Persoanele arestate de Parchet de la Tribunalul Cluj
Cazuri mici de spaga si influente de sub 1.000 de euro. Chiar un caz de eliberare de pensionare pe caz de boala a fost obiectul unor anchete ale Parchetului de pe Langa Tribunalul Cluj.
“Pentru solicitarea privind care este persoana care, in luna octombrie 2008, a fost surprinsa in flagrant de D.G.A. – Biroul Anticoruptie pentru judetul Cluj
in timp ce primea suma de 400 euro de la un barbat pentru a interveni pe langa
politie in sensul neintocmirii unui dosar penal” (pct. 1) precizam ca actele de
urmarire penala au fost efectuate fata de inculpatul Tamas Gelu Mircea pentru
savarsirea infractiunii de trafic de influenta prevazute si ped. de art. 257 Cod penal”, arata prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, Ana Maria Edu. Inculpatul a primit o condamnare de doi ani de inchisoare.
Un alt dosar care a fost cercetat de DGA impreuna cu Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj a fost cand au prins in flagrant o angajata a Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii Cluj. Persoana a fost cercetata in continuare de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Cluj. Aceasta ar fi primit suma de 500 de lei pentru a elibera o decizie de pensionare pe caz de boala.
Pentru solicitarea rezultatul actiunii din luna octombrie 2008 cand, lucratorii din cadrul D.G.A. – S.J.A. Cluj au prins in flagrant 0 persoane din care 21 au incercat sa mituiasca un agent de politie cu suma de 250 de euro pentru a nu i se intocmi dosar penal” (pct. 3) reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj au precizat ca actele de urmarire penala au fost efectuate fata de inculpatul Chira Liviu pentru infractiunii de dare de mita prev. 5i ped. de art. 255 al.l Cod penal rap. la art. 7 211.2 din Legea 78/2000, fiind condamnat de instanta de fond Tribunalul Cluj la pedeapsa de 2 ani inchisoare, pedeapsa a carei executare a fost suspendata conditionat.
Un alt flagrant a fost cand un subofiter de la Jandarmi primea 500 de euro de la o persoana pentru a facilita incadrarea ca jandarm si a fost efectuata urmarirea penala fata de inculpatul Iftimie Bogdan Cristinel.
O solicitare la care cei de la Parchet nu au vrut sa raspunda este legata de un furt care a fost realizat cu seful postului de politie Transporturi Feroviare Huedin, unde solutia pronuntata a fost de netrimitere in judecata, “motiv” pentru care nu va putem furniza date suplimentare, fiind in imposibilitate procedurala de a vi se pune la dispozitie, in conditiile in care urmarirea penala, desi nu este secreta, se caracterizeaza prin absenta publicitatii specifice judecatii. Pentru clauzele penale legiuitorul a prevazut o procedura jurisdictionala distincta, iar o cauza penala nu poate fi supusa unor reguli pana la adoptarea solutiei si altor reguli dupa adoptarea solutiei”, arata oficialii Parchetului.
Un alt caz a fost cand un barat din Bistrita, Lacatus Gavril Daniel, a fost urmarit penal pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Acesta s-ar fi laudat ca are influenta in cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca. El a fost condamnat de instanta de fond, Tribunalul Cluj, la o pedeapsa de trei ani, iar cauza se judeca in regim de recurs.
Spaga de la Transporturi
In luna martie 2008, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Cluj, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, au prins in flagrant un impiegat de miscare in timp ce sustragea motorina din rezervorul unei locomotive, cu complicitatea sefului Postului de Politie Transporturi Feroviare Huedin. In urma activitatilor specifice desfasurate de catre lucratorii D.G.A. – Cluj, s-a stabilit ca politistul i-a asigurat, in repetate randuri, impiegatului de miscare „protectie”, in timp ce acesta sustragea motorina din locomotivele trenurilor garate pe raza statiei Cai Ferate Huedin, primind de la acesta o parte din cantitatile de combustibil sustrase, precum si alte bunuri.
Jandarmul care cerea 1.000 de euro
In luna iulie 2008, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, au prins in flagrant un subofiter din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj in timp ce primea suma de 500 Euro de la o persoana pentru a ii facilita angajarea ca jandarm.
Astfel, in cursul lunii iunie, jandarmul a pretins si a primit suma totala de 1.000 euro. Ulterior, subofiterul i-a mai cerut persoanei respective inca 500 euro, motivand ca ofiterul, care ar urma sa-i faciliteze angajarea in cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj, trebuie, la randul sau, sa dea diverse sume de bani altor persoane de care depinde incadrarea sa. Subofiterul a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazuta si pedepsita de art. 257 din Codul Penal.
„Conduci baut, mita-i 250 de euro”
Oficialii DGA sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj au prins in luna octombrie 2008 in flagrant o persoana care a incercat sa mituiasca un agent de politie cu 250 de euro, pentru a nu i se intocmi dosar penal. Flagrantul a fost organizat dupa ce Directia Generala Anticoruptie – Cluj a fost sesizata de catre un agent de politie din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, cu privire la faptul ca, o persoana i-a promis suma 250 de euro pentru a nu-i suspenda permisul de conducere si a nu-i intocmi dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice si de refuz de recoltare a probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Cetateanul in cauza a trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.
Comandantul Politiei Rutiere, implicat in caz de coruptie
In luna octombrie 2008, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Biroul Anticoruptie pentru judetul Cluj, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, au prins in flagrant un cetatean in timp ce primea 400 euro de la un barbat pentru a interveni pe langa politisti in sensul neintocmirii unui dosar penal. Astfel, cetateanul prins in flagrant a promis ca, in schimbul sumei de 3.000 – 4.000 de euro, va interveni pe langa comandantul Politiei Rutiere Cluj pentru ca fiului barbatului caruia i-a pretins aceasta suma sa nu i se intocmeasca dosar penal pentru ca a condus un autoturism pe raza municipiului Cluj-Napoca sub influenta bauturilor alcoolice. Fata de cetateanul prins in flagrant s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, instanta competenta dispunand arestarea preventiva pentru 29 de zile. Ulterior, inculpatul a fost trimis in judecata si condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
Tiberiu Hrihorciuc