Salarii „de consolare” la Nokia

Negocierile dintre sindicate si finlandezii de la Nokia sau incheiat la sfarsitul saptamanii trecute. Acestia au cazut de acord asupra unui pachet de 3 pana la 8 salarii compensatorii si cateva alte beneficii, in functie de vechime si pregatire. Firma sustine ca toate partile sunt multumite, insa reprezentantii CJ subliniaza ca, in comparatie cu fabrica din Germania, romanii primesc foarte putin.

La sfarsitul saptamanii trecute, Nokia a anuntat semnarea unui acord cu sindicatele, privitor la soarta angajatilor ramasi someri in urma plecarii producatorului finlandez de telefoane. Prevederile acordului sunt cuprinse intr-un program de responsabilitate sociala Bridge, care include planul de masuri compensatorii. Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro si a anuntat luna trecuta ca din ianuarie 2012 inchide portile fabricii din Cluj.

Angajatii cui raman?

„Nokia va oferi o gama extinsa de posibilitati angajatilor sai, constand in diverse mijloace de suport, precum: consultanta in vederea re-angajarii, pachete de training & dezvoltare, suport pentru antreprenori, o perioada speciala de gratie si pachete compensatorii”, arata reprezentantii Nokia intr-un comunicat de presa remis joi. „Nokia este pregatita sa isi sprijine angajatii. Investim timp, bani si expertiza pentru a sprijini re-angajarea, pentru a stimula noi oportunitati de crestere pentru comunitatea locala”, a declarat Risto Meskus, directorul fabricii Nokia de la Jucu.
Toamna aceasta, Nokia si-a anuntat intentia de a inchide fabrica din cadrul parcului industrial Tetarom de la Jucu. Directorul fabricii, Risto Meskus, a motivat inchiderea fabricii prin faptul ca tendintele pietei de telefoane mobile se indreapta spre smarthphones, modele care nu sunt produse la Cluj-Napoca. Un alt motiv invocat de acesta este faptul ca toti furnizorii Nokia sunt in Asia. La momentul anuntului, primele intrebari ridicate au fost referitoare la soarta celor aproximativ 2.200 de angajati de la Jucu. O alta este legata de costurile suportate de autoritati pentru crearea infrastructurii necesare desfasurarii activitatii Nokia. Surse apropiate forului judetean au aratat ca acestea s-au ridicat la 20 de milioane de euro si probabil nu au fost amortizate, desi Nokia era cel mai mare exportator al Romaniei in ultimii ani.
Contractul incheiat in urma cu trei ani de catre administratia judeteana condusa de Marius Nicoara a fost secretizat, astfel clauzele nu au putut fi facute publice. Ceea ce au anuntat totusi reprezentantii institutiei a fost faptul ca acest contract nu prevedea plati compensatorii in cazul unor concedieri colective. Pentru a atenua socul acestei dezvaluiri, Consiliul Judetean a format o comisie care sa analizeze contractul si sa propuna solutii pentru ulterioarele negocieri ale sindicatelor cu finlandezii.

Platiti pana in martie

„In urma consultarilor, Nokia si reprezentantii sindicatelor au convenit in privinta pachetelor compensatorii care vor fi oferite tuturor angajatilor Nokia din fabrica de la Jucu, la finalul programului Bridge. Pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevazut in clauzele contractului colectiv de munca actual, depasind prevederile legislatiei din Romania, si reprezentand 3 salarii de incadrare pentru fiecare angajat in cauza, la care se adauga 1 salariu lunar pentru fiecare an de vechime in companie.
Nokia va oferi, de asemenea, o perioada de gratie, din 1 ianuarie 2012 pana la sfarsitul lunii martie  2012, reprezentand o perioada suplimentara platita, care sa le permita angajatilor care isi pierd locul de munca sa se adapteze si sa se concentreze asupra re-angajarii”, mai arata comunicatul remis de Nokia.
Potrivit stiridecluj.ro, angajatii fabricii Nokia de la Jucu vor primii pe langa salariile compensatorii, si un smartphone produs chiar la Cluj (cu toate ca tocmai cresterea cererii pe piata pentru aceste telefoane ar fi alungat Nokia din Romania). Telefonul are o camera de 5 MP si toate dotarile unui telefon din aceasta categorie, fiind vandut pe piata la un pret relativ mic, de numai 160 de euro. Liderul sindicatului Nokia Metal, Valentin Ilcas, a declarat pentru sursa citata ca telefoanele sunt produse la Cluj si vor fi primite de angajati pe langa salariile compensatorii, prima de Craciun si cei 500 de euro pentru angajatii care vor sa isi plateasca studiile sau sa isi deschida o afacere.
Reprezentantii producatorului de telefoane mobile au tinut sa precizeze in comunicatul de presa ca liderii de sindicat au fost multumiti de rezultatul consultarilor. „Pierderea locului de munca este o situatie dificila. Insa, printr-un dialog constructiv, am gasit solutii pentru reducerea impactului social si pentru sprijinirea angajatilor care isi vor pierde locul de munca”, ar fi declarat Valentin Ilcas, Presedinte al Sindicatului Nokia Metal si Cristian Copil, Presedinte al Sindicatului Liber Nokia. Liderii celor doua sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcas si Cristian Copil, au inceput, in primele zile ale lunii octombrie, negocieri cu conducerea Nokia Romania privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.

Contract prost si secret

Liderul Sindicatului „Nokia Metal” a declarat pentru Mediafax ca o parte dintre angajatii fabricii au fost anuntati joi seara despre cuantumul platilor compensatorii, acesta fiind rezultatul negocierilor purtate timp de o luna cu reprezentantii Nokia. „In urma negocierilor purtate cu reprezentantii Nokia s-a stabilit ca angajatii care vor fi disponibilizati de la fabrica din Jucu vor primi intre trei si sapte sau opt salarii compensatorii, in functie de vechimea in unitate. Aceste salarii vor fi acordate incepand cu aprilie 2012. O parte dintre angajati au fost anuntati joi seara despre cuantumul salariilor compensatorii stabilit in urma negocierilor cu Nokia”, a spus Ilcas. El a afirmat ca angajatii vor fi disponibilizati incepand cu ianuarie 2012, dar vor fi platiti de catre companie pana la sfarsitul lunii martie.
Consilierul judetean PSD, Valentin Cuibus, membru in comisia desemnata pentru a studia contractul incheiat in 2008 cu Nokia, a declarat pentru Gazeta de Cluj ca institutia nu se poate arata multumita de rezultatul negocierilor dintre sindicate si firma finlandeza. „Despre contract nu pot sa va spun nimic. El este si va ramane secret. Contractul nu avea clauze sociale, acest lucru a fost facut public deja. In aceste conditii nu se putea discuta despre nici un fel de salarii compensatorii, aceste lucruri urmand sa fie reglementate in cadrul relatiei cu sindicatele”, a precizat Cuibus. Consilierul PSD a aratat ca membrii comisiei nu pot fi multumiti de rezultatul negocierilor, dat fiind ca in Germania s-a vorbit de 60 de salarii, iar in Romania de doar 3 pana la 8.
„In ceea ce priveste activitatea comisiei… Ce pot sa va spun? S-a intrunit o singura data. Presedintele trebuia sa o convoace pentru a ajunge la niste concluzii care sa fie prezentate in Consiliul Judetean sub forma unui proiect de hotarare, in urmatoarea sedinta”, s-a plans Valentin Cuibus. Acesta este de parere  ca in cazul in care proiectele de atragere a unor noi investitori nu s-ar realiza, consiliul judetean n-a rezolvat nimic. „Oamenii raman tot fara loc de munca si noi nu-i putem ajuta altfel. Ceea ce a discutat comisia au fost aspecte tehnice, ce tin de relatia dintre Consiliu, Tetarom si Nokia si nu numai aspectele sociale”, a adaugat consilierul.

60-3 pentru nemti

Inainte de Romania, Nokia a inchis o fabrica din Germania, de la Bochum, tot pentru a reduce costurile de productie. Compania finlandeza a platit atunci 200 de milioane de euro in total. Un angajat cu experienta a incasat aproape 200.000 de euro in compensatie, in timp ce media s-a situat la 70.000 de euro. Salariile compensatorii primite de cei de la Bochum au fost considerate uriase la nivelul Finlandei si mari chiar si pentru nivelul Germaniei, arata Ziarul Financiar.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj va finaliza pana la sfarsitul anului proiectul prin care vrea sa acceseze 6,6 milioane de euro prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a sprijini persoanele care vor fi disponibilizate de la fabrica Nokia.
Cei 2.200 de angajati ai Nokia sunt parte dintr-un fenomen mai mare al cresterii somajului in Romania. In primele noua luni din 2011, peste 18.800 de romani au fost concediati colectiv, ceea ce echivaleaza cu inchiderea a aproape 9 fabrici Nokia, cate una in fiecare luna, arata Ziarul Financiar. Doar 136 de persoane au reusit sa se reangajeze in primele 30 de zile de dupa concediere, iar alti 224 au considerat util sa se inscrie la cursuri de formare profesionala. In acest context, sansele somerilor Nokia de a se angaja dupa terminarea platilor compensatorii sunt destul de reduse.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.