În 2010, 22 de primării din judeţul Bistriţa-Năsăud precum şi Consiliul Judeţean au fost controlate de Curtea de Conturi, toate fiind găsite cu nereguli privind modul de cheltuire a banului public.
Valoarea plăţilor ilegale făcute de instituţiile mai sus amintite ajung la un total de 12 milioane lei, din care aproximativ opt milioane reprezintă sporuri, prime sau diurne ale angajaţilor, iar restul de circa patru milioane reprezintă prejudicii din lucrări de investiţii şi reparaţii ilegale.

În conformitate cu programul de audit/control aprobat de Plenul Curţii de Conturi, Camera de Conturi a judeţului Bistriţa-Năsăud a realizat în anul 2010 un număr de 25 acţiuni de audit, din care misiuni de audit financiar la un număr de 22 ordonatori principali ai bugetelor locale (Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria municipiului Bistriţa, Primăria oraşului Beclean, Primăria oraşului Sângeorz Băi şi 18 primării comunale) şi un ordonator terţiar – Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa – şi misiuni de audit al performanţei la un număr de două unităţi administrativ-teritoriale: Primăria municipiului Bistriţa şi Primăria comunei Lechinţa.
A fost realizată o acţiune de control operativ la Primăria comunei Matei.
S-au efectuat de asemenea două controale cu privire la situaţia, evoluţia şi modul de administrare a patrimoniului la SC Aquabis SA Bistriţa-Năsăud, respectiv SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Bistriţa.
Abaterile constatate de Curtea de Conturi au fost determinate în principal de aplicarea eronată a prevederilor legale în legătură cu încheierea contractelor colective de muncă, aşezarea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, încheierea şi derularea contractelor de execuţie de lucrări de investiţii, reparaţii şi modernizări, achiziţiile de bunuri şi servicii, modul de organizare şi gestionare a patrimoniului public şi privat al unităţii, modul de conducere a evidentei contabile şi de întocmire a situaţiilor financiare. De asemenea, au mai fost constate abateri şi din cauza organizării deficitare a activităţii în cadrul entităţii, a calităţii slabe a personalului din cadrul majorităţii primăriilor comunale, dar şi din cauza organizării şi a funcţionării necorespunzătoare a controlului intern.

Taxele locale şi impozitele, stabilite aiurea

Potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi, acţiunile de audit financiar şi control efectuate în anul 2010 au scos în evidenţă abateri cu privire la modul de stabilire, urmărire şi încasare a veniturilor locale, modul de urmărire şi încasare a veniturilor de către societăţile comerciale de interes local, respectiv abateri de la prevederile legale cu privire la modul de calculare, evidenţiere şi virare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor aferente bugetelor publice în sumă totală de 2.159.823 lei. Abateri de această natură s-au înregistrat la 19 dintre primăriile bistriţene, printre care Primăria Bistriţa, Primăria Sângeorz-Băi, dar şi la primăriile din comunele Matei, Bistriţa-Bârgăului, Negrileşti, Rebrişoara, Runcu Salvei, Salva, Şanţ, Şieuţ, etc.
Administraţiile locale au avut probleme cu Curtea de Conturi şi din cauză că au calculat eronat impozitele şi taxele locale. Astfel, sumele cele mai mari au fost depistate la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud – 363.097 lei, Primăria Matei – 96.104 lei, Primăria Bistriţa Bârgăului – 49.097 lei, Primăria Ciceu Mihăieşti – 30.742 lei, Primăria Rebrişoara – 26.621 lei.
Probleme au fost şi în legătură cu penalităţi de întârziere necalculate, neînregistrate în evidenţa contabilă şi nefacturate pentru neachitarea la termenele contractuale a lucrărilor de construcţii realizate, a livrărilor de masa lemnoasă, respectiv pentru serviciile de salubritate prestate, stabilirea eronată a redevenţei şi necalcularea de penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a acesteia, nestabilirea sau stabilirea eronată a chiriilor pentru spaţii, respectiv necalcularea de penalităţi de întârziere pentru neplată în termenele contractuale a acestora sau amenzi neurmărite în interiorul termenului legal de prescripţie sau scoase din evidenţă fără documente justificative.

Drepturi salariale ilegale de peste şapte milioane de lei

În ceea ce priveşte drepturile de natură salariale acordate fără temei legal, inspectorii financiari ai Curţii de Conturi au stabilit că acestea au adus prejudicii însemnate bugetelor locale în valoare totală de 7.718.237 lei, ceea ce reprezintă 63,8% din totalul prejudiciilor constatate în anul 2010. Din acest total, cele mai mari sume au fost plătite ilegal de Primăria Bistriţa – 5.317.211 lei, Consiliul Judeţean BN – 1.330.932 lei şi Primăria Salva – 220.094 lei.
Sporurile şi drepturile acordate au îmbrăcat diverse forme: spor pentru fidelitate şi loialitate fata de instituţie, spor pentru condiţii vătămătoare fără efectuarea de măsurători şi eliberarea de buletine care să confirme gradul de periculozitate, spor de mobilitate, spor pentru personalul care desfăşoară lucru sistematic cu publicul, prima de Paşti şi Crăciun, premii din fondul de salarii şi din economii la acesta, îndemnizaţie de hrană sau îndemnizaţie pentru o ţinută decentă.

Sume pentru investiţii, decontate ilegal

Inspectorii Curţii de Conturi au depistat că s-au efectuat plăţi ilegale şi în ceea ce priveşte lucrările de investiţii sau de reparaţii. În acest caz, prejudiciul constatat este în valoare totală de 4.340.963 lei. Potrivit raportului Curţii de Conturi, printre abaterile constatate se regăsesc efectuarea de lucrări fără a avea la bază un contract încheiat cu beneficiarul acestora, ajustări ale preţului cu rata inflaţiei prin încălcarea prevederilor din contractul de execuţie şi documentaţia de atribuire, materiale achiziţionate de beneficiar, puse în operă de constructor şi cuprinse în valoarea facturilor emise pentru lucrările executate situaţii de lucrări acceptate la plată la un preţ mai mare decât cel contractat, plăţi nelegale constând în costuri utilaj (schelă metalică), transport agregate, materiale.
Astfel, sumele cele mai mari decontate ilegal au fost depistate la SC LDP SA – 2.187.844 lei, Consiliul Judeţean – 1.552.691 lei, Primăria Matei – 269.990 lei, Primăria Rebrişoara – 207.692 lei.
La Primăria Şieuţ au fost depistate, de asemenea, achiziţii de bunuri neconfirmate prin documente de recepţie în sumă de 35.050 lei.

CJ BN are acţiuni neînregistrate în evidenţe la două societăţi comerciale

La Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi la primăriile din comunele Matei, Şanţ şi Poiana Ilvei inspectorii Curţii de Conturi au constatat că au fost decontate diurne pentru efectuarea unor deplasări în străinătate peste baremurile legale, au fost plătite cheltuieli care nu aveau legătura cu activitatea instituţiei, serviciile de salubritate au fost decontate la un tarif mai mare decât cel contractat, respectiv au fost acceptate la plata de penalităţi pentru neachitarea le termen a facturilor de utilităţi, toate acestea ajungând la suma totală de 5.897 lei.
Prevederile legale în ceea ce priveşte administrarea şi gestionarea patrimoniului au fost şi ele încălcate, potrivit raportului Curţii de Conturi. În acest sens, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud nu a înregistrat în evidenţa contabilă pachetele de acţiuni la două societăţi comerciale în suma de 7.554.815 lei. De asemenea, la trei primării bistriţene nu au fost inventariate în totalitate elementele de activ şi pasiv ale entităţii: Primăria Leşu Ilvei – 1.188.530 lei, Primăria Şieuţ – 636.828 lei şi la Primăria Ciceu Giurgeşti – 212.161 lei.
În opinia inspectorilor financiari, bugetele administraţiilor locale din judeţ, mai precis la primăriile din Bistriţa, Sângeorz-Băi, Bistriţa Bârgăului, Runcu Salvei, Ciceu Mihăieşti, Ciceu Giurgeşti şi Poiana Ilvei, au avut de suferit din cauză că nu au fost luate toate măsurile de executare silită în vederea încasării creanţelor. Suma care ar fi putut să fie încasată ridicându-se per total la 3.470.752 lei.
Totodată o serie de administraţii locale au achitat facturi fără ca acestea să poarte viza „bun de plată” din partea ordonatorului de credite, astfel de cazuri fiind depistate la Primăria Coşbuc – 720.803 lei, Primăria Ciceu Giurgeşti – 267.542 lei şi la Primăria Leşu Ilvei – 178.713 lei.
Niciuna dintre cele 22 de primării din judeţul Bistriţa-Năsăud verificate în 2010 de Curtea de Conturi printre care şi cele patru oraşe: Bistriţa, Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi nu a primit certificat de conformitate în urma controlului. În urma controlului, certificatul de conformitate nu a fost obţinut nici de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Totodată, la toate cele 18 primării comunale, mediul de control şi procedurile de control au fost evaluate ca necorespunzătoare, rezultând un factor de risc de control ridicat.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.