Blocurile ANL din Subcetate, finalizate la „sfantu’ asteapta” – ANL a prelungit termenul de predare

Blocurile ANL din Subcetate, care trebuiau finalizate cel mai tarziu in luna decembrie a anului trecut, sunt inca departe de a-si primi locatarii.
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) nu gaseste o modalitate pentru a rezilia contractul cu Cipt Partener, care a castigat licitatia, intrucat conducerea firmei nu renunta. Mai mult decat atat, termenul de predare al celor trei blocuri ANL a fost prelungit pana in luna mai, din cauza lipsei de finantare.
Lucrarile din Subcetate nu sunt singurele de care Cipt Partener a avut parte de-a lungul ultimilor ani. Firma avea deschise, in ultimii doi ani, santiere in intreg judetul, de la sali de sport la blocuri sau scoli. Multe dintre lucrarile prestate nu au fost foarte apreciate, unii beneficiari aducand critici la adresa firmei. In 2010, Cipt Partener SRL a intrat in insolventa.
La Primaria Bistrita exista cateva mii de cereri pentru locuinte ANL, insa nici macar cei peste o suta de tineri care sunt in fruntea listei nu au avut sansa ca in 2010 sa aiba o astfel de casa.

Municipalitatea este nemultumita

In vara anului trecut, viceprimarul Bistritei, Andrei Rusu, a adus in atentie situatia in care se afla blocurile ANL din cartierul Subcetate, care la acel moment ar fi trebuit finalizate. Mai mult decat atat, Andrei Rusu a solicitat ANL rezilierea contractului de executie a lucrarilor pe care Agentia il semnase cu Cipt Partener, iar la un moment dat oficialul Primariei Bistrita declara ca aceasta solicitare daduse roade.
„Sunt nemultumit de faptul ca nu s-a lucrat nimic anul asta. E deja reziliat contractul intre Agentia Nationala de Locuinte si Cipt Partener, si se va organiza o noua licitatie pentru constructor pentru a se putea merge mai departe. Procedura va mai dura inca o luna sau doua, spun eu realist, deci lucrarile vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an. In august anul acesta trebuiau sa fie deja date in folosinta si ele sunt abia la nivel de fundatie. Ei (n.r. – Cipt Partener) nu au mai lucrat nimic, fiindca sunt in insolventa si nu mai au capacitate de plata financiara ca sa isi poata sustine activitatea. Am purtat discutii si cu domnul Uta (n. r. – Constantin Uta, administratorul si asociatul unic al Cipt Partener SRL), l-a chemat aici (n. r. – la Primaria Bistrita) la o discutie cu toti factorii responsabili. El mai are niste lucrari de finalizat, la Caminul pentru persoane varstnice de pe Kogalniceanu. Pe acestea se pare ca le finalizeaza pana la finele acestei luni si apoi urmeaza receptia. Acolo lucrarile sunt de calitate, nu mai avem nicio pretentie, asteptam sa ii vedem scosi si sa incetam relatia cu ei si sa putem muta batranii acolo. La blocurile din Subcetate, este contractul cu ANL, acolo nu putem sa ne implicam”, declara in luna iulie 2011, pentru Gazeta de Bistrita, Andrei Rusu.
Situatia este neschimbata si dupa ce deja au trecut aproape sapte luni. Potrivit viceprimarului Andrei Rusu, municipalitatea a inaintat, in luna decembrie 2011, o adresa Agentiei Nationale pentru Locuinte prin care se solicita remedierea situatiei prin rezilierea contractului cu Cipt Partener si organizarea unei alte licitatii pentru executarea lucrarilor la blocurile ANL. Pana in acest moment, reactia ANL la solicitarea Primariei Bistrita este nula, intrucat municipalitatea nu a primit vreun raspuns.
„Noi am solicitat ANL rezilierea contractului cu Cipt Partener si organizarea unei alte licitatii sau eventual a obligarii firmei sa cedeze contractul unui alt constructor. Inca noi nu am primit niciun raspuns din partea ANL nici pana la aceasta data, desi am trimis solicitarea in luna decembrie a anului trecut”, a declarat, pentru Gazeta de Bistrita, viceprimarul Andrei Rusu.

Situatie fara iesire

Oficialul Primariei Bistrita nu vede cum ar putea fi rezolvata situatia, cu atat mai mult cu cat Cipt Partener se afla in insolventa.
„Termenul este cu mult depasit, insa ei invoca faptul ca Cipt Partener se afla in insolventa. Acum se tot mosesc sa vada cum sa procedeze pentru anularea contractului. Noi nu avem posibilitatea sa intervenim pe alta cale la ANL, fiindca noi le-am cedat terenul pentru constructie, deci l-am transmis in administrarea ANL, si doar ei pot sa rezilieze un contract fiind parte in acesta. Anul trecut firma nu a facut nicio lucrare, noi aveam termen pana la finele lui decembrie, fiindca s-a mai prelungit contractul pana atunci. In ianuarie noi asteptam sa se ia o decizie, fiindca nu au indeplinit nici obligatiile prevazute in actul aditional al contractului, finalizarea lucrarilor pana la 31 decembrie. In situatia asta acum asteptam decizia ANL vizavi de derularea acestui contract. Pe de alta parte ANL se afla in imposibilitatea, sunt deci probleme de ordin juridic, de a anula unilateral acest contract. Trebuie sa aiba si acordul celeilalte parti, ori Cipt Partener refuza sa isi dea acordul pentru anularea contractului. Ei se leaga de faptul ca au intrat in insolventa. Probabil ca nu s-a prevazut in contract ce se intampla in astfel de situatii. ANL ar anula contractul dar nu pot, Cipt Partener nu renunta la el. Pe de alta parte nici nu au lucrat nimic, practic nu au avansat cu nimic in 2011 la cele trei blocuri de locuinte prin ANL si mai mult, ne incurca si pe noi primaria, care am dus toate utilitatile in zona si nu putem finaliza investitia, fiindca nu putem face bransamentele la apa, canal, curent electric”, a afirmat Andrei Rusu.
Si in vara anului trecut, dar si acum viceprimarul Andrei Rusu sustine ca potrivit informatiilor pe care le are, Cipt Partener ar fi primit bani in avans pentru executia lucrarilor la blocurile ANL din Subcetate.
„Probabil ca au primit bani in avans. Eu, din ce date am avut, ca nu am avut acces la situatii de lucrari sau la valori, impresia mea este ca au incasat mai mult bani decat este stadiul lucrarilor prestate pana in prezent. Deci, oricine ar prelua lucrarile, in urma inventarierii s-ar constata ca s-a decontat mai mult decat s-a executat” sustine Andrei Rusu.

Termen prelungit de ANL

Cu toate ca municipalitatea bistriteana se face luntre punte pentru ca lucrarile pentru cele trei blocuri ANL din Subcetate sa fie cat mai repede finalizate, contractul firmei Cipt Partener se pare ca nu va fi foarte curand reziliat, chiar daca se afla in insolventa. Drept urmare, societatea bistriteana de afla sub supraveghere, iar termenul a fost prelungit din cauza lipsei de finantare pana in mai 2012, potrivit oficialilor ANL.
Pentru construirea celor trei blocuri din Subcetate, Agentia Nationala de Locuinte a prevazut o valoare de 18.748.812,30 lei, contractul fiind adjudecat, in august 2009, de Cipt Partener la o valoare de 10.169.669 lei.

Implicata in mai multe scandaluri

SC Cipt Partener SRL Bistrita, condusa de Constantin Uta, si-a castigat, in timpul guvernarii Nastase prestigiul de „firma de casa” a PSD. In 2010 a ajuns sa-si ceara singura intrarea in insolventa din cauza unor datorii de peste patru milioane de lei catre furnizori si catre bugetul de stat. Intrucat firma a avut mari dificultati cu incasarile, statul, prin ANAF, ca sa-si recupereze banii, a scos la licitatie trei macarale in valoare de circa 500.000 de lei.
Firma bistriteana Cipt Partener si-a adjudecat licitatiile la patru sali de sport din opt, cate au fost scoase la licitatie in judet, la Telciu, Nimigea de Jos, Bistrita-Bargaului, Livezile si Rebra. Pentru aceste lucrari ar fi trebuit sa incaseze 2,1 milioane de lei.
In ultimii ani, Cipt Partener a fost acuzata din cauza unor lucrari de slaba calitate. O astfel de acuzatie a venit din partea Grupului Scolar „Grigore Moisil” din Bistrita. In 2006, firma Cipt Partener a obtinut un contract de 290.000 de lei pentru reabilitarea unei cladiri a scolii careia i-a dat jos acoperisul. O ploaie torentiala a inundat cladirea, apa infiltrandu-se prin pereti, distrugand parchetul, mobilierul si instalatia electrica. La acea vreme, autoritatile au declarat ca vor imputa pagubele constructorului.
Probleme asemanatoare au fost intampinate si la Colegiul National „George Cosbuc” din Nasaud, unde Cipt Partener a executat lucrari de reabilitare a cladirii scolii. Valoarea lucrarilor a fost de circa 280.000 de euro. Lucrarile executate au fost de foarte proasta calitate, in special la partea de finisaje, tencuiala puscand de multe ori, iar la scurt timp dupa terminarea zugravelii muncitorii au fost nevoiti, nu o data, sa rada tot si sa o ia de la inceput.

Peste 40 de creditori

Potrivit listafirme.ro, Cipt Partener are ca obiect de activitate „lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”. In 2009, firma avea o cifra de afaceri de 13.622.071 lei, un profit de 137.314 lei, si datorii in valoare de 11.220.306 lei. In schimb, in 2010, Cipt Partener a avut un an destul de greu, cifra de afaceri fiind de 8.169.386 lei, dar profitul fiind pe minus, mai precis de „-195.259 lei”, in timp ce datoriile se cifrau la 12.685.191 lei.
In luna aprilie a 2010, firma a intrat in procedura de insolventa, lista creditorilor numarand peste 40 de persoane juridice, printre care se afla DGFP BN, BCR, Primaria Bistrita, SC Gomar Lux SRL, ITM, SC Tehton SRL, Primaria Livezile, etc.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.