Mai intai construiesti si abia apoi ceri avize!
PUZ modificat pentru sase imobile

Pentru sase imobile construite ilegal pe terenul omului de afaceri bistritean Marius Negrea, Primaria Bistrita a acceptat modificat unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
Firma de proiectare care a modificat PUZ-ul cu pricina apartine sotiei sefului Serviciului Urbanism din Primaria Bistrita.

In luna iulie, anul acesta inspectorii din cadrul compartimentului Disciplina in constructii din cadrul Primariei Bistrita i-au aplicat omului de afaceri bistritean Marius Negrea sase amenzi contraventionale deoarece acesta a construit pe terenul sau sase case, in zona strazii Lucian Blaga, fara a avea autorizatiile necesare din partea municipalitatii. Valoarea amenzilor se ridica la cate 5.000 de lei pentru fiecare imobil construit, insa acestea au fost in cele din urma contestate in instanta. Dat fiind faptul ca Negrea a contestat fiecare amenda primita, pe rolul Judecatoriei Bistrita exista sase dosare in acest sens, pentru care exista insa si o cerere de conexare. Deocamdata termenele au fost fixate in perioada 18 – 20 octombrie 2011. Motivul pentru care omul de afaceri a contestat amenzile este faptul ca e era la data aceea doar proprietarul terenului nu si al constructiilor ridicate ilegal.

Cinci mii de lei amenda per bucata de imobil

„Inspectorii Disciplinei in Constructii au efectuat mai multe verificari in teren, prilej cu care au depistat ca in municipiul Bistrita a inceput constructia a sase case insa, fara a exista autorizatiile necesare pentru acestea. Casele se construiau la iesire din oras spre Nasaud, pe o strada care inca nu a primit denumire, fiind o strada noua, care trece prin spatele firmei Politub. Terenul pe care se construiau cele sase case este, in acte, a lui Marius Negrea. Inspectorii au constatat ca s-a inceput efectiv procesul de constructie a celor sase case fara autorizatii, motiv pentru care au fost aplicate amenzi. Este vorba de sanctiuni contraventionale de 5.000 de lei pentru fiecare casa si, in plus, s-a dispus si o masura complementara, cea de desfiintare a lucrarilor, intrucat nu se poate intra in legalitate”, declara in presa locala seful Politiei Locale, Florin Frandes.
Tot atunci, arhitectul sef al municipalitatii explica si ea ca nu se putea intra in legalitate, dat fiind faptul ca pentru acea zona exista deja un PUZ aprobat printr-o hotarare de consiliu local in 2008. „Noi avem un plan urbanistic zonal aprobat pentru aceasta zona, cunoscuta ca fiind Valea Rusului. Aceasta are destinatia de locuinte colective, adica blocuri. In aceste conditii in acea zona nu se poate autoriza constructia unor locuinte individuale. Conform hotararii 208/2008 PUZ-ul prevede doar locuinte colective”, afirma Monica Pop.

Si totusi, PUZ-ul se modifica partial

La nici o luna dupa aceste evenimente, in Consiliul Local se aproba, in unanimitate, un proiect de hotarare care prevedea modificarea partiala a PUZ-ului din strada Lucian Blaga.
„Planul Urbanistic Zonal intocmit de S.C. AMI PROIECT S.R.L. studiaza posibilitatea realizarii unei zone mixte cu locuinte individuale, colective, institutii publice, servicii si comert, in municipiul Bistrita, strada Lucian Blaga.
Proiectul de hotarare a propus aprobarea P.U.Z.-ului mentionat, conform proiectului nr. 483/2011 intocmit S.C. AMI PROIECT S.R.L Bistrita, respectiv a Regulamentului aferent. A mai propus, de asemenea, schimbarea functiunii zonei studiate in suprafata de 21.527 mp, proprietate privata, din zona de locuinte colective, institutii publice, servicii si comert, in zona mixta cu locuinte individuale si colective, institutii publice, servicii si comert. Regimul de inaltime va fi urmatorul: pentru locuinte pe loturi individuale S+P+1E+M; pentru locuinte colective cu regim de inaltime S+P+3E; pentru locuinte colective cu functiuni complementare cu regim de inaltime S+P+3-5E. Utilitatile – apa-canal, gaz si energie electrica – se vor asigura pe cheltuiala investitorului prin redimensionarea si extinderea retelelor existente in zona”, se precizeaza in HCL nr. 126 / 28.07.2011 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – „Modificare partiala PUZ UTR 12, etapa I” in municipiul Bistrita, str. Lucian Blaga, beneficiarul fiind Negrea Viorel Marius.

Noul proprietar, amendat si el

Intre timp, proprietarul terenului pe care au fost construite cele sase imobile s-a schimbat, Negrea vanzand suprafata de teren lui Komlosy Coloman (n.r. – cunoscut printre bistriteni sub numele de Calman). Cu toate ca in luna iulie Consiliul local i-a aprobat lui Negrea modificarea partiala a PUZ-ului, dupa ce a devenit proprietar, Calman nu se grabeste sa intre in legalitate cu avizele necesare. Asa ca inspectorii de la Disciplina in Constructii din cadrul municipalitatii, dupa o „vizita” in teren efectuata luna trecuta, constata neregulile si mai aplica o serie de amenzi contraventionale, cate 10.000 de lei per bucata de casa. De aceasta cel sanctionat este Calman, care s-a grabit sa isi plateasca amenda. Totodata, s-a dispus ca masura complementara intrarea in legalitate. Potrivit lui Adrian Turcu, seful Biroului Disciplina in Constructii, data limita pentru obtinerea avizelor este pana la finele acestei luni. „Termenul limita pentru a intra in legalitate este de 30 de la comunicare, respectiv incepand cu data de 30 septembrie. Deci nu ar fi o problema, de aceea nici nu i-am dat un termen mai lung. Certificatul de urbanism nu e facut, PUZ-ul este facut de vreo doua luni, nu stiu chiar exact, deci va trebui numai sa isi obtina avizele si sa isi depuna documentatia”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Adrian Turcu.

Arhitectura in familie

Faptul ca s-a solicitat de catre Marius Negrea modificarea unui PUZ nu este nimic iesit din comun. Partea interesanta este insa cine i-a intocmit proiectul. SC AMI PPROIECT SRL, firma specializata in activitati de arhitectura, are ca asociat unic si administrator pe Marcela Tamas, arhitect de profesie. Totodata, Marcela Tamas are contract de reprezentare din partea OAR (n. r. – Ordinul Arhitectilor din Romania) in Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si de urbanism a municipiului Bistrita. Doamna care a intocmit acest PUZ care il are ca beneficiar pe omul de afaceri Marius Negrea, este insa sotia sefului Serviciului Urbanism din cadrul Primariei Bistrita, Stefan Tamas, si el arhitect de profesie. Din aceasta postura de sef al Serviciului Urbanism din cadrul municipalitatii, si Stefan Tamas este membru in aceeasi Comisie de urbanism.
Este foarte adevarat ca prin intocmirea documentatiei necesara PUZ-lui de catre Marcela Tamas nu s-a incalcat nicio lege, chiar daca doamna face parte si din comisia mai sus amintita. Potrivit HCL nr. 5/31.01.2011 privind modificarea si completarea Hotararii nr. 91/30.06.2003 a Consiliului Local al municipiului Bistrita modificata si completata, privind constituirea Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si de urbanism a municipiului Bistrita, este prevazut ca: „membrii Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si de urbanism a municipiului Bistrita care au calitatea de autori sau coautori ai documentatiilor de urbanism supuse avizarii, pot participa la analizarea documentatiilor, dar nu pot lua decizii privind avizarea acestora”.
Desi nu putem suspecta pe nimeni de vreo ilegalitate, nu ni se pare in regula faptul ca doua persoane, sot si sotie, fac parte din aceeasi comisie de urbanism si chiar daca una dintre ele nu poate lua decizii in anumite cazuri, putem presupune ca poate exista totusi un suport din partea celeilalte pentru obtinerea unor OK-uri la nevoie. Situatia aduce destule de bine cu un conflict de interese.

Seful serviciului urbanism are venituri de la firma sotiei

Consultand insa declaratia de avere a sefului Serviciului Urbanism, am descoperit o omisiune a acestuia. De fapt omisiunea cu pricina este prezenta in declaratiile depuse si in 2011, aferenta anului 2010, dar si in cea completata in anul anterior, deci in 2010, aferenta anului 2009. Omisiunea consta in faptul ca Stefan Tamas a uitat sa mentioneze ca sotia sa detine o firma – SC AMI PROIECT SRL si de acolo se obtin practic oarecare venituri salariale. In ultima sa declaratie de avere, Stefan Tamas mentioneaza la venituri doar ca sotia sa a incasat in 2010 o pensie in cuantum de 40.000 lei – circa 3.300 lei lunar. In schimb, la veniturile personale, Stefan Tamas mentioneaza ca pe langa salariul obtinut de la Primaria Bistrita a incasat bani si de la firma sotiei pentru activitati de proiectare. Cat a incasat de la municipalitate si cat a incasat pentru activitatea de proiectare nu se stie, fiindca este trecuta o suma totala – 80.000 lei, de unde rezulta un venit lunar de circa 6.670 lei.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.