Controversatul proiect de realizare a unei centuri ocolitoare a Bistriţei se tranşează politic, în culisele puterii. Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei, au programat o întâlnire de taină pe tema centurii oraşului şi vor tranşa situaţia într-un fel sau altul.
Creţu vrea varianta de sud, iar Liviu Rusu preferă o centură ocolitoare care ar descărca traficul pe dealurile Budacului. Dacă nu cad la pace, Rusu şi Creţu se fac vinovaţi de pierderea unei finanţări de 170 de milioane de euro.
CNADR a trimis o scrisoare Primăriei Bistriţa în care recomandă traseul Bistriţa Sud. Varianta agreată de Ovidiu Creţu prevede ca centura de sud să aibă următorul traseu: Viişoara (Groapa Sărata) – Valea Budacului (zona Zăvoaie) – Pădurea Codrişor, pe cursul apei – Valea Ghinzii – Dealul Cocoş-Unirea.
Varianta sud rămâne în picioare
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, a blocat centura visată de primarul Creţu, folosind un aviz emis de instituţia pe care o conduce. Rusu a jucat tare cu as-ul din mânecă şi a blocat iniţiativele primarului Creţu. Pe motiv că investiţia se întinde şi pe teritoriul comunei Livezile, Consiliul Judeţean a retras în ultimul moment avizul de mediu emis pentru centura de sud.
În replică, Ovidiu Creţu a încercat să scoată CJ-ul din schema centurii şi să modifice traseul pentru a avea autoritate deplină. Era prea târziu, însă, şi a fost ultima mutare de confiscare a centurii ocolitoare a Bistriţei. Fără alte pârghii asupra acestui amplu proiect, Creţu s-a văzut legat de mâini şi a solicitat opinia CNADR-ului.
Social-democraţii au reacţionat brusc şi l-au atacat dur pe Liviu Rusu că se face responsabil de subminarea celui mai mare proiect de dezvoltare din ultimii 20 de ani, în valoare de 174 de milioane de euro.
Directorul de atunci al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Liviu Costache, a făcut o vizită în teren şi până la urmă s-a optat pentru studierea unei variante nord paralelă cu Drumul Dumitrei Vechi.
Conform spuselor secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului (MDRT) Eugen Curteanu, varianta care se studiază momentan sună cam aşa: un drum care se desprinde de DN 17, undeva în zona cartierului Viişoara, traversează oraşul paralel cu drumul Dumitrei Vechi, deasupra centurii existente şi se uneşte cu DN 17, în zona Unirea Livezile.
Secretarul de stat Eugen Curteanu susţine că varianta sud pică din start, întrucât nu este o variantă viabilă, fiind vorba de un drum care nu ocoleşte municipiul. În plus de asta, apar nemulţumiri în rândul bistriţenilor, mai ales în rândul celor care locuiesc în imediata apropiere a zonei vizate.
Surpriză însă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a analizat varianta propusă şi a dat aviz negativ pentru modernizarea centurii de nord (existente în zona industrială). Cu toate astea, Liviu Rusu se împotriveşte acestui demers şi vrea centură departe de oraş. Pe de altă parte, varianta agreată de preşedintele Consiliului Judeţean este traseul Sărata – Monariu – Budacu de Jos – Jelna – Ghinda traseu care s-ar intersecta cu DN 17 în zona Livezile.
„Eu susţin varianta unei centuri ocolitoare a municipiului, cum e cea din Gherla. Varianta de sud ar fi un simplu bulevard”, a spus Liviu Rusu.
Dacă cei doi lideri nu cad la pace, Creţu are planul de rezervă şi poate scoate din schemă Consiliul Judeţean, prin modificarea traseului, deşi PDL are pârghii puternice, fiind partidul aflat la guvernare.
În Consiliul Local, reprezentanţii PSD atacă dur e consilierii ce se opun acestui traseu şi susţine că aceştia văd doar propriul interes.
„Credem că nu este lipsit de interes pentru toţi locuitorii Bistriţei să afle că o asemenea investiţie a fost obstrucţionată sistematic de consilierii Gheorghe Tuţă, PDL, şi Laurenţiu Dan Molnar,PNL, cei doi având proprietăţi pe traseul centurii sud, interesul lor personal fiind mai important decât dezvoltarea municipiului Bistriţa. Despre lucrurile de bun simţ, cum ar fi tratarea cu seriozitate a acestei situaţii cred că nu mai are sens să povestim,pentru că ne dovediţi că nu avem în dumneavoastră un partener de dialog”, se menţionează spre exemplu într-un comunicat de presă al PSD BN.
Creţu şi alţi consilieri deţin teren în zona centurii mult visate
Ovidiu Creţu deţine teren în zona unde urma să fie realizată centura de sud a Bistriţei, teren pe care susţine că l-a moştenit înainte să devină primar. Cu toate acestea el crede că acest lucru nu-l avantajează şi spune că va susţine acest proiect până la capăt. De asemenea, consilierii locali democrat-liberalul Gheorghe Tuţă şi liberalul Dan Molnar sunt acuzaţi că deţin terenuri, undeva în zona variantei ocolitoare existente, dar au motive întemeiat pentru şicanarea acestui proiect, cei doi situând-se de partea cealaltă a baricadei.
Liberalii merg pe-o mână cu PSD şi vor, totuşi, centura de sud
Totuşi, majoritatea dintre consilierii locali liberali sunt de partea primarului Ovidiu Creţu şi susţin varianta propusă de acesta.
În situaţia în care suntem, cu „pistolul la tâmplă” din partea CNADR-ului, că altfel se pierde finanţarea, preferăm să acceptăm orice variantă, chiar una care să lege zona Viişoarei de zona Unirea, trebuie realizată fiindcă altfel Bistriţa riscă în 4- 5 ani de zile să se sufoce din punct de vedere a traficului”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PNL BN, viceprimarul Andrei Rusu.
Din ambiţie, politicienii îşi bagă picioru’n 170 de milioane de euro
Indiferent de varianta aleasă, realizarea unui traseu de ocolire a oraşului implică exproprieri, care ar putea avantaja pe unii şi dezavantaja pe cei care au construit case pe terenurile deţinute.
Ambele variante ar putea duce la exproprieri, în aceste cazuri oamenii fiind despăgubiţi la preţul pieţei. Bistriţenii sunt derutaţi, însă, de acest proiect de dezvoltare a municipiului, pe când politicienii vor să finalizeze proiectul într-una din variante şi astfel să nu se piardă cei 147 de milioane de euro, finanţare nerambursabilă.
Cu CNADR-ul şi liberalii de partea sa şi cu varianta excluderii Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud din schema centurii, primarul Ovidiu Creţu are şanse să acceseze în regim de urgenţă 170 de milioane de euro. Bineînţeles că referendum-ul pentru centură nu se va mai realiza, ceea ce înseamnă că primarul Creţu riscă de unul singur cu acest proiect, înainte de campania electorală pentru un nou mandat.
Cosmin Botezat
cosmin@gazetadebistrita.ro
NU SE SPUNE NIMIC DESPRE : CETATENII BISTRITEI AU ATACAT IN INSTANTA DE JUDECATA ( TRIBUNALUL JUDETEAN )SI AU CASTIG DE CAUZA !
PRIN SENTINTA NR. 409/27.04.2011, S-A ANULAT HOTARAREA CONSILIULUI LOCAL NR.151/2010 , CARE FIXA CENTURA PE TRASEUL 2 SUD !
PRIMARUL A FACUT RECURS LA CURTEA DE APEL CLUJ…IAR TERMENUL FIXAT ESTE IN ANUL VIITOR, ADICA 09.03.2012 !!!!