Nicolae Moldovan: Ca primar nu ţi se cere imposibilul, ci să gestionezi corect oportunităţile

Edilul Becleanului, Nicolae Moldovan, a schimbat faţa oraşului în timpul celor trei mandate de când se află în fruntea acestei comunităţi. Ca un gospodar adevărat, a ştiut cum să gestioneze bugetul local şi, chiar dacă în 2011 s-a izbit de o serie de dificultăţi, a ştiu cum să treacă peste acestea.
Cum a fost anul 2011 pentru oraşul Beclean, ce împliniri sau nemulţumiri are primarul Nicolae Moldovan şi ce îşi doreşte de la anul 2012, citiţi în interviul de mai jos.

Gazeta de Bistriţa: Suntem la ceas de bilanţ. Vă rog domnule primar să ne spuneţi ce a însemnat anul 2011 pentru dumneavoastră din punct de vedere administrativ.

Nicolae Moldovan: Ca orice administraţie, ne-am confruntat şi cu probleme din punct de vedere al crizei economice şi aici mă refer la greutatea încasărilor datoriilor de a cetăţeni care, la rândul lor s-au confruntat cu probleme financiare. Ne-am confruntat însă şi cu inexistenţa fondurilor de la autorităţile judeţene. Am avut şi astfel de probleme, pe care le-am simţit într-un fel sau altul, dar cu toate acestea, având o experienţă administrativă, împreună cu Consiliul local, am reuşit să formăm pentru 2011 un buget suplu, care să asigure pentru cetăţeni cele mai urgente probleme şi să reuşim să dezvoltăm anumite în zone, activităţi care au produs anumite venituri care nu depindeau neapărat de criza economică sau chiar în acest context al crizei au generat venituri în plus. De exemplu, ne-am axat anul acesta pe dezvoltarea zonei turistice. Dezvoltând această zonă turistică, oamenii care neavând posibilitatea să meargă în alte zone de acest fel, din cauza costurilor mult prea ridicate, în acest context al crizei, i-a avantajat. Au fost şi plusuri şi minusuri în acest context, care, pot să spun, în finalul anului 2011, că avem un an bun, chiar dacă nu unul foarte bun, dar în care am reuşit să derulăm tot ceea ce ne-am propus.

Gazeta de Bistriţa: Pentru că tot aţi amintit de bugetul judeţean, ce sumă v-a fost alocată anul acesta, per total?

Nicolae Moldovan: Nu numai anul acesta, dar şi anul trecut, practic de trei ani consecutiv, Primăria Beclean, de la bugetul judeţean, a primit nimic. Am primit ceva, dar nesemnificativ, adică nimic. Sigur, eu întotdeauna mă raportez la sumele care se dau la oraşe similare, acestea fiind Năsăudul şi Sângeorzul, unde s-au alocat sume consistente de la Consiliul Judeţean. Nu văd de ce oraşul Beclean trebuia să fie tratat diferit. Dar sigur, într-un fel sau altul, a fost strategia Consiliului Judeţean, îi priveşte, noi ca instituţie trebuie să ne gestionăm veniturile corespunzător în folosul cetăţeanului. Şi am făcut asta, în acest context, fără alocări. În schimb am avut timp mai mult şi încredere mai mare în atragerea de fonduri europene pe proiecte care au avut impact european, să ne folosim de toate oportunităţile a acestor fonduri şi am avut şansa Agenţiei Nord – Vest – ADR Nord – Vest – în care am reuşit să promovăm aceste oportunităţi.

Gazeta de Bistriţa: Din bugetul local pe care l-aţi avut la dispoziţie anul acesta, chiar dacă nu a fost unul suficient de bogat, ce aţi reuşit să faceţi cu banii, în ce i-aţi investit?

Nicolae Moldovan: În principal am asigurat buna funcţionare a tuturor instituţiilor din subordinea Consiliului Local. Am avut în grijă buna funcţionare a Spitalului Orăşenesc, de tot ceea ce are nevoie efectiv acolo, utilităţi, să nu fie sincope. Apoi am avut o prioritate a şcolilor cărora le-a asigurat strictul necesar, adică am asigurat un audit punctual la fiecare instituţie şi tot ceea ce a însemnat utilităţi – gaz, curent, apă, salubritate şi mici întreţineri – am asigurat. Totodată am asigurat şi salariile, pe lângă cele care le asigură statul român atât la spital cât şi la şcoli, la primărie, plus utilităţile. Diferenţa, din ce ne-a mai rămas, vă daţi seama că nu foarte mulţi bani, am asigurat buna funcţionar administrativă a oraşului – salubrizare la un standard la care se aşteaptă cetăţenii, iluminarea corespunzătoare a localităţii şi bineînţeles mici zone de întreţinere a infrastructurii. Vorbesc chiar de zone de trotuare, de spaţii verzi, am pregătit unele drumuri, reparaţii şi întreţinere. Totodată, am cofinanţat zona turistică de la Băile Figa. În plus au mai avut loc şi activităţi culturale la nivelul oraşului. Cam aşa am gândit bugetul anului 2011.

Gazeta de Bistriţa: Aţi vorbit de plusuri şi de minusuri anul acesta. Care ar fi totuşi cea mai mare neîmplinire de anul acesta, în sensul că v-aţi propus să îndepliniţi nişte obiective şi nu aţi reuşit?

Nicolae Moldovan: Cea mai mare neîmplinire de anul acesta ar fi că am avut şi avem în derulare un proiect de mare anvergură. Vorbesc de Aqualand, care se va construi efectiv la Băile Figa, care trebuia să îl avem în aprobare la începutul anului 2011 şi nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Un an de zile a trebuit să stăm, să mai cosmetizăm, să mai punem o virgulă să ne mai amâne şi răsamâne ca să avem semnătura spre sfârşitul anului şi abia acum să putem delibera efectiv, să dăm drumul cel mai probabil în jurul datei de 10 ianuarie 2012, care efectiv ne-au luat şase luni în care puteam să muncim intens astfel încât să nu compromitem sezonul anului viitor. Poate, într-un fel ne bucurăm că am reuşit şi acum să derulăm acest proiect, dar se putea derula la începutul anului 2011, nu la începutul anului 2012. În ce priveşte alte neîmpliniri, este faptul că a trebuit acum să folosim toate pârghiile legale prin care să recuperăm toate restanţele pe care le-au avut cetăţenii, care şi ei se confruntă cu probleme financiare, şi cărora chiar le-am blocat conturile în bănci. Am făcut sentinţe de executare silită, am mers din casă în casă cu încasatorul şi probabil am devenit un stres pentru unii cetăţeni de la care a trebuit să recuperăm restanţele ca să putem să încasăm toate veniturile pe care ni le-am propus. Sunt lucruri care au generat din problemele pe care le-am expus mai devreme.

Gazeta de Bistriţa: Şi totuşi Aqualand va avea un impact extraordinar asupra oraşului Beclean, dar şi asupra judeţului. Daţi-ne, vă rog mai multe detalii despre acest proiect.

Nicolae Moldovan: Aqualand este un proiect ambiţios, un proiect în care am crezut din 2009, imediat după ce am terminat prima fază de implementare a proiectului Parcul Balnear Băile Figa, un proiect care conţine elemente de mare impact. În primul rând este vorba de o piscină cu apă dulce şi cu încălzire suplimentară, deci apa va avea o temperatură plăcută, iar încălzirea se va face prin panouri solare, aproximativ 10-15 la număr. Apoi va fi o saună exterioară care va putea fi folosită de toţi turiştii. Cea mai mult aşteptată zonă din acest proiect este piscina cu tobogane. Acest Aqualand de la Băile Figa este cel de-al patrulea care se construieşte în România, şi care va atrage un anumit segment din turişti, între 18 până la 40 de ani, care efectiv, în afară de facilităţile care le au astăzi – plajă, tenis, fotbal, etc. – nu avem şi această zonă turistică. Pentru cei în vârstă avem băile sărate, nămolul, pentru cei mici avem acea porţiune de râu leneş cu tobogane şi piscină de aterizare, dar aceşti tineri vor să consume mai multă energie şi vor astfel de zone să fie mai interesante.

Gazeta de Bistriţa: Ce valoare are această investiţie?

Nicolae Moldovan: Valoarea acestui proiect este de aproximativ 800.000 de euro, care se va derula în următoarele şase luni de zile. Deci, undeva la începutul lunii august 2012 trebuie să fie închis proiectul. De aceea vă spuneam că e o nemulţumire, fiindcă pe proiectele acelea, gândite pentru 12 luni, am stat pentru documentaţie, pentru înscrierea documentelor, care nu a schimbat nimic din ce s-a gândit iniţial, nici nu a îmbunătăţit nici nu a înrăutăţit, a trebuit să treacă şase luni pentru documente şi şase luni să transpunem în practică, ceea ce nu mi se pare mulţumitor.

Gazeta de Bistriţa: Sunteţi deja la al treilea mandat ca primar. Care este secretul reuşitei, fiindcă nu este de ici de colo să fii ales de atâtea ori consecutiv ca primar, să fii iubit de majoritatea concetăţenilor tăi?

Nicolae Moldovan: Există nişte secrete şi primul este să ai proiecte ambiţioase, chiar dacă la început întâmpini dificultăţi şi oamenii cred că sunt aşa, de campanie. Indiferent de momentele şi situaţiile economice, o administraţie nu are dreptul să vină cu scuze de genul nu m-a ajutat consiliul, că a fost criză, sau alte diferite motive pe care le invocă diferiţi oameni de administraţie, fiindcă acestea nu prind la cetăţeni. Noi avem datoria şi suntem aici ca să găsim soluţii. Suntem aleşi în cel mai înalt for al administraţiei publice locale, în care cetăţeanul şi-a pus toată încrederea în mandatul respectiv să faci ceva. Nu ţi se cere imposibilul, nu ţi se cere ceea ce nu se poate, doar să gestionezi corect oportunităţile care sunt în derulare într-o anumită perioadă. Acuma, sigur, am văzut în toată ţara, nu numai în oraşul Beclean, dar şi în alte localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, această posibilitate a fondurilor europene. Dacă noi administraţia, sau oricare altă administraţie locală va veni cu scuze publice că n-a fost bun proiectantul, că n-a fost bine una sau alta, nu este credibilă şi cetăţeanul sancţionează. Deci trebuie să devenim credibili, trebuie să facem după aşteptările alegătorului şi atunci cetăţenii care vor alege din patru în patru ani ne vor da din nou încrederea şi atunci sigur că ai şi mandatele conforme.

Gazeta de Bistriţa: Pentru că tot am vorbit de numărul mandatelor şi de investiţiile derulate pe parcursul acestora, aţi făcut un calcul pentru a vedea la ce sumă se ridică aceste investiţii, indiferent de provenienţa banilor – fonduri guvernamentale, buget loca, fonduri europene, etc.?

Nicolae Moldovan: Da, şi vreau să vă spun că dacă am o satisfacţie, aceasta este una enormă, fiindcă suma este de zeci de ori peste bugetul localităţii, din sursele proprii ale localităţii. Sunt multe zerouri peste posibilităţile bugetului local, bani atraşi, sigur din diferite finanţări şi oportunităţi, atât de la Guvern în anumite situaţii, în alte situaţii de la Consiliul Judeţean când am avut finanţări, apoi pe fonduri europene. Eu spun că foarte multe proiecte s-au derulat şi efectiv localitatea s-a transformat. Cred că nu este nevoie să spui foarte multe lucruri, ci doar să treci pur şi simplu prin localitate şi se vede cu ochiul liber că, de la un capăt la altul, au apărut elemente noi, moderne, care efectiv dau un alt statut oraşului.

Gazeta de Bistriţa: Care este opinia dumneavoastră în legătură cu proiectul derulat de CJ BN de la Tărpiu? Este un proiect pilot în ţară, dar în ultima perioadă au apărut unele nemulţumiri din partea administraţiilor locale.

Nicolae Moldovan: Sigur, acuma la nuanţe am putea discuta, dar eu niciodată nu o să fiu un comentator fals, care să comentez doar de dragul de a face asta sau de a fi în opoziţia cuiva. Acest proiect, putem comenta că a fost promovat de vechea conducere a Consiliului Judeţean, dar ceea ce s-a derulat în aceşti patru ani de zile şi care este aproape de finalizare, este unul care va genera efecte pozitive în judeţul Bistriţa-Năsăud. Desigur, acum este încă la început şi orice început a unui proiect aduce şi nemulţumiri şi multe sincope. Dar eu cred că dacă conducerea judeţeană sau noi, primarii, venim cu sugestii şi vor fi şi acceptate ca să mai îmbunătăţim aceste nemulţumiri, vom aduce un efect pozitiv în curăţenia şi gestionarea europeană a celei mai grave probleme pe care noi o avem şi cu care ne confruntăm, salubrizarea localităţilor. Bineînţeles, vom discuta foarte atent vizavi de preţurile care vor fi pe zeci de ani de acum încolo, vom discuta asupra locului de amplasare a pubelelor, de unde se ridică şi cine le ridică. Vor mai fi sincope şi după ce va începe acest proiect. Dar una peste alta, în perspectivă, pe termen lung, pe zeci de ani de aici încolo, avem totul gestionat cu acele gropi de transfer, cu acel depozit unic de la Tărpiu, şi nu vom mai avea mormane de gunoaie pe toate câmpurile şi nu va mai fi acel disconfort vizual şi care până la urmă sunt şi un pericol real pentru sănătatea noastră. Vor putea cei de la Mediu sau alte unităţi de control, în momentul în care avem totul pus la punct, să ia măsuri punctuale, să fie o regulă clară în judeţul Bistriţa-Năsăud. Sincopele care sunt şi care apar, le vom rezolva dacă suntem oameni echilibraţi şi avem o viziune vizavi de ceea înseamnă această operaţiune, dar eu cred că trebuie să fim de data aceasta fermi şi categorici fiindcă este un lucru foarte bun acest proiect.

Gazeta de Bistriţa: Din punct de vedere politic, ce părere aveţi dumneavoastră despre comasarea alegerilor de anul viitor, cu atât mai mult cu cât este posibil să aibă loc şi un referendum?

Nicolae Moldovan: Eu sunt de părere că prea multe personalităţi vor fi vizate la grămadă, şi am mai subliniat acest lucru. Vă daţi seama că într-o localitate, oricare ar fi ea din ţara asta, vor apărea cinci, şase, zece candidaţi de primari, vreo 50 de candidaţi pentru consiliul local, care se vor lupta să îşi ocupe locurile în legislativul local, apoi alte sute de personalităţi judeţene care vor vrea să fie în forul judeţean, alte zece personalităţi judeţene care vor vrea să fie preşedinţi ai Consiliilor Judeţene şi alte zeci de candidaturi la Parlament plus referendumul. Vă daţi seama ce o să fie când apar afişele … O să fie o premieră. Mă gândesc eu care organizez de câteva ture alegeri, că îmi va fi greu când voi ajunge în cabina de vot, darmite omul simplu, care desigur deja ştie să aleagă, dar vă daţi seama când va avea vreo şase sau şapte buletine de vot şi să caute zeci de poziţii sau nume vechi sau noi. Este greu astfel să faci o alegere responsabilă a viitoarelor foruri administrative, fie ele locale sau judeţene, dar şi parlamentare care sunt foarte importante. Eu, din punctul ăsta de vedere, zic că va fi foarte riscant să se aleagă în cunoştinţă de cauză. Dacă analizăm din celălalt punct de vedere, al economiilor, vreau să subliniez ceva care nu s-a făcut până acum. Am mai avut o explicaţie a recuperărilor, a economiilor făcute în acest sens şi în timpul alegerilor s-a organizat referendumul într-o parte şi alegerile în cealaltă parte, deci tot cu două comisii de vot şi costurile, despre care se spunea atunci că sunt diminuate şi se fac economii, au fost exact ca şi când s-ar fi făcut două ture de alegeri. Este foarte posibil ca şi de data aceasta să avem două comisii

Gazeta de Bistriţa: Care sunt plusurile şi minusurile acestei guvernări, din punctul dumneavoastră de vedere? Ce se putea face şi nu s-a făcut?

Nicolae Moldovan: Am şi spus mai devreme că minusurile sunt aceste întârzieri. Trebuie să recunoaştem toţi că criza nu este doar la nivelul comunităţilor în parte, ci la nivel mondial, dar cred că suprapusă peste aceste întârzieri, nu cred că aduc un succes sau suplimentează efectele pozitive într-o astfel de situaţie. Acestea se pot datora şi incapacităţii unor responsabili de a gestiona o astfel de situaţie mai aparte. Într-o astfel de perioadă de criză economică trebuie să ai oameni extraordinari, experţi în domeniul lor, în care să nu greşească şi să aibă soluţii concrete pentru fiecare situaţie aparte. Aceste bâjbâieli, aceste amânări la fonduri care veneau din altă parte, care nu sunt neapărat bani interni, eu cred că sunt minusuri, au amânat unele investiţii prioritare în dezvoltarea comunităţilor pe care le deservim. În ceea ce priveşte plusurile, sigur că atâta timp cât ţara noastră nu este într-o recesiune, nu avem probleme la cealaltă extremă şi sper să nu ajungem niciodată acolo, situaţie pe care o vedem în alte state, pot să spun că acesta este un lucru bun. În rest, am putea discuta despre multe aspecte care nu convin punctual, dar nu cred că asta este foarte interesant.

Gazeta de Bistriţa: Ce vă doriţi de la anul 2012, şi în calitate de primar, dar şi pe plan personal?

Nicolae Moldovan: În anul 2012 vreau să pot derula împreună cu Consiliul local proiectele pe care ni le-am propus, o să avem o întâlnire imediat după sărbători, în ianuarie, cu tot consiliul pentru a gestiona noul buget. E o provocare desigur, condiţiile care le avem sunt care sunt şi suntem conştienţi, dar vom gestiona ca şi în 2011, pe problemele urgente, pe problemele care sunt mai importante. Din punct de vedere profesional, nu ascund, voi depune din nou în faţa cetăţenilor o listă cu proiecte pentru încă patru ani, cel puţin zece, pe care le voi divulga probabil peste o lună sau două, prin care voi propune planul de perspectivă pentru următorii patru ani pentru oraşul pentru 2012 – 2016, şi voi depune garanţia că nu voi aduce alte argumente ci dovada realizării lor. Îmi doresc, dar trebuie să îşi dorească şi cetăţenii să facem aceste lucruri împreună. De asemenea, îmi doresc ca România să rămână măcar la acest nivel în 2012 şi să nu avem alte extreme.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.