Silaghi-Dumitrescu, Dan Sandor si Ioan Chirila in finala senatorilor
Expertul cercetarii, oportunistul politic si tradatorul lui Anania in lupta pentru Senatul UBB

Senatul Universitatii Babes-Bolyai intra in ultima suta de metri, iar doar trei oameni au ramas in finala. Daca directorul Gradinii Botanice, Vasile Cristea, ar fi sustinut-o pe Luminita Silaghi-Dumitrescu, fostul prorector pe probleme de cercetare, celalalt candidat a ramas in umbra din cauza unui posibil troc PDL-UDMR.  Mai mult decât atât, Dan Sandor, unul dintre candidati este cel care s-a trezit in ultimul ceas sa il critice pe Marga, aratându-si si de aceasta data oportunismul. Daca fiecare om cu un pahar sau doua la “bord” care l-ar fi criticat pe Marga ar ajunge la sefia Senatului ar insemna ca universitatea are o mare problema. Mai mult decât atât, Ioan Chirila este considerat un tradator de catre majoritatea comunitatii ortodoxe.

Dupa cum lasa de inteles unul dintre fostii candidati la rectorat, Daniel David, se poate observa foarte clar faptul ca acesta ar sustine-o pe Luminita Silaghi Dumitrescu, mai ales ca cercetarea este un lucru comun.
Luminiţa Silaghi Dumitrescu şi Vasile Cristea sunt favoriţii pentru şefia Senatului. Va prezentam in continuare care este stadiul Senatului, o instituţie care are un rol mult mai important dupa noua lege a Educaţiei.
Ioan Aurel Pop, noul rector, mizeaza pe o colaborare buna cu Senatul.  Pop considera ca o colaborare a rectoratului cu Senatul este fundamentala pentru buna funcţionare a universitaţii.

"O colaborare cu Senatul nu este de dorit, ea este obligatorie. In urmatoarele zile va sosi confirmarea din partea Ministerului Educaţiei in ceea ce priveşte alegerile. In urma confirmarii eu nu voi mai putea face parte din Senat", a declarat pentru Gazeta de Cluj Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.
Daniel David, fostul candidat la rectorat, a explicat ca el prefera un umanist. "Eu va spun sincer. Odata ce rectorul este un reprezentat al ştiinţelor umane, mi s-ar parea normal sa avem un reprezentant al ştiinţelor şi al ştiinţelor vieţii. I-aş vedea(n.r. in funcţie de preşedinte al Senatului) pe Silaghi, Cristea sau Benedeck. Pe motivul ca trebuie sa fie un echilibru intre stiintele reale si umaniste. Toti trei mi se par oameni onorabili, ii cunosc  si sunt buni profesionisti", a declarat Daniel David.
Luminita Silaghi Dumitrescu, actualul prorector, a acceptat sa dea o declaratie pentru Gazeta de Cluj.
 "In fata senatorilor m-au adus foarte buna cunoastere a universitatii in ansamblul ei, cu mecanismele acesteia, un CV onorabil, deschiderea internationala probata prin colaborari de durata si cel mai important probabil un caracter ferm, dar neconflictual, dovedit pe parcursul unei experiente de conducere destul de indelungata. Dar si ceilalti colegi au experienta. A fost propus Vasile Cristea, printre altii, care conteaza si nu s-a hotarât daca accepta. Daca se hotaraste sa candideze s-ar putea sa imi retrag candidatura si sa il sustin pe el. Aici este o relatie de respect si apreciere. Totdeauna sunt mai multi candidati. Nu o sa va dau nume. Functia de presedinte al Senatului nu este chiar asa de importanta sau mai importanta decât functia rectorului.
Sunt alte functii importante, cum ar fi presedintele Consiliului Cercetarii. De asemenea, sunt câteva comisii cruciale ale Senatului cum ar fi comisia de resurse umane, comisia de invatamânt ori comisia de cercetare", declara initial Luminita Silaghi Dumitrescu.
Sedinta de Senat s-a terminat.  "Pâna luni la 12 trebuie sa depun candidatura in cazul in care accept nominalizarea. Momentan sunt la Gradina Botanica. Trebuie sa ma consult si cu sotia. Am si doua fete si doua nepotele si trebuie sa ma gândesc si la ele. N-as putea spune acum daca voi candida sau nu. M-ar recomanda experienta, dar aceste n-ar fi un argument suprem. Mai curând cred ca m-ar recomanda tactul diplomatic si calmul dovedite in timp. Pe de alta parte, nu as candida pentru ca mai am doi ani pana la pensie si cred ca mai am ceva de facut in domeniul meu stiintific", a declarat la acea vreme pentru Gazeta de Cluj Vasile Cristea.

Cristea, sustinatorul anonim

”Sunt obligat sa sustin unul dintre candidati. Oficial nu sunt inscris pe nicio lista pentru ca fiecare candidat are un minim de 7 sustinatori. Nu am putut sa ma implic in asta. Motivele sunt multe, dar cred ca e mai bine sa las lucrurile asa. Eu ma uit la ei ca la niste tineri. Un echilibru ar trebui sa existe intre stiintele exacte si stiintele sociale. Nici nu m-am uitat sa vad care ce plan a facut. Eu voi conduce sedinta fiind cel mai batrân din senat. Asa este regulamentul”, a declarat Vasile Cristea.

Ce zice Silaghi?

Rep.: De ce credeti ca s-au retras cei doi candidati?
Luminita Silaghi Dumitrescu: Profesorul Cristea s-a retras din motive de sanatate si de familie si despre Benedeck nu stiu de ce s-a retras. Am luat cunostinta despre situatie
Rep.: Va sustine domnul Cristea?
L.S.D.: Nu stiu daca a zis ca ma sustine. Presupun ca fiind de la Facultatea de Biologie ar putea sa sustina un candidat din partea stiintelor naturii. Dar nici nu l-am intrebat.
Rep.: Care credeti ca sunt sansele dumneavoastra reale pentru Senat?
L.S.D.: Greu de spus. Depinde de multi factori. Inca nu mi-am facut calculele. Poate depinde de modul cum voi reusi sa conving tinerii ca nu sunt asa de batrâna. Sunt singurul candidat al partii de stiinte si Senatul poate sa decida.

Rep.: Daca veti iesi presedinte al Senatului care sunt primele trei lucruri pe care veti dori sa le faceti?
Primul lucru este demararea organizarii comisiilor Senatului. Sa ne organizam, apoi sa vedem ce inseamna contractul de management cu rectorul universitatii si apoi o discutie cu senatorii intr-o forma pe care as putea-o imagina pentru a ne cunoaste bine ce doresc ei de la ei, ce cred ca trebuie sa faca Senatul. Deci, lucruri simple, naturale, nimic spectaculos.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.