Scaderea CAS si marirea salariilor
Salariatii romani, un pas mai aproape de reintregirea veniturilor
Odata cu venirea primaverii, premierul si presedintele s-au intrecut in a oferi romanilor motive pentru a fi optimisti in legatura cu anul 2012. Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca vor fi reduse contributiile la asigurarile sociale cu 3-5%, iar Traian Basescu a afirmat ca salariile bugetarilor vor reveni la nivelul anterior. Ceea ce nu au subliniat cei care au difuzat declaratiile este faptul ca aceste masuri sunt parte din proiectul de guvernare, nu vor fi implementate simultan si depind de situatia economica.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat la postul public de televiziune ca guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3 pana la 5 procente, daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri. „Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar”, a spus Ungureanu, la emisiunea „Prim Plan”.
O discutie privind reducerea contributiilor sociale a avut loc si in februarie, atunci cand premierul desemnat negocia cu liderii coalitiei programul de guvernare. Potrivit Evenimentului zilei, care cita surse din cadrul coalitiei, autoritatile au prevazut in programul de guvernare o crestere a veniturilor populatiei, in functie de resursele bugetului, masura urmand a fi implementata prin majorarea directa a veniturilor sau prin reducerea CAS.
Si in anul 2011, autoritatile au anuntat ca au in vedere o reducerea a CAS. Fostul premier Emil Boc a cerut, inca din primavara anului trecut, specialistilor de la Finante sa calculeze impactul asupra bugetului pentru o reducere a CAS cu 1 sau 2 puncte. Intr-o prima faza a fost avansat ca termen pentru adoptarea acestei masuri semestrul II al anului trecut, insa ministrul Finantelor de atunci, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca resursele bugetului nu permit o astfel de reducere. Ulterior, a fost avansat un nou termen, 1 octombrie 2011, insa nici atunci nu s-a concretizat o astfel de masura.
Salarii „reintregite”
La cateva zile dupa declaratia premierului, Traian Basescu a anuntat ca anul acesta salariile bugetarilor vor fi majorate. Presedintele Traian Basescu intr-o emisiune la Pro TV ca salariile bugetarilor ar trebui sa creasca cu aproximativ 15% pentru a reveni la nivelul anterior taierilor. „Cu o majorare de 15% s-ar ajunge la nivelul anterior. Numarul de salariati in aprilie 2009 era de 1.396.129 salariati. In ianuarie, cifra era de 1.196.067. De la intrarea in acordul cu FMI, cand ne-am angajat sa reducem populatia bugetara, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariati in sectorul bugetar”, a spus Basescu la Pro TV.
”Vreau sa va spun ca majorarea salariilor a fost un punct de vedere exprimat in Parlament. Nu a fost o decizie, ci un punct de vedere adresat de seful statului majoritatii parlamentare, pe care am chemat-o sa analizeze aceasta posibilitate. Inainte de a ma duce in Parlament am avut o analiza foarte temeinica, facuta cu cifrele pe masa, care ne arata urmatorul lucru. In primul rand ne arata ca guvernul si-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. In 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a incheiat cu 6,9 % din PIB”, a declarat presedintele Traian Basescu intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Declaratiile sefului Executivului si ale presedintelui au determinat un val de analize economice in presa, in care specialistii aratau ca povara asupra bugetului de stat ar fi prea mare in cazul implementarii celor doua masuri simultan. Astfel s-a vehiculat chiar ca decizia asupra masurilor de majorare a veniturilor populatiei reprezinta un punct de disputa intre cei doi.
CAS, mai tarziu
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a explicat, insa, ca nu a existat o contradictie intre el si Traian Basescu, care ar fi sustinut cresterea salariilor, in timp ce el dorea scaderea CAS. Ungureanu a spus ca marirea salariilor era primul lui obiectiv si e chiar trecut in programul de guvernare, la primul punct, in timp ce el a vorbit de CAS fara sa dea un termen de timp.
„S-o luam cu chestiunea de context. In primul rand, toata discutia, si eu am spus inclusiv in interviul de la TVR – orice masura trebuie sa tina cont de niste date statistice pe care le asteptam. Tentatia e sa pui cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt ele se succed. Marirea salariilor bugetarilor e primul punct in programul de guvernare. Ce a spus presedintele in Parlament nu e altceva decat accentuarea primului punct din programul de guvernare. Am simtit nevoia sa dau un mesaj de incurajare pentru mediul privat, am vorbit despre CAS, dar nu am dat un termen de timp, nu am spus ca o sa vina peste noapte.
Va spun dezavantajele scaderii CAS – impact foarte mare pe un deficit structural gravisim. Si marirea salariilor poate sa aiba un impact foarte serios. Nu e deloc de neglijat ca avem nevoie sa repornim economia romaneasca, primul motor e consumul. Vorbim de ipoteze, una din ele e prinsa in programul de guvernare. Interesul cetateanului e sa poata reveni la un nivel de bunastare dupa cativa ani de constrangere majora. Ne aflam intr-o situatie mult mai buna pana acum. Trebuie sa tinem cont de prudenta pentru a garanta stabilitate macroeconomica. Nu e teorie, e o linie strategica esentiala”, a spus Ungureanu la Antena 3.
Seful Guvernului a spus ca e nevoie de cresterea salariilor pentru a aduce un plus de optimism categoriei bugetarilor, greu lovita, dar si economiei. „Am sa fac in asa fel incat cetateanul sa fie intr-o situatie mult mai buna anul acesta decat anul trecut (…) O crestere de salarii le reda oamenilor ce li s-a luat. Ce-mi doresc eu e sa aduc un minim de optimism pentru cei peste care a trecut criza greu si un minim de optimism pentru o economie care tuseste stand. (….) Avem nevoie de 6 miliarde de fonduri europene aduse in Romania. Va rog sa ma credeti ca nu e usor deloc in conditiile in care ai disfunctionalitati in sistem. E banul cel mai ieftin daca-l ai si cel mai scump daca-l pierzi. Daca banii acestia intra, veti vedea ca efectul in buzunarul cetateanului va fi imediat”, a mai spus Ungureanu.
Ce inteleg bugetarii
Specialistii arata insa ca, in loc sa genereze optimism, aceste declaratii creeaza o stare de confuzie pentru bugetari, care nu stiu de unde sa astepte reintregirea veniturilor si care va fi cuantumul recuperat. Cristian Hostiuc arata intr-un editorial publicat in Ziarul Financiar care sunt calculele pe care si le face orice bugetar in momentul in care aude la televizor declaratia lui Basescu, prin care acesta anunta majorarea salariilor. „Cand presedintele spune ca vrea „reintregirea” de la 1 iunie a salariilor bugetarilor, adica sa ajunga la nivelul din vara lui 2010 de dinainte de taierea de 25%, asta inseamna ca 1,2 milioane de bugetari spera si iau in serios ca dupa 1 iunie vor avea un plus de 15% la salariu. Pentru un bugetar care lunar incaseaza net 1.200 de lei, el ia in serios faptul ca, de la mijlocul anului, va avea un plus lunar de 180 de lei. In sase luni, el poate pune deoparte 1.080 lei (254 de euro). Daca pune acesti bani la banca, in lei, mai castiga in sase luni un 5%, adica inca 54 de lei. La finalul anului, poate sa-si ia un frigider, un televizor, poate si o masina de spalat sau isi poate lua o saptamana de vacanta cu acesti bani. Sau mai dau din datorii, ca bancherii sunt pe urmele lor”, arata editorialistul.
In continuare, acesta detaliaza calculele pe care si le fac salariatii din Romania in momentul in care aud despre reducerea CAS-ului: „O reducere a CAS de 3 puncte procentuale pentru angajat, la un salariu mediu brut de 1.671 lei, ca sa aiba net 1.200 de lei, inseamna un plus de 50 de lei lunar. La o scadere a CAS de 5 puncte procentuale, ii raman 83 de lei. Pornim de la prezumtia ca premierul Ungureanu stie cum sunt contributiile de asigurari sociale, pensii, somaj, sanatate. Dar ca sa nu gresim, reluam inca o data toate taxele platite pentru un angajat care incaseaza, net, 1.200 de lei pe luna:
Contributiile platite de angajat din salariul brut: CAS individual -10,5%, somaj – 0,5%, asigurari de sanatate – 5,5%, deducere personala de baza – 170 lei, impozit pe salariu – 16%.
Contributia angajatorului este: CASS – 5,2%, somaj – 0,5%, CAS – 20,8%, FNUASS – 0,85 %, fond de risc si accidente – 0,4%, fond de creante salariale – 0,25%.
Pentru a plati, in final, un salariu net lunar de 1.200 de lei, o companie trebuie sa aiba pe statul de plata 2.139 de lei. 80% din bani se duc la stat.
Pentru orice salariat, indiferent daca este bugetar sau lucreaza la privat, orice ban in plus lunar, fie ca este 50 sau 83 de lei (din reducerea CAS) sau 180 de lei (din cresterea salariilor bugetare) inseamna enorm.”
Diana Gabor