pentru adjudecarea de masa lemnoasa pe picior, dintr-o comuna din judetul Bistrita-Nasaud, au participat la luarea deciziei de admitere la licitatie si de adjudecare a exploatarii cantitatii de peste 1250 mc. de masa lemnoasa de catre o societate comerciala al carei asociat unic si administrator era sotul inculpatei, respectiv cumnatul inculpatului”, se preciza intr-un comunicat al Ministerului Public.
Presupunându-se ca sora primarului ar fi beneficiat in mod indirect de foloase materiale, cei doi au fost cercetati si trimisi in judecata.
„Prin deciziile luate de inculpati, s-a realizat in mod indirect, un folos material, pentru inculpata Domide Maria Otilia (sora inculpatului) si respectiv sotului acesteia (cumnatul inculpatului). Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare, Curtii de Apel Cluj”, se mai preciza in acelasi document.
La acea vreme, Cornel Moisil a recunoscut ca respectiva firma a câstigat câteva licitatii organizate de Primaria Sant, dar a precizat ca sora lui nu mai este impreuna cu sotul ei de foarte multi ani.
„E vorba de firma fostului meu cumnat. De fapt, oficial mi-e cumnat, fiindca nu e divortat de sora mea prin acte, dar ei nu mai stau impreuna din 1999, deci de dinainte de a fi eu primar ei nu mai sunt impreuna. Sora mea are domiciliul pe comuna Sant, la parintii nostri din 1999. Cumnatul meu locuieste acuma undeva prin Cârlibaba, e vai de capul lui, fiindca firma lui a dat faliment… atâta de mult l-am ajutat, va dati seama, incât a dat faliment. Au fost mai multe licitatii, noi organizam cate doua trei licitatii pe an. El a participat la câte o licitatie atunci când a fost interesat de câte o partida de lemn. Licitatia e publica, fara niciun fel de partinire, comisia de licitatie nu emite niciun fel de hotarâre cum e in alte cazuri. Licitatia de masa lemnoasa are un regulament bine stabilit. Cum e Ordonanta 34 pentru achizitiile publice, asa e HG 85, care sta la baza vânzarii de masa lemnoasa. Comisia nu are rolul de a decide cine ia masa lemnoasa, pentru ca agentul economic care vrea sa participe la licitatie trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de HG 85. Apai ca e Moisil in comisie, ca e altul, nu poate sa opreasca participarea unui agent la licitatie, daca e totul in regula. Si tot asa de bine nu poate sa ajute pe cineva, licitatia e deschisa, e cu strigare, fiecare agent economic ofera cât crede ca ii poate permite buzunarul. Eu nu am adus prejudicii comunei, dimpotriva, au fost licitatii la care s-a licitat foarte mult. Deci nu sunt probleme de genul de care sunt acuzat in baza articolului 253, Cod Penal, ca am favorizat pe cineva. Au fost audiati agenti economici sa vada daca nu cumva li s-a impus sa se retraga, eu nici nu am stiut de chestia asta. Eu ma mir doar cum de abia acuma s-a cercetat asta. Dar asta este situatia. Eu am mare incredere in justitie”, declara anul trecut, pentru Gazeta de Bistrta, Cornel Moisil.
Insa, Judecatorii Curtii de Apel Cluj l-au gasit vinovat de Cornel Moisil si l-au condamnat la o amenda penala in cuantum de 2.000 de lei. Aceeasi pedeapsa i-a fost aplicata surorii primarului, Maria Otilia Domide.
Cornel Moisil, dar si Maria Otilia Domide au inaintat recurs la sentinta data de judecatori, in luna februarie, anul acesta.
Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro