PSD Bistrita are codite penale, candidate la Consiliul Local
Gheorghe Sabau, fost sef al DGFP BN, scos de la naftalina
Gheorghe Sabau, fost director al Directiei Generale a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, revine pe scena politica bistriteana. Numele lui Sabau figureaza pe lista de candidati propusi de PSD pentru o functie de consilier municipal.
Fostul director al DGFP BN este un personaj controversat, dupa ce a fost amestecat intr-un scandal cu privire la rambursari ilegale de TVA, in urma caruia el a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendare.
La finele lunii februarie, Organizatia Municipala PSD Bistrita a facut cunoscute numele candidatilor la Consiliul Local Bistrita, care se vor regasi de altfel pe lista USL la alegerile din 10 iunie. In total, pe lista PSD figureaza 18 nume. Acestea sunt: George Avram (actual viceprimar al Bistritei), Constantin Rus (consilier local PSD,director al Colegiului National „Liviu Rebreanu”), Camelia Tabara (consilier local PSD, director al Colegiului National „Andrei Muresanu”), Alexandru Bria (consilier local PSD, notar), Andrei Kozuk (consilier local PSD), Iosif Molnar, Marius Bor (fost presedinte al Organizatiei de Tineret a PSD Bistrita-Nasaud), Marius Pasca (consilier local PSD), Aurora Rad (consilier local PSD), Ioan Radu Dohotar, Gheorghe Sabau (fost director al DGFP BN), Vasile Chioran, Ioan Radu Uta, Cristian Lang, Cristian Codarean, Grigore Dohotar, Silvia Sângeorzan si Carmen Viorica Naghy.
Cercetat de procurori
Parte dintre candidatii PSD Bistrita sunt destul de bine cunoscuti pe scena politica bistriteana si se afla in prima parte a listei. Un nume care insa atrage atentia, desi este abia pe pozitia a 11-a, este cel al lui Gheorghe Sabau, care pâna in 2004 a detinut sefia Directiei Generale a Finantelor Publice. Sabau a parasit functia de director al Finantelor Publice bistritene nu fiindca a fost schimbat de noua putere venita la conducerea tarii, dupa cum este moda, ci pentru ca acesta avea deja multe bube in cap care au fost cercetate de procurori.
Sabau, trimis in judecata cu alti cinci subordonati
Dupa doi ani de ancheta, procurorii l-au trimis in judecata pe Gheorghe Sabau in ianuarie 2006, alaturi de alti cinci subordonati ai sai – Lucia Axenie (fost director executiv adjunct, iar mai apoi sef Birou „Registru Contribuabili si Declaratii Fiscale”), Eugen Horvath (sef Birou Indrumare si Colectare de Venituri), Rozalia Toma (consiliera), Mihai Podisor (fost sef al Administratiei Finantelor Publice Prundu Bârgaului) si Ana Moldovan (referent).Toti cei sase au fost acuzati de abuz in serviciu. Precizam ca, la data trimiterii sale in judecata, Sabau nu mai ocupa functia de director al DGFP BN, ci era seful Serviciului de Investigatii Fiscale.
Rambursari ilegale de TVA pentru fin de la nas
Potrivit actului de trimitere in judecata, toti cei sase au fost intr-un fel sau altul implicati in rambursarea ilegala de TVA catre o societate comerciala la care Sabau a fost actionar pâna in 2003, si mai mult decât atât societatea respectiva era administrata de chiar de finul sau, Cristian Georgiu, fiul fostului viceprimar al Bistritei, Ioan Georgiu. Este vorba de SC Hegis SRL, firma care la data trimiterii in judecata se afla in executare silita.
Potrivit anchetatorilor, in 27 ianuarie 2004, Hegis SRL a solicitat DGFP BN rambursarea sumei de 97 milioane lei vechi, raportat la activitatea firmei pe decembrie 2003. Firma respectiva a cerut rambursarea celor 97 de milioane de lei vechi in conditiile in care avea datorii la bugetul statului in valoare de 230 de milioane de lei vechi. Cu toate ca subordonatii lui Sabau, amintiti mai sus, cunosteau faptul ca SC Hegis avea datorii catre stat, au executat ordinul lui Sabau, firma lui Georgiu junior ajungând in cele din urma sa incaseze banii solicitati.
Dupa câteva luni, in aprilie 2004, Mihai Podisor, seful Administratiei Publice Prundu Bârgaului, a inaintat spre verificare Directiei de Control Fiscal un decont de TVA prin care Hegis SRL solicita rambursarea soldului sumei negative de TVA, in valoare de 244 milioane lei vechi. Si de data aceasta s-a descoperit ca firma avea obligatii fiscale in valoare totala de 277 milioane de lei vechi, insa circuitul din DGFP BN comandat de Sabau a functionat ca uns, iar Hegis si-a primit banii solicitati, fara sa fie efectuate compensarile legale.
Prejudiciul cauzat a ajuns la un total 342 de milioane de lei vechi.
Toti au fost condamnati cu suspendare
Cu toate ca pâna la urma prejudiciul a fost acoperit in totalitate, procurorii au stabilit ca actiunile intreprinse de cei sase angajati ai DGFP BN au tenta penala abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.
In 2006, judecatorii bistriteni l-au condamnat pe Gheorghe Sabau la opt luni de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de doi ani.
Lucia Axenie, fostul director executiv adjunct al DGFP BN, a primit o condamnare de cinci luni de inchisoare, de asemenea cu suspendare, având termen de incercare de doi ani si cinci luni; Eugen Horvath a primit o condamnare de trei luni de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare doi ani si trei luni. De asemenea, fostul sef al Administratiei Fiscale din Prundu Bârgaului, Mihai Podisor a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de doi ani si trei luni. Rozalia Toma si Ana Moldovan au primit fiecare câte doua luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de doi ani si doua luni.
Alte doua anchete, inca un fin de multumit
Gheorghe Sabau a mai fost cercetat in 2005 si in alte dosare de catre IPJ BN si Parchetul de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud. Seful IPJ BN de la acea vreme, Alexandru Tanco, a declarat in 2005 ca fostul sef al Finantelor bistritene mai era cercetat in doua dosare ce aveau ca obiect tot returnari ilegale de TVA.
Intr-unul din respectivele dosare aflate atunci in lucru, Gheorghe Sabau era acuzat ca a prejudiciat bugetul de stat cu sapte miliarde lei vechi, acordând firmelor Donarom Impex SRL si Donarom Bis Grup SRL restituiri de TVA in aceeasi zi in care au depus deconturile de taxa pe valoarea adaugata. Cele doua firme erau ale lui Mihaita Ionel Arpasteuan, care culmea si el avea o relatie de cumetrie cu Sabau, omul de afaceri fiind finul fostului sef al Finantelor bistritene.
Ionel Mihaita Arpasteuan, finul lui Gheorghe Sabau, a dovedit din plin ca nu este usa de biserica, acesta fiind trimis in judecata, impreuna cu Ioan Pascu, asociat si administrator la SC Anco SRL din Anies, de catre procurorii DNA, in 2007. Potrivit anchetatorilor, Arpasteuan si Pascu au savârsit mai multe infractiuni prin prezentarea si folosirea de documente si declaratii false, inexacte sau incomplete, fapte care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept fonduri de la Comunitatea Europeana.
Dupa patru ani de la trimiterea in judecata, in vara lui 2011, Arpaesteuan, dar si Pascu, au fost condamnati la câte trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere cu termen de incercare de sase ani, plus plata unor despagubiri, in valoare de 23.527 de euro, catre Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Intr-un al doilea dosar in care Gheorghe Sabau a fost anchetat in 2005, acesta era acuzat tot de abuz in serviciu. In acelasi dosar era cercetat si Ioan Fechete, actualul director al Casei Judetene de Pensii, care detinea si la acea vreme aceeasi functie si era si coleg de partid cu fostul sef al Finantelor. Potrivit anchetatorilor, la cea vreme cei doi ar fi intocmit si semnat un proces verbal pentru distribuirea sumelor realizate din executarea silita a unui debitor, insa respectiva distribuire catre creditori nu a fost facuta conform legii.
Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro