Sase primarii bistritene, in stand-by cu proiectele pe fonduri europene

Sase administratii locale bistritene au depus proiecte pentru accesarea fonduri europene, care insa, desi au fost declarate eligibile, nu primesc inca banii necesari pentru implementarea investitiilor.
Singurul primar optimist este cel al orasului Nasaud, Dumitru Muresan, care spera ca va obtine banii necesari in baza proiectului depus undeva in vara acestui an. De partea cealalta a baricadei, primarul comunei Lechinta, Romeo Florian, este convins ca proiectul depus de administratia locala pe care o conduce a fost „executat politic”.

Recent, Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud a facut cunoscuta o lista cu autoritatile locale care au depus proiecte pentru accesare de fonduri europene, insa au fost declarate neeligibile sau eligibile dar nu nefinantabile.
Este vorba de sase autoritati locale – Consiliul Local Nasaud, Consiliul Local al comunei Caianu Mic, Consiliul Local al comunei Lechinta, Consiliul Local al comunei Micestii de Câmpie, Consiliul Local al comunei Monor si Consiliul Local al comunei Poiana Ilvei.
Majoritatea primarilor acestor localitati spun ca proiectele depuse pentru accesarea de fonduri europene au fost declarate eligibile, dar din cauza lipsei de fonduri nu vor primi prea curând finantare pentru realizarea investitiilor respective.

Primarul de Nasaud, optimist

Consiliul Locala Nasaud apare pe lista administratiilor locale care au depus proiecte pentru accesare de fonduri europene, dar care desi a fost declarat eligibil nu primeste inca finantarea necesara.
Potrivit primarului Dumitru Muresan este vorba despre un proiect care vizeaza reabilitarea si dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orasenesc „Dr. George Trifon” din Nasaud.
„Este vorba de proiectul pe care l-am depus pentru Ambulatoriul de specialitate al spitalului, el a fost declarat eligibil. Nu este respins, el a fost declarat eligibil, dar fara finantare. S-a extins finantarea din economii realizate pe alte proiecte si din suplimentari acordate din bani din alte programe ale Guvernului României. Practic noi asteptam banii undeva in partea a doua a anului, cam prin iunie sau iulie. Am refacut documentatia, am trimis completari si in partea a doua a anului trebuie sa incepem”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, primarul Muresan.
Valoarea proiectului este de circa 700.000 de euro si vizeaza, mai precis, reabilitarea, modernizarea si dotarea ambulatoriului de specialitate al spitalului din localitate.
„Se va face inclusiv o reabilitare termica, va fi schimbata tâmplaria si va fi dotat cu aparatura de specialitate necesara”, a mai precizat Dumitru Muresan.

Bani multi pe documentatie

Administratia locala din Micestii de Câmpie este intr-o situatie asemanatoare celei de la Nasaud. Proiectul depus a fost declarat eligibil, insa, tot din cauza lipsei de fonduri, nu a primit finantare.
„Noi am avut o serie de proiecte pe fonduri europene. Acestea au fost depuse, declarate eligibile, dar nefinantabile din lipsa de fonduri. Am depus un proiect pentru asfaltarea de drumuri comunale, in valoare de 2,5 milioane de euro. Este vorba de asfaltarea a sapte kilometri de drum comunal Micesti – Fântânita – Visuia. Dar acesta nu e singurul. Mai am proiecte pe canalizare in Micesti – Visuia  – Fântânita, reabilitare camine culturale, centru de zi, proiecte care sunt in valoare de aproximativ patru milioane de euro”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, primarul comunei Micestii de Câmpie, Dumitru Bendean.
Insa, spre deosebire de colegul primar de la Nasaud, edilul de la Micestii de Câmpie nu este deloc increzator ca va primi cândva fondurile necesare pentru a duce la bun sfârsit proiectul pentru comunitatea pe care o conduce.
„Sperante nu sunt deloc, fiindca am fost de multe ori la Bucuresti si le-am depus in mai multe locuri, dar fara niciun rezultat. Pentru mine, sperantele s-au dus. Proiectul care vizeaza asfaltarea drumului comunal a fost declarat eligibil, dar nu sunt bani pentru finantare, iar celelalte au fost depuse, am primit avizul de acceptare, dar nu s-au aprobat”, a spus Dumitru Bendean.
Faptul ca o parte dintre proiectele intocmite nu au fost declarate eligibile sau cel care a fost declarat eligibil dar nu a primit finantare este un aspect ingrijorator pentru edilul de la Micestii de Câmpie, dat fiind faptul ca pentru intocmirea documentatiilor necesare acestora s-au cheltuit sume importante de bani de la bugetul local.
„Din acest punct de vedere este o problema grava, fiindca am cheltuit foarte multi bani, vreo doua miliarde (n. r. – lei vechi), pentru intocmirea proiectelor, bani care s-au dus pe apa sâmbetei. Si sunt bani de la bugetul local, asta in conditiile in care suntem si datori la proiectanti, cei care au intocmit proiectele. De la Consiliul Judetean am primit doar doua miliarde de lei vechi, unul de la consiliu si unul de la Finante, atât a fost tot bugetul nostru. Primaria are datorii de câtiva ani de zile la anumite lucrari, de vreo sapte ani. Eu am preluat primaria cu o datorie de vreo trei miliarde jumate pentru lucrarile de gaz. Pe urma mai avem o datorie de circa trei miliarde la o firma care a facut lucrarile la scoala generala din comuna. Am fi avut nevoie de circa 10 miliarde de lei (n. r. – lei vechi) pentru ca sa ne putem plati datoriile si sa putem functiona si noi”, a explicat Dumitru Bendean.
La Monor, administratia locala este la fel de pesimista ca si cea de la Micestii de Câmpie. Potrivit primarului Ioan Cira, administratia din comuna Monor a depus un proiect pe masura 3.2.2 – asfaltare drumuri comunale si retele de apa, insa a intâmpinat o problema.
„S-a pus conditia ca suntem 1.500 de locuitori. Eu am avut pe apa si modernizare pe masura 3.2.2. Am fost chemat la Bucuresti, am fost la Ministerul Dezvoltarii, ne-au taiat drumurile si mi s-a spus sa asteptam cu apa. Cât nu stiu, poate când om fi pe Dunare. Valoarea integrala a proiectului era de 2,5 milioane de euro, dar apoi a ramas doar 1,7 milioane de euro, fiindca 700.000 de euro, când am fost la Bucuresti, ni s-a spus ca ni s-au taiat pentru modernizare de drumuri. Asa am ramas numai pentru apa”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Ioan Cira.
Primarul comunei nu are sperante sa primeasca nici macar cei 1,7 milioane de euro, cu atât mai mult cu cât mandatul sau este spre final, iar campania electorala se apropie cu pasi repezi.
„Acum ce sa mai astept? Azi – mâine incep alegerile si propaganda electorala si apoi campania. Stiti cum e, toti vin si promit Eu nu mai am nicio speranta, daca pâna acum nu mi-au dat bani… Eu m-as bucura mâine sa-mi dea banii, ii iau cu bratele deschise. Dar drept sa va spun sunt descurajat. Am mai avut inca un proiect pentru asfaltare de drumuri pe SAPARD, asfaltarea drumului comunal intre Monor si Reghin o portiune de circa 1,6 km si am facut atât de multe drumuri la Satu Mare pâna am renuntat ca nu mai aveam bani de benzina. Pâna la urma l-am facut din banii de la bugetul local, am facut licitatia necesara. M-a costat pâna acum, cred ca vreo 12-13 miliarde de lei vechi”, a spus Ioan Cira.
Edilul comunei Monor a precizat ca pentru intocmirea documentatiei ce a vizat proiectul ciuntit de cei de la Ministerul Dezvoltarii, pentru care s-ar primi, nu se stie când, 1,7 milioane de euro, administratia locala a cheltuit circa 700 de milioane de lei vechi.

Lechinta, executata politica

Pe aceeasi lista a proiectelor care nu primesc finantare se numara si comuna Lechinta. Primarul Romeo Florian a explicat pentru Gazeta de Bistrita ca este vorba despre un proiect in valoare de 2,5 milioane de euro care viza sase obiective, printre care canalizare asfaltari, gradinita.
„Este un proiect care a plecat cu 66 de puncte de la Bistrita si de la Satu Mare si s-a intors acasa cum s-a intors. Motivarea agentiei de la Bistrita a fost una cu adevarat puerila, ca una din hotarârile consiliului local nu a fost completa. Intâmplator, atât pe partea sociala, cât si pe partea culturala au fost doua hotarâri de consiliu local identice. Una dintre ele a primit cele noua puncte, una nu”, a declarat Romeo Florian.
In opinia edilului de la Lechinta, proiectul a cazut din ratiuni strict politice.
„Din punctul meu de vedere, este un proiect trântit politic. Este punctul meu de vedere si mi-l sustin. Proiectul a fost declarat eligibil, dar fara finantare. Practic l-au depunctat, in loc sa am 66 de puncte, mi l-au depunctat pâna la 59 de puncte, iar banii au ajuns doar pentru proiectele care au intrunit macar 64 de puncte. Daca doamna Udrea si restul se tineau de cuvânt si dadeau drumul la PNDI pentru proiecte cu minim 50 de puncte, al nostru era finantat”, a spus Romeo Florian.
Pentru intocmirea documentatiei necesare proiectului, primarul comunei Lechinta spune ca a cheltuit circa 1,5 miliarde de lei vechi.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.