Primaria Bistrita se baga pe energie verde si a demarat un proiect ecologic prin care sa se lumineze strazile din zonele noi de locuinte.
Proiectul prevede amplasarea a 250 de stalpi de iluminat stradal. Strazile scoase din bezna costa 1.000.000 de euro, de zece ori mai mult decat varianta clasica.
Primaria Bistrita a comandat un proiect maret si vrea sa amplaseze stalpi fotovoltaici pe cateva strazi din municipiu. Proiectul fantastic este estimat la un milion de euro. Cum primaria nu are fonduri, Cretu viseaza ca banii necesari sa fie accesati prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Primaria baga stalpi eco pe strazile intunecate, pe bani europeni
Pentru proiectul fantastic sunt vizate strazile din zonele noi de locuinte: Compozitorilor, Constantin Brailoiu, Dinu Lipatti,George Enescu, Sergiu Celibidache, Tudor Jarda, Gheorghe Dima, Tudor Brediceanu, Armoniei si Bella Bartok.
Elaborarea documentatiei de proiectare pentru realizarea obiectivului de investitii a costat 6.500 de lei si a fost executat de Szd Electro din Cluj. Initial, proiectarea era estimata la o valoare de zece ori mai mare decat valoarea la care s-a castigat licitatia.
Eficienta ridicata a noilor surse de lumina artificiala precum si conditiile specifice iluminatului stradal (dificultati in realizarea legaturilor la reteaua electrica publica sau costuri foarte mari ale acestor circuite) permite analiza si punerea in aplicare a unor solutii autonome, in care energia electrica necesara sa fie produsa din surse regenerabile, de exemplu energie solara stocata si apoi utilizata, in mod inteligent, in functie de nivelul traficului.
Retelele ar avea o lungime totala de aproximativ 6.000 de metri. Deci, in cazul in care se planteaza stalpi la 25 de metri in diagonala, pe ambele sensuri de mers, vor rezulta circa 250 de stalpi.
Prin implementarea acestui proiect se urmareste modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public stradal utilizand sistemul bazat pe energie regenerabila cu panouri fotovoltaice.
In teorie, totul suna bine si un astfel de proiect ar permite cresterea protectiei mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera –, datorita utilizarii corpurilor de iluminat exterior cu LED – uri, scaderea consumului de energie electrica aferent iluminatului public stradal, imbunatatirea calitatii iluminatului stradal,diminuarea costurilor primariei legate de factura la energie electrica pentru serviciul de iluminat, introducerea in circuitul economic a unor zone izolate. Alegerea solutiei tehnice si dimensionarea sistemului de iluminat care sa conduca la reducerea dependentei de importurile de resurse de energie primara, cresterea eficacitatii sistemului si la scaderea consumului energetic, respectandu-se incadrarea in normele de iluminare, precum si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor.
Viceprimarul Florin Gaurean a facut lobby pentru implementarea unui astfel de sistem in Bistrita. A montat un stalp ecologic, in zona casei memoriale a lui Andrei Muresanu. Acest stalp a costat aproximativ 2.500 de euro si a fost donat de Universitatea Bloomfield din USA. Stalpul este compus dintr-un echipament format din celule fotovoltaice si acumulatori, care produc curent electric, in baza energiei solare stocate in timpul zilei. Pe baza acestei idei, Cretu a comandat un studiu de fezabilitate care il va supune la votul consilierilor locali.
Un sfert din strazile Bistritei, cufundate in bezna
Proiectul de un milion de euro suna bine, insa la aceasta ora peste un sfert din strazile din municipiu nu sunt luminate pe timp de noapte. Strazile cufundate in bezna le intalnim frecvent in zonele noi de locuinte sau in cartierele din municipiu. De asemenea pasajele din centrul istoric sunt slab iluminate, la fel este si Parcul municipal sau parcarile de resedinta.
Cartierele din zonele noi de locuinte se confrunta cu aceeasi problema a strazilor slab sau deloc luminate. Exasperati locuitorii inainteaza petitii peste petitii in speranta rezolvarii acestor inconveniente. Spre exemplu, in cartierul Ghinda iluminatul public este principala problema a locuitorilor, de mai bine de zece ani. Strada care face legatura intre Bistrita si localitatea Ghinda nu este luminata, desi au existat solicitari adresare in scris primariei. Situatia este identica pe Valea Budacului, in cartierul Viisoara sau in alte zone populate ale municipiului. Rezolvarea acestor probleme ar creste factura la electricitate si la intretinere, deopotriva.
Oricum, primarul Bistritei intentioneaza sa concesioneze iluminatul stradal unei firme de profil. Doar ca ideea nu a fost pusa in aplicare, deocamdata. Tocmai de aceea, in fiecare an Primaria Bistrita organizeaza licitatia pentru concesionarea serviciilor de intretinere si reparare a sistemului de iluminat public. Societatea Electro Ursa a castigat contractul de intretinere si reparare a retelelor, in valoare de aproape 120.000 de lei si se obliga sa intervina prompt la defectiunile din municipiul Bistrita si cele sase localitati componente: Ghinda, Unirea, Slatinita, Sigmir, Viisoara si Sarata. Serviciile vor fi prestate in termen de cel mult 48 ore de la anuntarea telefonica a prestatorului de catre beneficiar.
Distractia stalpilor ecologici depaseste un milion de euro
Conform proiectului dat in lucru, iluminatul strazilor din zonele noi de locuinte depaseste un milion de euro, bani ce vor fi alocati prin Programul Operational Sectorial. Specialistii sustin ca aceste proiecte indraznete energie regenerabila sunt de zece ori mai scumpe decat varianta clasica.
Documentatia a fost analizata de Ovidiu Cretu in regim de urgenta si va fi supusa unei dezbateri in plenul Consiliului Local, in luna iunie.
Iluminatul stradal este foarte costisitor si anual, municipalitatea achita facturi de aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Tocmai de aceea stalpii ecologici de iluminat par a fi salvarea Bistritei, dar proiectul fantastic a lui Cretu mai are de asteptat si e foarte probabil ca strazile sa ramana in bezna pana la accesarea fondurilor europene nerambursabile.