Pierderile cauzate de epidemia e.coli în statele europene se ridică la circa 400 de milioane de euro.
Producătorii agricoli din România au prognozat o pierdere de nouă milioane de euro din cauza acestei epidemii, ceea ce ar reprezenta puţin peste 2% din totalul pierderilor prognozate până la această dată. Cu toate acestea, producătorii români vor primi din partea Comisiei Europene doar 250.000 de euro, dintr-un total de 150 de milioane, sumă care a fost deblocată pentru compensaţii pentru fermierii din Uniunea Europeană, afectaţi de urmările epidemiei.

Producătorii de fructe şi legume din ţările Uniunii Europene s-au confruntat cu scăderi ale vânzărilor în urma epidemiei cu e.coli, izbucnită la finele lunii mai, în Germania, unde până în acest moment 24 de persoane au decedat din cauza bacteriei, şi alte câteva sute au fost infectate.

Peste 1.600 de cazuri de îmbolnăviri cu e.coli, în ţările UE

Agricultorii din Germania au înregistrat pierderi de circa 50 de milioane de euro, iar în contextul în care sursa contaminării nu a fost încă identificată, autorităţile recomandă în continuare să nu se consume roşii, castraveţi şi salată.
Pe de altă parte, producătorii spanioli sunt foarte mult afectaţi de boicotul castraveţilor autohtoni despre care s-a susţinut iniţial că ar fi dus la declanşarea epidemiei, aceştia susţinând că au pierderi de 225 de milioane de euro, săptămânal.
În cele din urmă, după ce a isterizat lumea cu faptul că ar fi de vină pentru îmbolnăvirile cu e-coli, castraveţii importaţi din Spania, săptămâna trecută Germania a anunţat că, de fapt, e vorba de seminţe germinate produse în nordul ţării, mai precis în Saxonia Inferioară.
In total, în spaţiul UE au fost înregistrate 1.605 cazuri de infecţii cu bacteria Escherichia coli enterohemoragica şi alte 658 de cazuri de pacienţi care prezintă simptome ale sindromului hemolitic şi uremic.
Un prim caz de infectare cu bacteria E.coli a fost confirmat şi în Polonia, la o femeie de 29 de ani venită din Germania. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anunţat la săptămâna trecută că autorităţile îi sfătuiesc în continuare pe cetăţeni să nu consume seminţe germinate, roşii, salate şi castraveţi, până când nu va fi descoperită originea bacteriei.
„Institutul „Robert Koch” şi Institutul federal pentru evaluarea riscurilor îşi menţin recomandările de a evita consumul de castraveţi, roşii şi salate crude”, a declarat Aigner, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.
Ea a adăugat pe aceasta listă seminţele germinate, acuzate că ar fi la originea îmbolnăvirilor, deşi primele rezultate ale analizelor au fost negative.

Pagube totale de peste 400 de milioane de euro

Deocamdată, doar zece state europene au raportat pagube din cauza epidemiei cu e.coli, aceste pagube fiind estimate la circa 400 de milioane de euro. Printre cele zece, se regăseşte şi ţara noastră. Pagubele provin, în special, din cantităţile uriaşe de legume care au fost distruse. În plus, epidemia a lovit şi alte ţări, care însă nu au prezentat încă date privind pagubele suferite.
Cea mai mare pierdere a fost înregistrată de Spania, unde oficial s-au raportat pagube de aproximativ 200 de milioane de euro, de la data izbucnirii epidemiei, potrivit unui clasament întocmit de econtext.ro.
Pe poziţia a doua se clasează Olanda, care până acum a înregistrat pagube de circa 80 de milioane de euro, urmată fiind de Germania şi Franţa, care au raportat valori similare ale pierderilor, de aproximativ 30 de milioane de euro. Italia este o altă ţară membră a Uniunii Europene care a raportat şi ea pagube de aproximativ 25 de milioane de euro.
România, clasată pe locul al şaselea din punct de vedere al pagubelor înregistrate în urma epidemiei, a raportat pierderi de circa nouă milioane de euro, ceea ce reprezintă 2% din totalul pierderilor prognozate până în acest moment. Afectate au fost, de asemenea, Polonia – 5,5 milioane euro, Bulgaria şi Portugalia – câte cinci milioane euro şi Belgia – patru milioane de euro.

Cioloş sare în ajutorul producătorilor din UE

Drept urmare, europarlamentarul român Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a propus deblocarea unui ajutor financiar de 150 de milioane de euro pentru a acoperi pierderile suferite de agricultorii din tot blocul comunitar.
Deşi, pentru România a fost prevăzută suma de 250.000 de euro drept compensaţie pentru pierderile suferite de producătorii români, potrivit anunţului făcut de Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, Cioloş a precizat ulterior că pentru oferirea despăgubirilor se va lua în calcul perioada cuprinsă între finalul lunii mai şi finalul lunii iunie şi că fiecărei ţări îi va fi alocată o sumă echivalentă cu pierderile raportate. Cu toate acestea, suma prevăzută pentru deblocare în vederea acordării unui ajutor financiar de către Comisia Europeană nu acoperă decât o treime din pierderile consemnate de fermieri.
Potrivit ministrului Tabără, pagubele suferite de producătorii români reprezintă circa 4,6% din producţia de castraveţi comercializată anul trecut.

Război surd între producătorii europeni pentru supremaţia pe piaţă

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară susţin că tot acest scandal legat de epidemia generată de bacteria e.coli ar putea fi un război între comercianţii de produse europene, un atac asupra Spaniei care este o mare producătoare de legume şi fructe. „Acuzaţia Germaniei i-a produs mari prejudicii Spaniei. O declaraţie făcută în pripă şi uitaţi-vă unde a dus. Există un război surd”, a declarat recent pentru Bloombiz.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
În opinia lui Frumosu, Germania a adus prejudicii foarte mari nu doar spaniolilor, ci şi românilor, ale căror exporturi au scăzut semnificativ odată cu debutul acestui scandal. Este cunoscut faptul că, din cauza interdicţiei privind importurile de castraveţi din România, impusă de Cehia şi Germania, ţara noastră a pierdut aproximativ 110.000 de euro pe zi, producătorii români exportând circa 160 de tone pe zi.
Secretarul general în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, atrăgea atenţia asupra faptului că România poate deveni victima intoxicării cu e.coli odată cu intrarea în ţară a persoanelor din Germania.
În opinia sa, boala nu provine din legume, ci vectorul uman răspândeşte bacteria.
„Vectorul uman este cel care răspândeşte boala, nu fructele şi nici legumele. L-am făcut ucigaş pe castravete fără să aibă nicio vină. Asta a creat o isterie generală, iar oamenii pentru că au fost dezinformaţi nu mai consumă castraveţi”, a declarat Adrian Rădulescu.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.