EGALITATE DE SANSE INTR-O EUROPA UNITA IN ACTE,
DAR DEZBINATA DE CRIZA FINANCIAR-ECONOMICA GLOBALA

    Pentru o tara ca Romania, membra cu drepturi depline din 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana, ai zice ca cetatenii ei ar avea aceleasi sanse de existenta, de acces la sursele financiare, de trai decent si, de ce nu, de prosperitate, ca toate celelalte 27 de  state din aceasta mare familie.
    Daca nu am trai zi de zi in aceasta tarisoara si nu am vedea cu propriii ochi dramele si tragediile umane de tot felul, am putea crede ca, odata cu intrarea in U.E., la romani curge lapte si miere. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa ! Egalitatea cetatenilor diverselor natiuni din Europa noastra moderna, practic, nu exista !!
    Despre ce egalitate sa vorbim atata timp cat inca multe state europene dezvoltate blocheaza romanilor dreptul la munca ?
    Ce egalitate exista intre cetatenii nostri, carora le lipseste caldura necesara in timpul iernii, medicamnetele de care au nevoie, spitalele si asistenta medicala care sa le amelioreze bolile si sa le salveze viata, scolile care sa ne pregateasca copiii la standarde internationale, salariile si pensiile care sa ne poata asigura mult doritul trai decent, soselele si autostrazile pe care sa circulam in siguranta, in loc sa murim n accidente de circulatie din cauza drumurilor ?
    Ce egalitate de sanse aa aiba cetatenii nostri care, indiferent de cat de inalte studii ar avea, bantuie prin Europa pentru un loc de munca, la cules de capsune sau menaj la domicliu pentru familiile carora le este la indemana sa-si permita aceste lucru ?
    Ce egalitate de sanse au romanii nostri, daca ei sunt inca in afara Spatiului Schengen, desi, din punct de vedere al indeplinirii conditiilor de preaderare, ei sunt pregatiti ?
    Exista o vadita diferenta de abordare a crizei fata de tarile care apartin Zonei Euro si cele din afara ei. Ce sanse sa dam populatiilor conlocuitoare de integrare si de oferire a egalitatilor de sanse fara surse materiale consistente ?
    Despre ce sanse de egalitate se poate vorbi intr-o tara care ocupa, de ani buni, ultimul sau penultimul loc in toate statisticile care privesc nivelul salarizarii si pensiei, cantitatea de apa, sapun si detergent consumate ori consumul de carburanti pe cap de locuitor ?
    Nu poti vorbi niciodata de o egalitate de sansa a romanilor in fata tuturor cetatenilor tarilor vest-europene dezvoltate si bogate, precum Luxemburg, Olanda, Suedia, Franta sau Germania !
    O tara saraca, ramane saraca daca nu beneficiaza de un plan tip MARSHALL, asa cum a avut parte Germania imediat dupa al doilea razboi mondial, din partea SUA.
    Egalitatea de sanse aproape nu exista intr-o tara saraca atata timp cat totul costa : asistenta mediala, scoala, cultura, justitie etc. !!
    Incet, dar sigur, scenariul egalitatii de sansa pentru cetatenii din U.E., in loc sa se amelioreze,  se indeparteaza tot mai mult in diverse categorii de cetateni, ceea ce este in dezacord flagrant cu cerintele Cateri Europene a drepturilor omului.

ANALIST POLITIC
Prof.univ.dr. Florentin SCALETCHI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.