Ministrul Cristian Petrescu ar putea inapoia Perla Banatului romanilor
RAPORT MDRT: Privatizarea Bailor Herculane a fost fraudata

O privatizare suspecta a statiunii Baile Herculane este tinuta „la sac” in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului(MDRT), conform unui raport care ar putea sa ii incrimineze pe fostul prim-ministru si presedinte al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, pe fostul deputat PSD Iosif Armas si pe multi altii „baieti destepti din turism”. Gazeta de Cluj a intrat in posesia unui raport „secret” al Ministerului Dezvoltarii care arata clar frauda care s-a facut in urma privatizarii, insa ce va fi cel mai interesant de urmarit este daca Cristian Petrescu, noul ministru al Dezvoltarii, va dori sa publice acest raport si sa il puna in actiune.
O degradare premeditata si o privatizare facuta sub semnul fraudei. Situatia statiunii de care s-a indragostit imparateasa Elisabeta, „perla imperiului Austro-Ungar” in perioada lui Franz Joseph  si cea mai veche statiune balneo-termala din Europa sunt doar cateva din laudele care i se aduc statiunii Baile Herculane, care astazi este intr-o stare mai mult decat jalnica. Totul miroase putred in aceasta afacere: de la asociati, la datoriile pe care firmele „baietilor destepti” si le-au permis cu rezerva statului, la firma lichidatoare, insa cel mai grav lucru ramane raportul tinut ascuns de catre fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea. Mai mult decat atat, fostul ministru chiar l-a amenintat in mod public pe fostul deputat PSD Iosif Armas ca il expropriaza, insa cearta dintre cei doi nu a durat prea mult. Cel care a inceput din statul de paznic a unuia dintre hotele din Baile Herculane a ajuns sa detina toate hotelele si sa le falimenteze.  

Ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, a „perfectat” privatizarea catre deputatul PSD astfel incat sa cumpere statiunea cu bani putini. Influenta si-a spus cuvantul prin intermediul baietilor destepti implicati in privatizarea aceasta, mai ales cei aflati in actionariatul societatii care a cumparat statiunea, Argirom International SA. Mai precis, actionarul majoritar era deputatul social-democrat Iosif Armas, insa printre asociatii societatii se numarau Doru Ioan Taracila, fost vicepresedinte al Senatului, Florin Sebastian Sandu, fiul fostului sef al Politiei Romane si sotia securistului Marian Ureche, fost sef al SIPA, Serviciul de Informatii al Ministerului Justitiei.  
Fostul ministru Elena Udrea a precizat anul trecut ca a pregatit cadrul legislativ necesar pentru exproprierea celor care nu si-au respectat contractul de privatizare. . „Avem cadrul legal pentru exproprierea lui Armas si a tuturor investitorilor de acest gen. Am discutat si cu Alexandru Patruti, presedintele ANMR – Agentia Nationala de Resurse Minerale", a afirmat Udrea. Ministrul Turismului a mai precizat ca statiunea Baile Herculane face parte dintr-un proiect-pilot de promovare a apelor termale ce va fi pornit in 2011. Alaturi de Baile Herculane vor fi incluse Baile Felix si Borsec. In Baile Herculane Udrea spune ca, ,,imediat dupa ce vremea o va permite, se va trece la demolarea constructiilor ridicate ilegal. Exista la Baile Herculane o serie de constructii ilegale, unele dintre ele ridicate in parcuri si locuri publice", explica anul trecut Udrea. Socoteala nu a fost dusa la bun sfarsit insa, iar raportul care l-a avut pe masa nu a fost semnat niciodata.
Privatizarea a constat in cumpararea de catre Iosif Armas a mii de locuri de cazare in cele mai luxoase hoteluri ale statiunii, baze de agrement, spatii de cazare pentru angajati, terenuri, restaurante, terase, stranduri si, mai ales, izvoarele de ape termale. In urma proceselor intentate de Primaria Baile Herculane, precum si de Directia Generala a Finantelor Publice, lui Armas i-au fost smulse mai multe proprietati, printre care Hotelul Roman, Hotelul Diana, centrul istoric cu Hotelul Traian, Cazinoul, pavilioanele ofiteresti, dar si Baile Neptun. Mai mult chiar, pe 4 aprilie, BCR anunta scoaterea la licitatie publica a Hotelului Hercules, cu doua corpuri si baza de tratament, la un pret de 9 milioane de lei.
Societatea SC Hercules, care controla practic statiunea Baile Herculane, a realizat plati doar pentru avans, de circa 466.679 RON, iar restul de bani au fost recuperati prin exploatarea cladirilor achizitionate, cum ar fi Hotel Roman , Complex Afrodita, Complex Diana, Complex Minerva, Complex Hercules. Mai mult decat atat, societatea administrata de omul de afaceri social-democrat nu a anuntat nici directia pentru cultura, culte si patrimoniu cultural despre degradarile patrimoniului pe care il avea in folosinta.

Fostul prim ministru, Nicolae Vacaroiu, un fost ministru de interne, Taracila si un fost deputat si presedinte al Federatiei de Box, Iosif Armas. Toti trei au fost actionari si au vrut sa puna mana pe statiunea Herculane. Acuma primul truc care a fost si povestea cea mai reusita a fost cum au reusit sa obtina un aviz de la ministrul de finante, care era la vremea respectiva sub control PSD, sa le ofere o adresa in fals, care sa spuna ca  societatea lor nu are nicio datorie. Guvernantii se intrec in matrapazlacuri cand e vorba de firme care au de facut afaceri cu statul, iar acest lucru poate fi foarte bine observat in cazul privatizarii statiunii Baile Herculane.

1,54 miliarde de dolari, investitie fictiva

Cei de la Argirom trebuiau sa investeasca 1,54 de miliarde de dolari in Baile Herculane, dar nu au investit aproape nimic. „In momentul in care cei din societate nu au investit niciun leu Dan Matei Agathon, ministrul Turismului si complotul statului in aceasta afacere murdara, scrie un act aditional prin care lasa firmei respective dreptul sa investeasca suma asta si cu alte scopuri. De exemplu in masini de teren sau de lux”, a explicat o sursa din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Raportul Ministerului Dezvoltarii arata foarte clar ca anumite cauze penale, fraude si privatizari frauduloase nu sunt supuse prescriptiei, astfel ca cei vinovati de aceasta privatizare ar putea fi si acum trasi la raspundere.

Insolventa celor mari

Culmea este ca firma de insolventa este bine-cunoscuta pentru asa-numitele insolvente „dedicate”, respectiv „Activ Lichidator IPURL” din Bucuresti de pe Bulevardul Ghencea. Unul dintre cazuri a fost cu celebra societate Impact, despre a carui ilegalitati v-am relatat in repetate randuri si care a „trecut” de mai multe ori pe langa insolventa cu ajutorul acestei societati. Un alt caz mai mult decat suspect este acela cand institutiile
statului au dat o mana de ajutor pentru a scoate de pe piata cel mai mare producator roman de teava sudata elicoidal, firma Helitube. Dupa o executare silita decisa in urma cu 4 ani intr-o maniera ciudata, prin care statul – actionarul majoritar – a golit-o practic de active, pe care le-a vandut unui SRL, urmata de o privatizare de forma, Helitube n-a mai avut niciodata profit. Falimentul cerut de un furnizor de instalatii sanitare, caruia nu i s-a platit o factura ridicol de mica, de 30.000 de RON, a scos societatea in decor, pentru totdeauna. Tinand cont de solicitarea creditorului Primo SRL, tribunalul a constatat insolventa societatii Helitube SA in sedinta publica din 11.01.2006, a retinut solicitarea debitoarei (!) de deschidere a procedurii falimentului, a admis cererea creditoarei Primo SRL, a desemnat lichidatorul judiciar – societatea Activ Lichidator SRL – si a convocat prima sedinta a adunarii creditorilor pe 12 mai 2006. O alta societate celebra care a fost lichidata de catre Activ Lichidator IPURL a fost Rodipet, cea mai mare firma de distributie din tara si fost retea de difuzare din perioada lui Ceausescu. O alta societate care a fost trecuta in insolventa este Cuprom SA Bucuresti, care era controlata de „bancherii cuprului”, Horia Simu si Horia Pitulea. Societatea era cel mai important producator de cupru de pe piata locala si a avut in ultimul an de „existenta” o cifra de afaceri de 277,7 milioane de euro. Societatea care s-a ocupat de lichidare a fost „favorita” Activ Lichidator Ipurl.  

Debitorii de lux

Primarul orasului Baile Herculane, Nicusor Vasilescu, a trimis o scrisoare la Ministerul Dezvoltarii in care vorbea despre starea avansata de degradare a imobilelor din centrul orasului, aratandu-i cu degetul pe cei de la Argirom International. Pe vremea raportului, in cadrul societatii SC Hercule firma Argirom  International detinea la vremea raportului 62% din valoarea actiunilor. Mai mult decat atat, Activ Lichidator Ipurl, o societate care ulterior urma sa fie radiata, era una dintre societatile caruia Argirom ii era debitoare cu 90,3 milioane de lei.

Alte societati care figurau ca si creditori ai Argirom International se numarau Directia Finantelor din Calarasi, Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei – Bucuresti, Unitatea Teritoriala 350 – Popesti Leordeni, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat cu – Unitatea Teritoriala 325 Orbeni-Bacau , Unitatea Teritoriala 240 – Codlea.
O sursa din apropierea MDRT a declarat ca relatiile celor de la Argirom au ajuns pana la un asemenea nivel incat si-au permis sa-si umple depozitele cu  zahar si alte produse din cadrul Administratiei Nationale a Rezervelor de stat in valoare de 17 milioane de dolari. Datoria nu a fost niciodata platita. In schimb, societatea Argirom International a avut un proces lung de insolventa. A inceput in 2007 si a durat timp de aproximativ patru ani de zile precum orice alta insolventa premeditata care miroase suspect si care poate fi tergiversata „ca la carte”. In urma acestor procese si a cererilor creditorilor, Iosif Armas a trebuit sa fie schimbat din functia de administrator. In schimb, acesta administreaza patrimoniul SC Hercules inspre degradare, gestioneaza lichiditatile intr-un mod care duce inspre distrugerea societatii si nici nu ajuta la transformarea statiunii intr-una de interes national, care a fost stabilita in 2008. Conform concluziilor raportului, singura sansa ca Ministerul Dezvoltarii sa isi recapete patrimoniul ar fi pe cale de instanta. Dar pentru acest lucru, trebuie ca actualul ministrul Cristian Petrescu sa accepte „povara” acestui raport confidential pe care vi l-am prezentat si sa il puna in aplicare…Pana atunci, perla Banatului, statiunea Baile Herculane, se deterioreaza pe zi ce trece si nimeni nu poate face nimic…

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.