DIICOT Cluj a dat-o-n bara cu Gansca

Procesul omului de afaceri Gicu Gansca va reveni la Curtea de Apel Cluj, dupa ce omul de afaceri clujean a castigat in fata procurorilor la Curtea de Justitie a UE. Magistratii europeni au decis ca piata bursiera Rasdaq nu este reglementata in sensul Legii pietelor de capital din Romania, astfel ca procurorii DIICOT au anchetat un dosar fara a avea o baza legislativa. Astfel, fara a ne antepronunta, judecatorii Curtii de Apel Cluj vor casa acest dosar sau, cel mult, vor trimite dosarul pentru refacerea cercetarilor. Dosarul lui Gansca a fost disjuns din cel al sefului BT, Horea Ciorcila si a fost instrumentat de procurorii DIICOT Cluj Mircea Hrudei si Daciana Deritei.

Dupa cum Gazeta de Cluj a anuntat cu ceva timp in urma, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca piata bursiera Rasdaq nu este reglementata in sensul Legii pietei de capital. Aceasta decizie este extrem de importanta pentru procesul in care DIICOT Cluj il acuza pe Gicu Agenor Gansca, unul dintre patronii firmei de constructii ACI Cluj de nerespectarea Legii pietei de capital. Astfel, procesul deschis de procurorii DIICOT Cluj, Mircea Hrudei si Daciana Deritei, ramane fara fond. Curtea de Apel Cluj a trimis o solicitare Curtii de Justitie UE in care cerea sa decida daca piata bursiera Rasdaq este sau nu reglementata, intrucat avocatii lui Gansca sustineau ca Piata Rasdaq nu este reglementata, iar procurorii sustineau ca patronul ACI se face vinovat de manipularea pietei de capital.
Magistratii europeni, investiti de cei clujeni cu un rol de “Damocles al Burselor” au concluzionat ca procurorii nu au inteles, pe deplin, sensul termenului “reglementat”. Astfel, dupa cum am prezentat in articolele anterioare, piata Rasdaq este un teritoriu unde sunt tranzactionate actiunile mai gri ale societatilor care au fost privatizate. Astfel, din partea statului roman nu a fost nici un interes de a reglementa aceasta piata pentru a nu fi sub “telescopul” supraveghetorilor financiari europeni, astfel ca CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) nu a notificat Uniunea Europeana despre functionarea Rasdaq, astfel ca in optiunea UE aceasta piata este, implicit, nereglementata.

A fi sau a nu fi reglementat

Redam pasajele majore ale deciziei Curtii de Justitie a UE privitoare la reglementarea Rasdaq.
“Piata Rasdaq si-a inceput activitatea in anul 1996, fiind denumita initial Bursa Electronica Rasdaq, drept platforma pentru tranzactionarea actiunilor societatilor de stat transformate in societati detinute public in cadrul programului de privatizare in masa. Aceasta piata a fost autorizata prin decizia CNVM din 27 august 1996, fiind astfel considerata o piata organizata si supravegheata de aceasta comisie si dotata cu reguli proprii de functionare. La 1 decembrie 2005, Bursa Electronica Rasdaq S.A. a fuzionat cu Bursa de Valori Bucuresti S.A., prima fiind absorbita de cea de a doua. Persoana juridica care a rezultat din aceasta fuziune, denumita Bursa de Valori Bucuresti S.A., a administrat dupa aceasta data doua piete diferite, si anume piata reglementata Bursa de Valori Bucuresti si piata Rasdaq. Prima piata a fost apoi autorizata de CNVM. Aceasta a indicat instantei de trimitere ca, in considerarea competentelor sale statutare, supravegheaza si reglementeaza si functionarea pietei Rasdaq, desi aceasta piata nu a fost incadrata in una dintre categoriile de locuri de tranzactionare prevazute de normele europene. Instanta de trimitere arata ca Ministerul Public considera ca piata Rasdaq este o piata reglementata, intrucat a fuzionat cu Bursa de Valori Bucuresti, constituind in fapt o singura piata si functionand in conformitate cu normele CNVM si ale Bursei de Valori Bucuresti.
In schimb, inculpatii din actiunea principala au aratat ca piata Rasdaq nu este o piata reglementata in sensul Directivei 2004/39. intrucat notiunea "piata reglementata" este o notiune autonoma a Uniunii Europene, nu se poate considera ca orice piata autorizata este, in mod automat, o piata reglementata. De asemenea, aceasta notiune nu ar trebui interpretata prin prisma semnificatiei pe care o are in mod obisnuit cuvantul "reglementat". In fond, desi prima intrebare se refera la fuziunea a doua piete de instrumente financiare romanesti, din motivarea deciziei de trimitere reiese, astfel cum s-a aratat la punctul 19 din prezenta hotarare, ca cei care au fuzionat in 2005 au fost operatorul Bursei de Valori Bucuresti si, respectiv, cel al pietei Rasdaq, iar nu pietele insele. Prin urmare, faptul ca, astfel cum subliniaza guvernul roman, actiunile sunt tranzactionate pe piata RASDAQ prin intermediul suportului electronic pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti S.A. nu poate fi suficient pentru a califica din punct de vedere juridic aceasta piata ca "piata reglementata", in lipsa indeplinirii conditiilor enumerate la punctul 43 din prezenta hotarare", este expus in decizia Curtii.

Procurorii ar fi trebuit sa dea un telefon la CNVM

Sergiu Bogdan, avocatul lui Gicu Gansca, spune ca cel mai probabil in acest caz el preconizeaza achitarea clientului sau.
“curtea de Apel Cluj va judeca in continuare acest dosar tinand cont de decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a decis ca Piata Rasdaq nu este reglementata. In aceasta situatie acuzatiile penale raman fara obiect”, a declarat avocatul Sergiu Bogdan.
Pe de alta parte, si reprezentantii CNVM au avut opinii similare, astfel ca este ar fi interesant de aflat care sunt sursele procurorilor clujeni care i-au sfatuit pe cei de la DIICOT Cluj sa deschida o ancheta penala pentru o fapta care nu este supusa Legilor penale.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Luminita Ciocan  “Piata Rasdaq nu a fost niciodata “in atentia” CNVM-ului. Perioada la care faceti referire, in 2008, CNVM a aprobat o serie de modificari la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In raspunsul trimis instantei clujene am raspuns clar ca Rasdaq nu este reglementata in sensul articolului 125 din Legea 297/2004 si al articolului 4, indice 14 din MISID. MISID este o norma europeana si de aici pleaca sintagma de “piata reglementata”, pentru ca trebuie sa intelegeti ca si in cadrul Rasdaq tranzactiile au loc in urma respectarii unor reguli. Instantelor clujene le-am mai trimis si lista pietelor reglementate, care este publica pe site-ul nostru in jurnalul UE nr. C348/21.12.2010”, spune Ciocan. spune ca Rasdaq nu a fost niciodata reglementata.

Cercetare penala fara lege penala

Conform rechizitoriului semnat de Mircea Hrudei si Daciana Deritei, procurori DIICOT Cluj, “Gansca Gicu Agenor cunostea modalitatile de tranzactie pe Piata de capital in conditiile in care achizitionase tot prin SC BT Securities actiuni la Mecom SA Brasov (dosar 278/D/P/2010 inregistrat la DIICOT Cluj). Pe cale de consecinta, Gansca Gicu Agenor cunostea faptul ca realizarea unei tranzactii la un pret stabilit anterior printr-un antecontract este posibila doar daca se realizeaza o manipulare a pretului pe piata de capital”, se arata in rechizitoriul DIICOT Cluj. Conform aceluiasi document, “fapta invinuitului Gansca Gicu Agenor care, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada noiembrie 2007- februarie 2008, a cumparat pe piata reglementata RASDAQ actiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrita SA in modalitatile prezentate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de manipulare a pietei de capital, in forma continuata", se arata in rechizitoriul inaintat de procurorii DIICOT Cluj instantei de judecata. Procurorii Hrudei si Deritei mai arata ca Gansca a incheiat, in 2007, cu directorul ACI Bistrita, Ioan Blaga, un antecontract de vanzare-cumparare, tranzactia vizand doua pachete de actiuni, formate din 343.092 de actiuni, respectiv de 3,66 milioane actiuni. Tranzactia la Bursa s-a derulat la pretul stabilit inainte, prin antecontractul de vanzare-cumparare a actiunilor. "Invinuitul Gansca Gicu Agenor a urmarit si a reusit sa influenteze in mod artificial pretul titlului ACIS cu sprijinul numitilor Rares Doralin Nilas, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascal si Horea Ionut Bobos", se arata in rechizitoriu.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.