864 din delegaţii care vor fi prezenţi la Convenţia Naţională a PDL din 14 mai vor fi împărţiţi de filiale în conformitate cu performenţele lor electorale din ultimii patru ani. Alţi 466 de demcrat-liberali, delegaţii de drept care înglobrează parlamentari, europralamentari, preşedinţi şi vice de consilii judeţene, plus edilii de municipii, constituie o altă sursă de ispită pentru jocurile din culise ale lui Vasile Blaga şi Elena Udrea.

 

Un calcul simplu arată că filialele cele mai dezavantajate de acest criteriu de calcul al mărimii propriilor delegaţii sunt cele din Muntenia, la polul opus urmând a avea o reprezentare mult mai consistentă organizaţiile din Ardeal şi Moldova. Membrii Comisiei de Organizare a Convenţiei Naţionale a PDL (COCN) au stabilit o norma de reprezentare a organizaţiilor judeţene şi diaspora la Convenţia Naţională, informează colegii de la Impactnews. Condusă de secretarul general al PDL Vasile Blaga şi dominată de oamenii săi, comisia a fixat un criteriu de reprezentare a filialelor care pare a avantaja gruparea vechilor democraţi în defavoarea lui Emil Boc. Din cei 466 vor fi delegaţi de drept, 20 de delegaţi vor fi din partea organizaţiei diaspora . Restul de 864 vor fi delegaţi aleşi repartizaţi pentru fiecare organizaţie judeţeană în funcţie de rezultatele electorale, a precizat la finalul şedinţei comisiei, Sulfina Barbu.Barbu a adăugat că din aceşti 864 de delegaţi jumătate, adică 432, vor fi aleşi în funcţie de procentul obţinut la ultimele patru alegeri şi jumătate de 432 vor fi în funcţie de numărul de voturi aduse de fiecare organizaţie tot la ultimele patru alegeri.

 

 

Sulfina Barbu a mai precizat că membrii Comisiei nu au avut niciun fel de divergenţe în stabilirea normei de reprezentare la Convenţia Naţională fiind aleasă o "formulă clară şi echitabilă" care respectă statutul.Totodată, candidaţii pentru funcţia de preşedinte al PDL îşi vor putea depune moţiunile până la data de 12 aprilie, în timp ce membrii PDL care doresc să candideze pentru funcţiile din Biroul Permanent Naţional îşi vor putea depune candidatura până în data de 11 mai. Bucureştiul va lua partea leului din cota de delegaţi PDL. Cu 43% reprezentare în Consiliul General al Primăriei Bucureşti, 5 senatori şi 12 deputaţi, organizaţia condusă de iure de Elena Udrea, dar de factor aflată în mare măsură sub influenţa lui Blaga, va avea peste 300 de delegaţi, constituind principalul motiv de luptă între cele două tabere.

 

La prima vedere calcularea cotelor de delegaţi în funcţie de performanţele electorale ale filialelor în ultimii patru ani parea avantaja tabăra lui Boc. Cel puţin 10 filiale care sprijină candidatura actualului lider de partid pentru un nou mandat s-au aflat printre codaşele clasamentului electoral.PDL Bacău, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Mureş, Satu Mare şi Vaslui au fost ăn ultimii ani, în repetate rânduri sncţionate cu schimbarea cpnducerii pentru slabul randament electoral obţinut la alegerile parlamentare, locale şi prezidenţiale. Şi Blaga numără printre organizaţiile fidele moţiunii sale câteva organizaţii care nu vor beneficia de o delagaţie mare la Congres. Este cazul PDL Argeş, Sălaj, Gorj, Teleorman şi Vrancea. Ele s-au situat la alegerile trecute cu peste 5% sub media naţională a PDL, provocând fixarea partidului la cota de doar 29%. Nici Doljul lui Radu Berceanu nu poate spera la o prea mare reprezentare la Convenţia Naţională, deşi se poate lăuda cu primăria reşedinţă de judeţ, două mandate de senator şi trei de deputat. Cu toate acestea, şansele lui Blaga de a prinde şefia PDL sunt grav periclitate. Lipsa reprezentării la nivel guvernamental a taberei vechilor demnocraţi constituie un serios handicap.O serie de lideri de filiale judeţene şi parlamentari, precum Gheorghe Flutur, au fost deja întorşi din drum de un lobby susţinut făcut de Elena Udrea, Traian Igaş şi Roberta Anastase atât în timpul şedinţelor de plen cât şi în cadrul conducerilor filialelor, cum a fost la nivelul PDL Bucureşti. Potrivit unor surse democrat-liberale, aproape 10 lideri de filiale ar fi părăsit în ultimele zile tabăra lui Blaga, momiţi sau, dimpotrivă, ameninţaţi cu perspectiva nedorită a tăierii fondurilor pentru judeţele lor, în condiţiiile în care, Boc, Udrea şi Igaş, ca membri ai Guvernului au pâinea şi cuţitul cu care pot repartiza aceşti bani de la bugetul de stat către teritoriu.

AC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.