Primarii bistriţeni, suparaţi fiindca trebuie sa returneze Guvernului banii
Doar cinci din cele 39 de primarii din judeţul Bistriţa-Nasaud, care au primit bani din fondul de rezerva al guvernului, au apucat sa cheltuiasca o parte din sumele primite.
Din totalul primariilor bistriţene care au primit bani in luna aprilie 22 aparţin democrat-liberalilor, zece sunt ale PSD, iar şapte ale PNL.
Recent Guvernul Ponta a decis ca fondurile repartizate primariilor de fostul guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu, din fondul de rezerva, pentru plata unor investiţii sau arierate, sa fie returnate.
In judeţul Bistriţa-Nasaud 39 de primarii au primit, in luna aprilie, sume de bani din fondul de rezerva al guvernului, insa doar cinci dintre acestea au reuşit sa ii cheltuiasca. Este vorba de primariile din Nasaud, Şieu Magheruş, Ilva Mare şi Ilva Mica, suma totala consumata fiind de aproximativ 1,5 milioane lei. Drept urmare, aproximativ 90% din fondurile care au ajuns in judeţul Bistriţa-Nasaud vor fi returnate, potrivit deciziei luate de Guvernul Ponta.
In total, in judeţ au ajuns din fondul de rezerva al guvernului 15.780.000 lei, din care doua milioane au fost alocate Consiliului Judeţean.
Majoritatea primarilor, mai ale cei ai PDL, care trebuie sa returneze banii sunt revoltaţi din cauza deciziei luata de Guvernul Ponta, decizie pe care o considera abuziva, cu atat mai mult cat ei spun ca banii respectivi trebuiau direcţionaţi pentru plata unor investiţii sau datorii ale administraţiei publice. Primarii PSD, deşi dintre ei spun ca sumele alocate au fost de fapt o mita electorala, ar fi folosit banii mai mult decat bucuroşi insa acum trebuie sa inghita galuşca pe nemestecate.
Balajan aşteapta o decizie a Curţii Consituţionale
Una dintre primariile care a primit alocari de fonduri de la guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu este cea a comunei Dumitra. Aceasta primarie, in luna aprilie, a primit 300.000 de lei, suma din care administraţia locala nu a reuşit sa cheltuiasca niciun leu inca.
Pentru faptul ca acum trebuie sa returneze suma de bani, primarul Gheorghe Balajan (PDL) este foarte revoltat şi decis in acelaşi timp sa nu renunţe cu una cu doua.
„Eu acum trebuie sa intrunesc din nou consiliul local pentru a face aşa ceva (n. r. – sa returneze banii). Consiliul local va hotari asta, eu nu pot sa dau banii inapoi, fiindca aşa vrea Ponta. Pana la urma va fi aşa cum se va pronunţa Curtea Constituţionala, dar banii vor fi blocaţi fiindca nici ei nu-i pot folosi. Decizia asta este un abuz al lui Ponta de tip Nastase. Pai cum, consiliul local hotaraşte şi repartizeaza banii conform ordonanţei şi ei vin acum şi ne iau banii inapoi?! In comuna Dumitra, ca de altfel in orice alta entitate de acest fel, consiliul local hotaraşte. Banii s-au dat conform legii şi doar consiliul local mai poate sa renunţe la bani. Dar Curtea Constituţionala se va pronunţa şi atunci vom respecta şi noi, dar şi ei legea”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Gheorghe Balajan.
Potrivit edilului, o treime din suma era necesara pentru cofinanţare la proiectele in derulare, o alta parte pentru investiţii, dar şi pentru datorii.
„Am o suta de mii cofinanţare. Per total banii aştia sunt pentru cofinanţare, investiţii şi datorii. Am repartizat banii conform ordonanţei de guvern. Nu aveam cum sa reuşesc inca sa ii cheltuiesc, fiindca trebuiau urmaţi paşii legali – hotararea de consiliu, abia am primit aviz de legalitate de la prefectura chiar inainte de apariţia ordonanţei lui Ponta. Banii sunt intraţi in trezorerie, avizul de legalitate il avem dar nu ne putem atinge de bani”, a precizat Gheorghe Balajan.
Numai consiliul local poate decide returnarea banilor
Primaria Rodna se afla in aceeaşi situaţie ca şi cea din Dumitra, in sensul ca şi aici s-au primit bani, fara insa a putea fi cheltuiţi inainte de apariţia ordonanţei data de Guvernul Ponta.
„Noi am primit 500 de mii de lei. Eu nu pot face nimic acum, decat sa respect legea, in sensul ca este data o hotarare de guvern, eu am facut o şedinţa de consiliu local, aşa cum se face in lumea normala. Consiliu local a decis unde merg banii şi a adoptat o hotarare care mai apoi a mers la legalitate la prefectura, de acolo la Finanţe şi mai apoi la Trezorerie. Insa la scurt timp am fost inştiinţaţi ca ni s-a anulat suma de bani alocata. Daca e cineva care poate sa anuleze o asemenea treaba este numai consiliul local. Daca consiliul local vrea, bine, daca nu vrea atunci sa ne dea (n. r. – guvernul) in judecata. Nu ştiu ce se va intampla, fiindca este vorba de respectarea legilor ţarii, indiferent din partea cui vin banii”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Rodna, Alexandru Naşcan (PDL).
Naşcan s-a bazat totdeauna pe propriile forţe
Edilul a explicat şi pentru ce avea nevoie de aceşti bani, insa a marturisit ca niciodata nu s-a bazat pe promisiuni ale guvernului in ceea ce priveşte alocarile de fonduri, cu atat mai mult cu cat anul trecut trebuia sa primeasca circa 240.000 de lei, bani care nu au mai ajuns niciodata in conturile Primariei Rodna.
„Noi avem pe masura 3.2.2 de platit ultima tranşa, iar pe urma avem arierate, avem bani luaţi din banca pentru ca noi am facut asfaltari. Am facut infrastructura, am muncit pentru asta. La banca avem per total 12 miliarde de lei vechi. Eu am consultat pe colegii consilieri sa vedem ce platim dupa ce dam banii pentru proiectele europene, dar peste noapte ne-am trezit ca trebuie sa dam banii inapoi. Eu nu sunt parte privata sa pot ramane dator la banca, la furnizori, la constructori şi aşa mai departe. Daca era posibil aşa puteam face 20 de şantiere pe datorie. De la guvern niciodata nu am avut incredere ca ne da bani. Anul trecut am avut cinci contracte cu Guvernul Romaniei, respectiv cu Ministerul Economiei. Nu am primit niciun leu. Daca ma luam dupa ei şi ma apucam de strazi, eu astazi eram bagat in groapa. Aşa ca nu m-am bazat. Nici cu Consiliul Judeţean nu am avut lucrari. De la guvern am aşteptat anul trecut 2,4 miliarde de lei vechi, bani care nu au mai ajuns la noi”, a spus primarul Naşcan.
Sangeorzan spune ca e mita electorala
Pentru comuna Feldru, Guvernul Ungureanu a alocat circa 250.000 de lei (n. r. – 2,5 miliarde lei vechi).
Cu toate ca şi administraţia feldrihana trebuie sa returneze suma primita, primarul Ştefan Sangeorzan pare sa nu fie foarte revoltat, deşi mai tot timpul s-a plans de lipsa fondurilor.
„Este foarte adevarat ca banii nu vor fi niciodata suficienţi, fiindca totdeauna mai este de facut cate ceva. Dar ca principiu sunt şi eu de acord ca daca una spui aia trebuie sa şi faci, chiar daca uneori mai şi superi pe cate cineva. Adica nu trebuie furaţi banii de la pensionari, de la bugetari şi de la profesori, etc., şi sa ii dai mita in campanie electorala. Decizia pe care a luat-o premierul (n. r. – Victor Ponta) in condiţiile astea mi se pare corecta” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Ştefan Sangeorzan.
Mita, mita, dar s-ar fi folosit de ea la o adica
Deşi spune ca banii au fost alocaţi de Guvernul Ungureanu in scop electoral, edilul de Feldru i-ar fi folosit, ca şi colegii lui democrat-liberali, tot pentru cofinanţarea unor proiecte sau arierate.
„Noi, cele 250.000 de lei i-am fi folosit ca şi cofinanţare la un proiect european pe masura 1.2.5, dar i-am fi folosit şi pentru nişte plaţi pe care le avem pentru extindere de reţea electrica la nişte case. Insa, inca o data, noi aceşti bani nu-i avem, deci nu putem spune ca i-am pierdut. Teoretic ni s-au dat, teoretic ni s-au luat. Planuri ne facem tot timpul, dar niciodata nu vom reuşi sa ne acoperim toate nevoile şi tot ce ne dorim sa facem. Nu am avut aceşti bani la inceputul anului şi nu ne-am facut iluzii sau sa fi luat dintr-un loc şi sa ramanem descoperiţi. Ar fi fost buni aceşti bani, i-am fi folosit unde trebuie, dar şi fara ei unde ne-o gasit, acolo ne-o şi lasat. In mod cert vor veni alţii pe alte proiecte şi pe necesitaţi. Noi am pierdut 3,2 milioane de euro pe masura 3.2.2 pe criterii politice, ca sa nu mai vorbesc de alte taieri de fonduri. Sunt convins insa ca vor mai fi rectificari pozitive in acest an şi acolo unde vor fi proiecte şi necesitaţi se vor da bani in funcţie de acestea şi nu pe criterii politice. Din punctul meu de vedere a fost o mita electorala, dar la primarie erau bineveniţi”, a afirmat edilul comunei Feldru.