Vineri, 24.06.2011, la orele ora 15,10 a fost depistat pe str. Aleea Voinicului din Bistriţa, în faţa blocului în care locuieşte, ION ISTRATE, zis Fuji, de 38 ani, împotriva căruia Tribunalul Satu Mare a emis M.E.P.I. 295.
Fuji a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la omor calificat in forma tentativei, prin Decizia definitiva nr. 2512 din 23.06.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Vestea s-a răspândit cu repeziciune şi a constituit un adevărat tsunami în lumea interlopă locală.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au menţinut decizia Tribunalului Satu Mare, prin care Ion Istrate a fost condamnat la 7 ani şi şase luni de detenţie, datorită unui scandal. În 2006, Fuji a plătit nişte indivizi să îl agreseze pe Paul Pop, alias Paul Blondu, care a suferit leziuni grave. Ion Istrate fost încarcerat la Penitenciarul Bistriţa.
Se împlinesc cinci ani de la atacul banditesc a cărui victimă a fost Paul Blondu, caz care a şocat Bistriţa la vremea respectivă. Pentru prima dată în lumea interlopă bistriţeană o reglare de conturi s-a rezolvat prin violenţă, având toate ingredientele unui caz de crimă organizată.
Dar să dăm timpul înapoi şi să rememorăm evenimentele petrecute într-o după-amiază liniştită de sfârşit de iunie, în plin centrul Bistriţei, într-un local public, situat vis-à-vis de sediul Finanţelor Publice Bistriţa, din strada 1 Decembrie.

Ca-n filme

În data de 26 mai 2006, într-un local public din Bistriţa, frecventat în special de tineri cu fiţe, a avut loc o agresiune demnă de un film american cu poveşti despre mafie. Atacul care a avut loc s-a derulat cu precizie şi o ferocitate care nu s-au mai întâlnit pe meleagurile bistriţene. Puţinii martori oculari au crezut că trăiesc pe viu un film american – indivizi cu figuri îmbrăcaţi în negru ca şi luptătorii ninja, înarmaţi cu topoare şi bâte, au dat buzna în local şi au lovit cu sălbăticie preţ de câteva zeci de secunde mai mulţi consumatori aflaţi la o masă, dispărând ulterior la fel de repede.
Conform primelor comunicate de presă ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), evenimentul a fost calificat drept „prima reglare de conturi în stil mafiot” de pe meleagurile bistriţene. Ulterior în mai multe ieşiri publice ale unor oficiali ai poliţiei, lucrurile au fost nuanţate, aproape schimbând datele problemei. Din conţinutul acestora, rezulta că în localul respectiv a avut loc o altercaţie între două grupuri de persoane, lucru care nu corespundea realităţii şi cei de la poliţie erau conştienţi de acest lucru. Motivele pentru care atunci nu s-a spus adevărul a ţinut, probabil, de bunul mers al anchetei şi poate această omisiune a fost scuzabilă.
În după-amiaza zilei respective, în jurul orelor 18.30, în interiorul barului „Cafée G”, de pe str. 1 Decembrie, Paul Blondu, se afla la o masă, în compania a trei prieteni, George, Prahase şi Gabi Popa. La un moment dat în local a intrat un grup de patru indivizi, trei dintre ei înarmaţi cu bâte, iar al patrulea cu un topor cu coada scurtă. Atacul a fost fulgerător, ţinta vizată fiind masa la care stătea Paul Blondu şi amicii lui. Primul a căzut George, care a încasat o lovitura de bâtă în cap. Apoi au fost loviţi Prahase şi Gabi Popa. Acesta din urmă a fost singurul care a încercat să riposteze, încercând să pareze loviturile care se abăteau asupra lui, cu un scaun. După neutralizarea celor trei, atacul s-a îndreptat asupra lui Paul Blondu, care, practic, nu a mai avut timp să schiţeze nici un gest. Martorii prezenţi la faţa locului au afirmat că cel care a mânuit toporul a fost atent să nu lovească cu tăişul.
După ce Paul Blondu a fost lovit cu toporul în cap şi şi-a pierdut cunoştinţa, a fost prins de către doi dintre atacatori de mâni şi de picioare şi târât într-o zonă mai liberă a localului. Preţ de câteva zeci de secunde, acesta a fost apoi lovit metodic cu muchia toporului şi în zona membrelor inferioare şi în zona braţelor şi a umerilor. Din nou a fost observată de către martorii prezenţi, grija celui care lovea cu toporul de a nu lovi cu tăişul. Atacul a durat circa un minut, apoi agresorii s-au regrupat şi au părăsit în grabă localul. Un singur client a reacţionat, un tânăr care dovedind o prezenţă de spirit remarcabilă, i-a acordat primul ajutor lui Paul Blondu, încercând resuscitarea acestuia. Posibil ca acest gest să fi fost salvator pentru Paul Blondu, deoarece cei din local, la un moment dat, au crezut ca acesta a fost omorât. Anunţaţi de un client, au sosit cei de la Poliţie şi o ambulanţă.

Anchetatorii, pe fir

Realizând ce s-a petrecut, gravitatea deosebită a evenimentului, pe fir au intrat cei de la Serviciul de Investigaţii Criminale. Un martor, aflat întâmplător în zonă, a indicat poliţiştilor o maşină cu număr de Maramureş. Verificarea urgentă a autoturismului respectiv în judeţul vecin, a stabilit că acesta a fost vândut unei persoane din Bistriţa. A fost apoi o chestiune de timp ca poliţiştii şi procurorul anchetator să ajungă la persoana în cauză. Aceasta s-a disculpat şi a adus în sprijinul afirmaţiilor sale un alibi beton. Le-a relatat anchetatorilor că maşina respectivă a împrumutat-o de câteva zile unui prieten, un anume Kerecheş, un fost boxer, retras din activitatea sportivă. Ulterior acesta a dispărut din România. S-a stabilit că persoana în cauză este un prieten, apropiat a lui Fuji. Este posibil ca în această fază a investigaţiilor, poliţiştii să mai fi deţinut şi alte informaţii, deoarece din acel moment pentru ei a fost doar o chestiune de timp pentru identificarea atacatorilor şi a întregului scenariu care a stat în spatele acestei agresiuni. A fost identificată veriga slabă a lanţului infracţional, iar o zi mai târziu, în baza probelor administrate, Fuji a fost reţinut pentru cercetări.
Exploatând în continuare veriga slabă, au fost stabilite şi identităţile celor patru atacatori, Remus Roşca, Valentin Creţu, Marius Puchiu şi Florian Marin, toţi cu domiciliul în judeţul Prahova, care au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului Bistriţa-Năsăud a fost atacată cu recurs, respins în baza probelor administrate de procuror, de Curtea de Apel Cluj. Ulterior, s-a mai aflat că cei doi eroi principali ai evenimentului, Fuji şi Paul Blondu, ar fi derulat anumite afaceri împreună, legate de transportul în străinătate a unor persoane şi ar fi rămas şi de o parte şi de alta anumite aspecte nerezolvate. Astfel, lucrurile între cei doi nefiind clarificate, o anumită tensiune persista şi s-a ajuns la o stare conflictuală. Nu cu mult timp înaintea agresiunii, Paul Blondu a încălcat un anumit cod, fapt care a constituit un afront deosebit pentru Fuji. Paul Blondu, împreună cu un grup de apropiaţi, au fost oaspeţii lui Fuji, la localul acestuia, „Tivoli”. La plecare, Paul Blondu a omis să plătească consumaţia, dar nu a omis să-i transmită lui Fuji un mesaj cel puţin ciudat, dacă judecăm lucrurile după conţinutul acestuia. Textual, i-a transmis lui Fuji următorul mesaj: „spune-i că a sosit jupânul”.

A vrut să arate cine e jupânul

Ca urmare, Fuji a decis să tranşeze lucrurile conform perceptelor lumii din care face parte. Un mesager al acestuia a luat legătura cu un om de afaceri din judeţul Prahova, specializat în asemenea operaţiuni. S-au pus la punct modalităţile de ducere la îndeplinire a planului, logistică, banii etc. Afacerea a fost tranşată la preţul de 2.000 euro, plus cheltuielile aferente, transport dus-întors, cazare, masă, cartele pentru telefoane mobile, etc. Comanda dată se pare că a sunat, în felul următor: „Paul Blondu trebuie să ajungă în cărucior”.
După ce s-a bătut palma, s-a trecut la executarea propriu-zisă a contractului. Comandoul de pedepsire din Prahova s-a deplasat la Bistriţa, cu un taxi. Aici au fost preluaţi de către omul lui „Fuji”, un anume Kerecheş, care i-a cazat la hotelul „Cora” din Bistriţa, în două camere, care au fost rezervate pe numele lui Ioan Istrate. Apoi, „brigada” a luat în primire „ţinta”, pe Paul Blondu, care a fost pus în filaj. Scopul acestei activităţi a fost stabilirea programului, locuri frecventate, obiceiuri, stabilirea anturajului, persoane apropiate etc. La momentul considerat de către ei oportun, au acţionat conform scenariului stabilit. Acţiunea de pedepsire a lui Paul Blondu s-a dorit a fi publică, deoarece prin aceasta se transmitea un mesaj lumii interlope locale, cei avizaţi înţelegând cine este şeful.

După faptă, şi răsplată

Atacatorii şi Fuji au fost reţinuţi şi apoi acuzaţi de tentativă de omor, complicitate la tentativă de omor. Curios este un fapt petrecut atunci, deşi erau toate ingredientele ca fapta respectivă să fie încadrată şi la constituirea unui grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni, nu s-a făcut acest lucru. Aşa că, în loc ca faptele comise de către grupul angajat şi plătit de Fuji să fie anchetate de către DIICOT, acestea au fost preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Istrate Ioan şi brigada angajată de el – Remus Roşca, Valentin Creţu, Marius Puchiu şi Florian Marin, arestaţi de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, aproape un an de zile, au fost judecaţi de către Tribunalul Satu-Mare. Pedeapsa de 7 ani şi 6 luni de închisoare pe care a încasat-o Fuji a fost confirmată de o Decizie a Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie.
Practic, încarcerarea lui Fuji pune capăt unei afaceri judiciare care risca să se prelungească la infinit.

 Mihnea Rosenberg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.